Viceprezident Evropské komise:

Britská ministryně vnitra asi naše návrhy nečetla...

14. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská komise obvinila britskou konzervativní ministryni vnitra Theresu Mayovou, že neví, o čem mluví, když kritizovala nové a radikální plány Evropské unie na sdílení uprchlíků po celé Evropské unii, v reakci na krizi ve Středozemním moři.

Komise ve středu zveřejnila své plány na nový systém kvót pro přijímání žadatelů o azyl, kteří se stále nacházejí mimo EU a pro spravedlivější rozmísťování uprchlíků, kteří jsou už v Evropě. Británie, která se z právního hlediska nemusí na tomto systému podílet, pokud sama nebude chtít, ho energicky zkritizovala a zapřísáhla se, že s ním nebude mít nic společného. Před zveřejněním plánu se vyjádřila britská konzervativní ministryně Theresa Mayová, že plány EU "krizi s uprchlíky jen zhorší".

Frans Timmermans, viceprezident Evropské komise, poukázal na to, že reakce Theresy Mayové byla neinformovaná a zbrklá.

"Mám nejvyšší úctu pro britskou informovanost," řekl. "Nejsem si ale jist, zda Theresa Mayová četla všechny plány, které jsme učinili. To, co situaci zhorší, je, kdybychom nedělali nic."

Nečinnost tváří v tvář tragedii ve Středozemí by zlikvidovalo důvěryhodnost Evropy, argumentoval. "Nechápu, jak může někdo říct, že naše návrhy by situaci zhoršily," dodal.

Mayovou kritizovala i Federica Mogherini, šéfka EU pro zahraniční politiku, poté, co na ni Mayová zaútočila a vyjádřila se, že všichni uprchlíci, kteří se snaží dostat přes Středozemí do Evropy, by měli být posláni zpátky.

"Podle Ženevských konvencí, jimiž se řídí zacházení s uprchlíky bylo nemožné vrátit uprchlíky zpět okamžitě, řekla Mogherini. "Všichni lidé, které zachráníme na moři, nebudou vraceni zpět."

Evropská komise navrhuje, aby si země EU rozdělily 20 000 uprchlíků, kteří se ještě nedostali přes Středozemní moře a které identifikoval úřad OSN pro uprchlíky jako osoby, které mají na ochranu nárok. Toto by se financovalo částkou 50 milionů euro, kteroužto částku by Brusel zaplatil zemím ochotným imigranty přijmout podle distribučního klíče založeného na počtu obyvatel, národním bohatství, počtu žadatelů o azyl, kteří už v zemi jsou a míru nezaměstnanosti.

Kdyby se tohoto plánu Británie účastnila, měla by se postarat o 2 309 těchto uprchlíků.

Druhým krátkodobým opatřením, jehož podrobnosti budou zveřejněny za čtrnáct dní, bude přimět celou EU, aby si rozdělila vlnu uprchlíků, kteří zahltili Itálii a Řecko. Žádná čísla dosud nebyla dohodnuta.

Třetím opatřením bylo navrhnout trvalý systém pro přerozdělování uprchlíků, kdykoliv vznikne "masová vlna" uprchlíků přicházejících do Evropy. Dosud neexistuje definice toho, co je "masová vlna" a ani se nejednalo o žádných číslech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7600

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2015