Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Budoucí ministryně školství pravděpodobně výrazně změní kurz

15. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Kateřina Valachová, která bude ve středu 17. 6. jmenována ministryní školství, podle dosavadních prohlášení výrazně změní kurz, který se neúspěšně snažil nastavit Marcel Chládek. Zatímco Chládek bezvýhradně plnil kroky požadované zaměstnavateli, Valachová odmítla, že by příprava na povolání byla primárním a jediným úkolem vzdělávání. Může se přitom odkázat na strategické dokumenty ministerstva, které Chládek s chutí ignoroval. Odmítá povinnou maturitu z matematiky, kterou chtěl Chládek prosadit na popud průmyslové lobby. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

Témata týdne:

EDUin slaví 5. narozeniny, oslava čerstvého předškoláka proběhne 16. 6. ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Čerstvá brožura přináší přehled jeho pětileté činnosti

Příběh Jaroslava Becka dokládá, jak se proměnilo vzdělávání v současném světě: opustil strojařinu, odešel studovat práci se zvukem na SAE Institute do Oxfordu a dnes skládá pro tvůrce počítačových her (Stream.cz). 

Na webu EDUin je záznam z diskuse s Cyril Money, která dokázala vybudovat inkluzivní školu v indické Kalkatě podmínkám navzdory. Stojí to za to. Britové zavádějí do škol prevenci proti terorismu (Guardian, Britské listy).

Výrok týdne: 

„V žádném případě nedovolím, abychom ukřižovali naše budoucí maturanty za několik let na něčem takovém.“ Budoucí ministryně školství Kateřina Valachová kategoricky odmítá zavedení povinné maturity z matematiky, soustředit se chce na zlepšení její výuky (Aktuálně.cz).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)


  • Dvojaká pozice digitálních technologií ve školách.Zajímavá zpráva: síť škol PORG žákům od příštího školního roku zakáže používání tabletů a smartphonů během přestávek. Nařízení přichází v době, kdy odcházející ministr školství Marcel Chládek chtěl do škol plošně dodávat tablety jako pomůcku, která zefektivňuje a zrychluje výuku. Nápad vzbudil značně kontroverzní reakce, ať už kvůli dopadům, nebo kvůli zamýšlenému provedení (ČRo). Podle lékařské studie brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny trpí 20 % dětí kvůli nadužívání tabletů a smartphonů zrakovými, psychickými a komunikačními problémy (ČT). Právě údajné zatížení sociálních vztahů vede PORG k výše uvedenému opatření. Situace ilustruje dvojznačnou pozici digitálních technologií ve školách: na jedné straně potřeba zahrnout je do výuky jako přirozený prostředek získávání informací a obohacení výuky, na druhé straně obava z toho, že příliš mnoha času stráveného s digitálními technologiemi působí na děti negativně. O tom, že děti se musí naučit nejprve myslet, a teprve pak mohou efektivně používat digitální technologie, mluví neurolog Martin Jan Stránský v rozhovoru pro EDUin.

  • Občanská angažovanost, výchova a vzdělávání: jak to jde dohromady. Centrum občanského vzdělávání zveřejnilo výsledky obsáhlého průzkumu, zpracovaného ve spolupráci s TNS Aisa, na téma občanské angažovanosti. Průzkum částečně odráží i občanskou aktivitu v oblasti vzdělávání a výchovy. Aktivita českých občanů v kategorii Výuka ve školství patří v porovnání s desítkami jiných k oblasti s nadprůměrnou aktivitou (16,2 % respondentů), srovnatelná např. s aktivitou čisté ovzduší a řeky (15,1 % respondentů). Relativně vysokou četnost vykazuje výchova (12,6 %), právo rodičů rozhodovat je mezi mnoha kategoriemi s nízkou aktivitou (3,8 %). Čtvrtou nejčastěji uváděnou kategorií jsou volnočasové aktivity, které se vzděláváním částečně souvisejí (24,2 %). V oblasti vzdělávání je nejčastější formou aktivity konkrétní činnost (organizace, výchova, vedení volnočasových aktivit). Pro oblast výchovy a volného času je charakteristická apolitická aktivita. V této kategorii mírně převažují ženy, z hlediska vzdělání je struktura velmi podobná stavu ve společnosti (nejvíce lidé se SŠ). Pomocná charakteristika zařazuje občansky aktivní lidi do kategorie „komunitní“. K dispozici jekompletní zpráva.

Inspirace z (a do) praxe

  • Skills for The Future Award 2015. V soutěži studentských firem zvítězili studenti z VB s projektemSoberDrive, alkohol testeru, který zablokuje auto, pokud u řidiče zjistí alkohol.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Narozeniny EDUin. Všem podporovatelům i oponentům, přijďte slavit! 16. 6. od 17:00, Staroměstské nám. 4, Praha

  • Co bude potřebovat dnešní prvňák jako budoucí uchazeč o práci? Kulatý stůl SKAV a EDUin, 18. 6. od 10:00, ZŠ Vodičkova, Praha

  • Konference SAFE, jaké jsou podmínky pro dobrovolnictví? 18.6. od 14.00 v Evropském domě v Praze – Jungmannova 745/24, Praha 1

0
Vytisknout
7441

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015