Rusko přechází k válečné ekonomice

4. 6. 2015

čas čtení 3 minuty

Pokud cíle Vladimira Putina zůstávají záhadou, je tomu tak proto, že to tak ruský prezident zamýšlí.

Podle údajů, které zkompiloval Bloomberg, alokuje bezprecedentní množství tajných peněz do zrychlení největšího ruského programu vyzbrojování od studené války. Součástí rozpočtu Ruské federace jsou takzvané černé výdaje - schválené, ale nikoliv konkrétně směrované. Tato část rozpočtu se od roku 2010 zdvojnásobila a nyní podle odhadu Gajdarova institutu tvoří 21 % všech schválených výdajů, neboli 3,2 bilionů rublů.

Putin se snaží ruskou ekonomiku postiženou sankcemi oživit výdaji na zbrojení. Objednávky na nové tanky, rakety a uniformy zdůrazňují rostoucí militarizaci, která zvyšuje deficit a omezuje služby jako např. zdravotnictví. Tisíce vojáků základní služby poprvé nastoupí do komerčních podniků, aby napomohli vyzbrojování.

"Vláda má dva urgentní úkoly: Posílení bezpečnosti na všech úrovních společnosti a prosazování inovace za účelem ukončení makroekonomické stagnace," říká Ruslan Puchov, ředitel Centra pro analýzy strategií a technologií a poradce ministerstva obrany. "Řešením obou problémů je zintenzívnit rozvoj vojensko-průmyslového komplexu."

Od doby, kdy před patnácti lety zachránil zemi před bankrotem, Putin v rublovém vyjádření zvýšil výdaje na zbrojení více než dvacetkrát. V dolarech to bylo vloni podle SIPRI více než 84 miliard, více než v kterémkoliv jiném státě s výjimkou USA a Číny.

Obranné a související výdaje nyní tvoří 34% rozpočtu, více než dvojnásobek podílu v roce 2010. USA vloni na stejné účely vynaložily 18 % rozpočtu.

Po studiu Putinových aktivit na Ukrajině litevská Národní akademie obrany dospěla k závěru, že cílem Ruska je přejít ke "stavu permanentní války jako přirozené podmínce národního života".

"Můžeme a musíme pro obranný průmysl udělat, co jsme udělali pro Soči," řekl Putin generálům a ředitelům u Černého moře 12. května s odvoláním na 50 miliard dolarů, které Rusko utratilo za zimní olympiádu. "Všechny otázky týkající se alokace adekvátních zdrojů byly vyřešeny."

Týž den Putin podepsal dokumenty týkající se programu založení "průmyslových praporů", který tisícům vojáků základní služby dává možnost pracovat v obranném průmyslu, místo aby se začlenili do armády.

Po letech chronických problémů s financováním výrobců zbraní začalo Rusko za jejich produkty a služby platit předem a nakupuje od více než 1 300 organizací a 2,5 milionu lidí, kteří tvoří obranný průmysl. Zhruba polovina letošního rozpočtu byla utracena v prvním čtvrtletí, ačkoliv většina výdajů je utajována.

Podíl tajných výdajů ruského rozpočtu v roce 2016 dosáhne 25 %, zatímco pokračuje zbrojení a "více agentur a aktivit (jako ochrana hranic) je utajovaných", konstatovala vloni zpráva MMF. Mnozí členové skupiny G20 neutajují více než 1 % výdajů.

Zatímco počty uniformovaného personálu všude na Západě od roku 2011 klesají, "počty ruského personálu se mezi rokem 2011 a polovinou roku 2014 zvýšily o 25 % na 850 000," konstatuje Igor Suťagin z RUSI v Londýně. Rusko má také 2,5 milionu členů aktivních záloh. Podle webu Global Firepower se Rusko na světovém žebříčku vojensky nejsilnějších zemí umisťuje na druhé pozici hned za USA. Rusko je také hlavním konkurentem USA v exportu zbraní.

NATO tvrdí, že si není jisté tím, co Putin zamýšlí dosáhnout akcemi na Ukrajině nebo programem vyzbrojování.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12993

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015