Autor článku v Sunday Times špinícího Snowdena poskytl ztrapňující rozhovor televizi CNN

16. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátor CNN George Howell: Jak vědí vysocí činitelé z úřadu britského premiéra v Downing Street, že byly tyto dokumenty dešifrovány?

Autor článku v Sunday Times Tom Harper: No, hm, to já nevím, abych to řekl upřímně, Georgi. Jediné, co víme, že že tohle je v podstatě oficiální postoj britské vlády...

Moderátor Howell: Jak ví britská vláda, co bylo v těch dokumentech, když byly zašifrovány? Ona je britská vláda také rozšifrovala?

Tom Harper: No, hm, chci říci, ty dokumenty pocházejí z Ameriky a z Británie. Takže oni tam asi už po určitou dobu věděli, co si Snowden odnesl. Zase, o tomhle toho moc nevíme, takže tak podrobně jsme to v článku nepsali. Vydali jsme jen to, o čem jsme přesvědčeni, že je to postoj britské vlády v této chvíli.

Howell: Váš článek tvrdí, že není jasné, zda se staly ty dokumenty terčem hackerského útoku, nebo zda Snowden předal ty soubory, když byl v Hongkongu a v Rusku. Tak jak to tedy je?

Tom Harper: No, zase, je mi líto, že se musím opakovat, Georgi, ale my to nevíme, tak jsme to nenapsali. Hm, víte, mohlo to být, mohlo to být i jinak. Když se zabýváte světem výzvědných služeb, existuje tolik neznámých faktů a tolik možností, že je obtížné říct cokoliv s jistotou...

Howell: Takže vy nám vlastně jen říkáte, co v této chvíli tvrdí britská vláda. Váš článek se zmiňuje o agentech MI6. Byli přímo ohroženi v důsledku prozrazených informací, anebo bylo jejich stažení jen preventivním opatřením?

Tom Harper: Zase, omlouvám se, že vás musím zklamat, ale my to prostě nevíme.

Howell: Takže vy jste vlastně jen napsali, co říká vláda, ale co se týče důkazů, které by to podpořily, nejste teď schopni se k tomu vyjádřit nebo to vysvětlit. Ano?

Tom Harper: Ne... přirozeně, když se zabýváte výzvědnými službami, víte, je to opravdu těžké. A pokud nemáte vyloženě prozrazené výzvědné dokumenty, jako je měl Snowden, je obtížné říct cokoliv s jistotou.

Reakce novinářů na Twitteru na tento rozhovor byly sžíravé.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8110

Diskuse

Obsah vydání | 18. 6. 2015