Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Výběr nového ministra školství by neměl být omezen nepodstatnými kritérii

1. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Premiér Sobotka čeká, až si prezident Zeman promluví s ministrem Chládkem, toho času na odchodu z vlády. Dá se předpokládat, že Zeman nebude ohýbat ústavu a Chládkovo odvolání z vlády podepíše. Je to totiž nejen v zájmu Bohuslava Sobotky, ale i Andreje Babiše, s nímž chce být Zeman, s ohledem na příští volbu prezidenta, zadobře. Výběr nového ministra se ale od počátku nepatřičně zužuje na úzký okruh lidí z okruhu kandidátů ČSSD, což je s ohledem na současné potřeby neadekvátní. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

Témata týdne: 

Čeští učitelé patří v rámci OECD k těm, kdo pobírají nejnižší mzdu v poměru k průměrné mzdě v daném státě. Český rozhlas publikoval mapu mateřských škol, která ukazuje jejich naplněnost. Zajímavý blog, v němž autor ukazuje, v čem se Masaryk inspiroval u Komenského, publikoval Bohumil Sláma (Aktuálně.cz). Německý podnikatel Junker otevřel Pardubickou technickou akademii, zaměřenou na další vzdělávání SŠ a VŠ absolventů.

Výrok týdne: 

„Muži s nízkým vzděláním (v kontextu myšleno manuálně kvalifikovaní, pozn. Bob Kartous) v bohatých zemích se těžce vyrovnávají s prudkými změnami na trhu práce i v domácnostech, k nimž došlo během posledního půlstoletí. Tím, že technologie znehodnotili manuální práci, muži s nižším vzděláním velmi těžce hledají pracovní místo. Vedle toho ženy směřují do expandujících oblastí, jako je vzdělávání nebo zdravotní péče, k čemuž mají lepší předpoklady. Tím, jak vzdělání získalo na důležitosti, kluci zaostávají ve výsledcích za holkami (mimo skupinu těch nejnadanějších žáků). Muži, kteří ztratí manuální práci, často už žádnou nenajdou. A muži bez práce zároveň jen těžko hledají stálou partnerku. Důsledkem pro nízce vzdělané muže je smrtící kombinace života bez práce, bez rodiny a bez perspektivy.“ The Economist poukazuje na fakt, že tzv. „blue-collar men“ (modré límečky, manuálně pracující muži), čelí vážné hrozbě (celý text v Aj).

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

Premiér navrhl odvolání ministra školství. Po čtvrtečním článku MF Dnes o údajné šikaně a sexuálním obtěžování zaměstnanců MŠMT navrhl premiér Sobotka odvolání ministra školství Chládka. Stalo se tak po týdnech předchozích spekulací o Chládkových problémech se sebekontrolou. Chládek se nicméně domnívá, že je obětí spiknutí řízeného Andrejem Babišem (Novinky.cz). Premiér Sobotka reagoval ještě týž den tím, že navrhl Chládkovo odvolání(Aktuálně.cz). Odvolání ministra však ještě musí potvrdit prezident Zeman, který se chce před tím s Chládkem sejít (Novinky.cz). Mezi tím média začala bilancovat Chládkovu ministerskou kariéru, ať už prostřednictvím politických oponentů a spojenců (Lidovky.cz), ředitelů škol (Deník.cz) neboodborníků z oblasti vzdělávání (iDNES.cz; HN). Hodnocení je spíše kritické, zastánce nachází Chládek zejména mezi těmi, jejichž zájmy prosazoval (např. speciální pedagogové). Komentář k Chládkovu působení na MŠMT napsal Tomáš Feřtek pro LN. Porovnání s ostatními ministrypublikoval Tomáš Feřtek na Respekt.cz.

Kdo bude dalším ministrem? A kdy na něj dojde? Miloš Zeman odmítl okamžité odvolání Chládka z postu ministra školství, alespoň tak interpretuje ČT fakt, že Zeman chce před dalšími kroky s Chládkem mluvit. Teoreticky by mohl odvolání Chládka zdržovat, nicméně premiér to nepředpokládá a už začal hledat nástupce. Projevil přání, aby se novou ministryní školství stala žena a pravděpodobně sociální demokratka. Nejvíce se v této souvislosti mluví o někdejší senátorce Aleně Gajdůškové, dále o náměstkyni ministra zdravotnictví Lence Tesce Arnoštové či poslankyni Vlastě Bohdalové (ČTK). Donedávna nejvážnější kandidát, Sobotkův poradce pro vzdělávání Stanislav Štech, je také mezi uvažovanými jmény (ČT). V pondělí vyšel v HN komentář Boba Kartouse, který poukazuje na to, že nejen ČSSD chybí lidé, kteří by vzdělávání vrátili respekt. V ČSSD by podle něj takovou roli mohl naplnit Martin Potůček, v hnutí ANO Jiří Zlatuška, za nejlepší variantu považuje současného náměstka Jaroslava Fidrmuce (KDU-ČSL), pokud by ČSSD přistoupila na výměnu ministerstev (např. za kulturu).

Technologie pravděpodobně velmi rychle změní trh práce, nejvíce ohrožení jsou nízce vzdělaní. The Economist publikoval text, v němž ukazuje, že nízce vzdělaní muži jsou nejohroženější skupinou na trhu práce a že technologie toto ohrožení zvyšují. Bob Kartous, s odkazem na pozoruhodné video CGP Greye (s českými titulky), poukazuje na fakt, že technologie velmi pravděpodobně přinesou prudké změny na trhu práce i pro ty, kdo se dnes cítí být zajištěni svým vysokým vzděláním. Probíhající kampaň Rok technického vzdělávání představuje poněkud jinou perspektivu: návrat dílen do škol a redukce vysokých škol, jak doporučuje prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák (Plzeňské noviny).

Trend vzdělávání mimo veřejné školství prostřednictvím aktuálních příkladů. Tomáš Janeček, zakladatel sítě montessori škol Duhovka (E15), investuje do projektu v dalších letech 120 mil. Kč. Část investice považuje za nenávratnou. Německý podnikatel Junker otevřel Pardubickou technickou akademii, zaměřenou na další vzdělávání SŠ a VŠ absolventů (ČT). Vzdělávání bude dotované, participanti se závaží k budoucí pracovní smlouvě. Mladoboleslavská soukromá SŠ nabízí možnost složit maturitu bez předchozího studia (ČRo). Umožňuje tak získat potřebné vědomosti mimo vzdělávací systém.

Inspirace z (a do) praxe

Kurz pro učitele – muže. Bezpečný prostor, zážitková metoda, humanistický přístup.

Týden čtení dětem začal. Spisovatelé, básnící a herci popularizují čtení.

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

Ulice dětem v Poděbradech.Turnaj ve streetballu organizují mladí mladým (6. 6.).

Science Café. O výuce vědy ve školách (9. 6.)

Škola all inclusive – Novela školského zákona, 1. krok pro změnu (10.6.)

Debata s Respektem. Proč se nedaří reformovat školství (11. 6.)

0
Vytisknout
5927

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2015