Rozhovor Britských listů 5:

Fandím Rusům, fandím USA. Vždy nekriticky

15. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Diskuse Jana Čulíka a Bohumila Kartouse na aktuální téma



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. května 2015.

Samořídící automobily jsou tady: Lidstvo si neporadí se zrychlujícím se technologickým vývojem

17. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Jako biologický druh člověk se neumí příliš dobře vyrovnávat s nelineárním vývojem. Náhlá diskontinuita, to, čemu lidé říkají "bod zvratu" nás uvrhuje do stavu zmatku. Právě proto naprosto ignorujeme například globální oteplování: když dochází k změnám pomalu, téměř neznatelně, neděláme nic, píše John Naughton v týdeníku Observer.

Stejné je to s informační technologií. Víme, že síla počítačů se od doby, kdy byly vynalezeny, každé dva roky zdvojnásobuje. Víme, že množství dat, které vytváří naše digitální existence, roste každoročně neuvěřitelnou měrou. Víme, že naše schopnost ukládat digitální data roste exponenciálně. Dosud nám ale nedošlo, že tyto různé proudy technologického pokroku nejsou nepropojené. Naopak, jsou propojené, a v tom spočívá náš problém.

Radio Scotland

Reportérčin zápisník z Brna: Zatímco někteří na pádu komunismu vydělali, jiní ztratili cestu

16. 5. 2015 / Amy Mackinnon

čas čtení 6 minut

Tato reportáž se vysílala v sobotu dopoledne v BBC Radio Scotland. V angličtině ji naleznete ZDE, od času 1.20.45:

Náměstí Svobody je jako mnoho podobných malebných evropských městských náměstí: živé zahrádky u kaváren zaplňují ulice, sedí v nich zákazníci, kteří se po dlouhé zimě opalují v jarním slunci. Pouliční hudebník hraje známé melodie. Doprovází ho čerstvá sprška z tryskající fontány. Neexistují žádné známky toho, že toto město strávilo 41 let za takzvanou železnou oponou. Na hlavní ulici v Brně, v druhém největším městě České republiky, najdete standardní západní obchody s oděvy a fast-foodové restaurace. Pobočka restaurace McDonalds, možná typický symbol kapitalismu a globalizace, má na náměstí čelné místo.

Whistleblower: "Jaderné ponorky ve Skotsku jsou nebezpečné"

17. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Britské jaderné ponorky na skotské základně Faslane mají problémy s vážným porušováním bezpečnostních opatření, jejich správa je narušována četnými bezpečnostními chybami a představují "katastrofu, k níž může dojít každou chvíli". To tvrdí inženýr, který na základně pracoval, vystoupil jako whistleblower a nyní ho hledá vojenská policie.

Svržený egyptský prezident Mursí byl odsouzen k smrti

16. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Egyptský soud odsoudil svrženého demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Mursího k smrti za jeho účast při útěku z vězení r. 2011.

Soudce Shaaban el-Shami oznámil tento rozsudek u soudu v Káhiře v sobotu. Trest smrti pro Mursího a dalších 100 osob bude předán k nezávaznému posouzení muslimskému muftimu v Egyptě.

Portréty lidí

16. 5. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian v sobotu přinesl potréty 11 uprchlíků z Afriky, kteří se dostali přes Středozemní moře do Evropy. Jsou to otřesné příběhy potlačované lidskosti.

Uprchlíci jsou normální lidi, jimž máme povinnost nabídnout pomocnou ruku.

Nebo že by Češi už zapomněli, co je lidskost?

Jednadvacetiletý Džokar Carnajev byl v USA odsouzen k smrti

16. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Americká porota jednomyslně odsoudila Džokara Carnajeva k smrti za jeho atentát na bostonský maraton, při němž tři lidé zahynuli a více než 260 osob bylo zraněno

Letos v dubnu tatáž porota shledala Carnajeva vinným z 30 trestných činů, spojených s jeho atentátem. Sedmnáct z nich bylo lze potrestat trestem smrti. Jednadvacetiletý Carnajev byl nyní odsouzen k smrti.

Carnajevovi obhájci argumentovali, že Carnajev byl při připravování atentátu pod vlivem svého staršího bratra Tamerlana, a že projevil nad činem lítost, ale na porotu to neudělalo dojem.

V dubnu po rozsudku, který shledal Carnajeva vinným, vydali Bill a Denise Richardovi, rodiče osmiletého Martina Richarda, který byl při atentátu usmrcen, na titulní straně listu Boston Globe apel, aby stát přestal v tomto případě usilovat o trest smrti, avšak jejich apel stát nevyslyšel, usiloval pro Carnajeva o trest smrti.

Lorettaa Lynchová, americká generální prokurátorka, trest smrti vynesený nad Carnajevem přivítala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nedávné volby v Británii rozhodlo pro konzervativce jen 900 voličů

16. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Deník Daily Mirror upozorňuje, že většinu Konzervativní straně v nedávných britských všeobecných volbách poskytlo jen 900 voličů. Šlo o to, že kdyby jen několik desítek voličů v sedmi nerozhodných volebních okrscích (v okrsku Gower dokonce jen 14!) hlasovalo pro někoho jiného než pro konzervativce, Cameron by nebyl býval schopen utvořit většinovou vládu:

Konzervativní většina (počty voličských hlasů) v nerozhodných volebních okrscích

Zdroj ZDE

Problém Evropy s uprchlíky lze vyřešit jedině přímo v Africe

15. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Jednoho dne v říjnu 2013 stál tehdejší italský premiér Enrico Letta před 302 rakvemi v místnosti na ostrově Lampedusa. Byly v nich mrtvoly uprchlíků, kteří zahynuli ve Středozemním moři, při do té doby zatím největší imigrační námořní katastrofě, píše Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

Některé ty rakve byly velmi malé: byly v nich mrtvoly dětí. Vzduch byl plný zápachu smrti. Letta si najednou uvědomil, že nezájem Evropy a její bezmoc vyvolaly situaci, kdy jde o lidské životy.

Vážným problém je, že se všichni zabývají jen místním problémem uprchlíků. Nikdo se nezabývá tím, odkud tito uprchlíci pocházejí a proč a nikdo neuvažuje nad žádným strategickým řešením.

Věnováno občanským demokratům, kteří jsou stejně hnusní jako byli předpřevratoví komunisté

15. 5. 2015

čas čtení 3 minuty

Alex Salmond: Myslím, že většina lidí jsou lidské bytosti. A když lidi vidí jiné lidi v zoufalé situaci, chtějí jim pomoci.

"Přerozdělování uprchlíků odmítáme," praví se v právě vydaném tiskovém prohlášení ODS, kde to tvrdí Petr Fiala a Jan Zahradil. Nepřekvapivě se ODS projevila i tímto prohlášením jako stejně hnusná strana, jakou byla někdejší KSČ před rokem 1989. Tehdejší komunisté také neměli kouska lidskosti. Zajímavé je, že západní státy přijímaly bez protestů uprchlíky z východní Evropy, přestože zcela zjevně tito uprchlíci pro západní Evropu znamenali "bezpečnostní riziko".

Jsem hrdý, že existují evropští politici, kteří si lidskost zachovali. Například politici Skotské národní strany, viz rozhovor níže. Je prostě Evropa a Evropa..., poznamenává Jan Čulík.



Cathy Newman, moderátorka: Teoreticky, kolik uprchlíků, kteří jsou nyní ohroženi ve Středozemí, by Skotsko přijalo?

V Asii se prohlubuje uprchlická krize

Více než 8000 lidí je v člunech na moři, země je nechtějí přijmout

15. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé pili svou vlastní moč

V pátek bylo u indonéského pobřeží zachráněno asi 700 rohingských a bangladéšských imigrantů. Barma odmítla apely na koordinovanou reakci na krizi s imigranty a uvedla, že se nezúčastní navrhovaného summitu v jihovýchodní Asii, jehož cílem by mělo být vyřešit krizi.

Indonéská policie informovala o tom, že uprchlíci svědčili, že se jejich člun potopil poté, co ho odmítla přijmout Malajsie.

"Boj proti fašismu": Jeden z nejbližších poradců Marine Le Penové se vynořil v Doněcku

15. 5. 2015

čas čtení 6 minut

Jeden z nejbližších poradců Marine Le Penové se objevil na oslavách vzniku "nezávislé" (pro)ruské enklávy na Ukrajině. 11. května delegáti z evropských extrémistických a okrajových organizací přicestovali do Doněcka, aby se zúčastnili fóra připomínajícího výročí vzniku Ruskem podporovaných entit. Mezi dávno známými proputinovskými tvářemi však jedna překvapila: Emmanuel Leroy.

Rusové si už myslí, že jsou se Západem ve válce

15. 5. 2015

čas čtení 6 minut

Cestuji do Ruska už třicet let a byla jsem tam svědkem všeho, od euforických nadějí při pádu komunismu, před prosperitu až, nedávno, k politickému zoufalství. Avšak když jsem tam nyní přijela poprvé po anexi Krymu, byla jsem přesto zděšena tím, co jsem uviděla, píše v deníku Guardian Susan Richards.

Zažila jsem zemi, připravenou nikoliv pro nějaký zmrazený konflikt, či válku vedenou na dálku, ale na skutečnou válku: na totální válku proti Západu. Nikdy nebyli moji přátelé více milující - ale tentokrát vyjadřovali obavu, jestli se ještě někdy setkáme.

O bossingu trochu jinak

15. 5. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Ve svém posledním článku ZDE jsem se letmo zmínil o problematice bossingu, což je označení pro šikanu ze strany zaměstnavatele. Bossing není bohužel žádným ojedinělým úkazem, dokonce by se dalo říci, že je to jeden z fenoménů dnešní doby. Stejně smutná je i skutečnost, že je bossing velmi rozšířený ve státní správě.

Výzva jménem Armata

15. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

"Do Varšavy je třeba dojet na tancích."
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany

Kromě obvyklé chyby většiny vojenských byrokracií - přípravy na minulou válku - existuje ještě jedna zásadnější, která z jakýchsi záhadných důvodů uniká pozornosti širší veřejnosti: Totiž nepřipravit se dokonce ani na předchozí konflikt.

Je morální povinností Evropské unie, potažmo České republiky, přijmout zoufalé uprchlíky

15. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Brusel, tváří v tvář děsivé imigrantské tsunami ze severní Afriky, plánuje vojenské námořní operace cílené na gangy kšeftující s osudy zubožených uprchlíků; na zničení jejich sítě a plavidel v pobřežních vodách Libye ZDE. Ta se po Západem řízeném pádu plukovníka Kaddáfího kvůli zhroucení centrální moci a nastolením chaosu násilností militantních buněk stala eldorádem pro překupníky s lidským neštěstím. Dále bylo v centrále EU, konkrétně z iniciativy Evropské komise, v rámci „boje“ s uprchlickou problematikou s rozpočtem 50 milionů eur rozhodnuto o zavedení kvót pro 25 členských států EU; tedy kolik běženců z vytčené cifry 20 000 duší má každá tato země přijmout ZDE.

Jude Slávie?

15. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Fotbal mě nezajímá, ale fotbalového fanouška na ulici stoprocentně poznám. Minulý týden v Praze vtrhla do tramvaje početná skupinka opilých fotbalových fanoušků a skandovala bezpochyby antisemitská hesla (např. "zkurvený židi"). A potom taky pokřik, jehož smysl mi unikal (jude, jude, jude Slávie, jude Slávie...), píše Jiří Pospíšil.

Otevřený dopis Bohumilu Kartousovi

15. 5. 2015 / Martin Profant

čas čtení 5 minut

Vážený pane, ač nerad, musím odmítnout, pokud ze mne děláte reprezentanta sociálně demokratické politiky pro jednadvacáté století ZDE. Nejsem člen ČSSD, vyloučila mě už někdy v roce 2006 a na jejím dnešním chodu nemám pražádnou účast. A napsal-li jsem: „Vláda, která by se k podobnému institučnímu zakotvení Agentury pro sociální začleňování odhodlala by musela být odvážná, velkorysá ... ; prostě taková ta vláda, co o ní vyprávěl kandidát na prezidenta za ČSSD, dokud neměl ministerské starosti a proto mu zbýval volný čas na ideály.“, vskutku mne nenapadlo, že by ji někdo mohl číst nesarkastický jako pokus omluvit Dienstbierovu nečinnost jeho ministerskými starostmi. Z takové pitomosti bych prostě ani čtenáře BL, ani Jiřího Dienstbiera nepodezíral. Ale děkuji, člověk se vždycky rád dozví, co vlastně řekl.

Saúdská Arábie "udrží krok" s jaderným Íránem

15. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Hlavním argumentem Baracka Obamy ve prospěch dohody s Íránem bylo tvrzení, že jaderný Írán by volal závody v jaderném zbrojení v arabském světě. Teď když shromáždil arabské lídry v Bílém domě před jednáním v Camp Davidu, čelil perverznímu důsledku: Saúdská Arábie a mnohé menší arabské země tvrdí, že se hodlají vyrovnat kapacitě pro obohacování uranu, kterou si Írán bude smět ponechat.

Německý hospodářský zázrak vyrostl z nacismu, manažersky i majetkově. Německu byla prominuta polovina dluhů. Řecko a další země se zasloužily o hospodářský zázrak Německa...

Německý hospodářský zázrak ( III. díl)

14. 5. 2015

čas čtení 14 minut

Dnes, po šedesáti letech, otřásá Evropou finanční krize. Německo nutí ostatní země, aby přijímaly tvrdá úsporná opatření. A radí jim: "Kdybyste byli tak pilní, jako jsme byli my po válce, tak byste také dosáhli výhod hospodářského zázraku.“ To působí arogantně a sebevědomě. Odkud bereme vlastně jistotu předepisovat ostatním, co a jak mají dělat? Shoduje se vůbec naše verze hospodářského zázraku se skutečností, pokud tomu tak vůbec bylo. Co kdyby to bylo jinak? Může existovat jiný názor na to, jak se věci měly? Přinášíme dokončení přepisu německého dokumentárního filmu Christopha Webera Ist Zukunft der Wirtschaft düster? (Chmurná budoucnost ekonomiky?, I. díl, II. díl), jenž popisuje pozadí tzv. německého hospodářského zázraku po 2. světové válce. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Tripartita je dnes tak trochu jako křesťanský bůh: trojjediná

Sociálnědemokratická politika pro 21. století: bez ideálů, bez skrupulí a bez voličů

14. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Když jste kandidátem politické funkce, můžete mít ideály. V rámci politické kampaně se dokonce tak trochu předpokládá, že je budete vystavovat na odiv a atrahovat ty, kdo s nimi rezonují. Jakmile jste ale zvolen a máte kupříkladu "ministerské starosti", měli byste na ně zapomenout. V tom okamžiku by se z politika měl stát machiavelistický manipulátor, který klidně zlikviduje předchozí dobrou práci ve prospěch svého vlastního mocenského zájmu, sděluje někdejší ideolog ČSSD Martin Profant v reakci na článek o masových výměnách úředníků na úřadech před tím než vstoupí v platnost zákon o státní službě. Politika, kterou obhajuje a kterou vzývá, často připomíná takřka ultrakonzervativní postoje: calm down and carry on, chtělo by se říct. Je to přesně ta levice která vzhledem ke své vyprázděnosti ztrácí ideologii i voliče. Tato strana příští volby pravděpobobně nevyhraje...

Velká Británie si koleduje o všeobecný posměch

Konzervativní mýty o tom, proč je třeba zrušit zákon o lidských právech

14. 5. 2015

čas čtení 5 minut

Britská konzervativní vláda svým návrhem na zrušení Zákona o lidských právech směřuje mimo společenství národů, které po druhé světové válce přijaly za svá univerzální lidská práva. Takový počin by Velkou Británii na mezinárodním poli výrazně poškodil, domnívá se Keir Starmer, labouristický poslanec a dříve hlavní žalobce pro Anglii a Wales v deníku Guardian. Starmer vyvrací mýty, které by konzervativní vláda mohla využít pro ospravedlnění zrušení zákona.

Umějí v televizi používat internet?

ČT: "vzor" v tom, jak předávat výslovnost nejen cizích jmen a názvů

14. 5. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Navazuji na svůj předchozí příspěvek. Týkal se především česky utkvělé tradice ve výslovnosti výrazů z cizích jazyků. Jako kdyby ten spontánně se nabízející přístup, podle známého či tušeného vzoru improvizovaně odvozovat výslovnost výrazů dalších, byl stále převažující. Ne-li pravidelně znovu a znovu se překvapivě objevující. Určitě kupodivu také stále v rozhlase i v televizi. Což stěží unikne pozornosti, když sám signál pokrývá celou oblast českého území a kdekdo sleduje stále kdeco, že? A když navíc doba přichází určitě s nesrovnatelně frekventovanějším náporem cizích slov, jmen a názvů institucí. Přitom je možná „ku podivu“, že média s obdobnou suverenitou, jako třeba zrovna nejednou ještě v tom 19. století, improvizují. Ačkoliv by si takto počínat nemusela. Proč? Protože tu jsou potřebné informační zdroje přímo a doslova po ruce. Stačí si „kliknout“, že? Nebo by to mělo stačit…

V Baltimore vznikla spontánní iniciativa za obydlení prázdných domů. Je něco takového možné v ČR?

Prázdných bytů je několikanásobně více než bezdomovců

14. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Deník Washington Post ve svém článku upozorňuje na velmi nešťastnou skutečnost. Na příkladu Baltimore ukazuje, že spousta lidí, kteří nedobrovolně žijí na ulici, by mohla bydlet v některém ze 16 000 prázdných domů, které v relativně chudém městě tvoří často celé neobydlené bloky. Ve městě vznikla iniciativa, která chce docílit toho, aby byly opuštěné a nevyužívané domy a byty poskytnuty těm, kdo v důsledku chudoby, ztráty zaměstnání a jiných případů tíživé sociální situace přišli o střechu nad hlavou. Kdy vznikne podobná iniciativa v ČR?

Šrámkův Sobotka, čili Profily z podlahy

14. 5. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Česká politická romance utěšeně pokračuje. Premiér oznámil, že republika nepřijme unijní kvóty na uprchlíky, protože potřebným sice pomáhá nesmírně ráda, ale nikoliv z povinnosti. Rozprav o základech kantovské etiky zde netřeba, všichni na první pohled vidí, že Sobotka je učiněná Schillerova krásná duše.

Viceprezident Evropské komise:

Britská ministryně vnitra asi naše návrhy nečetla...

14. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská komise obvinila britskou konzervativní ministryni vnitra Theresu Mayovou, že neví, o čem mluví, když kritizovala nové a radikální plány Evropské unie na sdílení uprchlíků po celé Evropské unii, v reakci na krizi ve Středozemním moři.

Pozdrav "z druhé strany fronty"

14. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Jeden čtenář umístil na fórum deníku Guardian pod článek o Rusku tuto poznámku:

Being a Kremlin troll, an FSB employee whose main duty is to flood this comment section with anti-western propaganda, I would like to take this opportunity to say big HI to all of my peers from CIA and MI-6 whose only job is to flood this comment section with anti-Russian propaganda. It's been a long day at the office.

Jako troll Kremlu, zaměstnanec FSB, jehož hlavním úkolem je zaplňovat toto fórum protizápadní propagandou, bych chtěl využít této příležitosti k tomu, abych velmi pozdravil všechny své kolegy z CIA a z MI6, jejichž jediným zaměstnáním je zaplnit toto fórum protiruskou propagandou. Je to otrava být pořád v práci, že?
K tomu dodává pro vysvětlení Karel Dolejší:

Až na to, že existuje několik reportáží z Ruska a jsou známy i platy putinských trollů, zatímco americký přístup spočívá nikoliv v tomto, ale v implantování jednotlivců dovnitř konkrétních diskusních skupin na sociálních sítích.

Umělecká díla z "nového východu"

14. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Na benátském Bienále letos zaujala návštěvníky i kritiky četná pozoruhodná díla ze zemí středovýchodní a východní Evropy. Podívejte se na galerii, kterou z nich vytvořil deník Guardian. ZDE.

Britská poslankyně EP za UKIP tvrdí, že jde ze strany konzervativců o podvod

Skotsko odmítá snahu konzervativců zrušit Zákon o lidských právech

14. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Záměr zrušit Zákon o lidských právech (obdoba Listiny základních lidských práv a svobod, která je součástí české ústavy), jenž oznámili britští konzervativci okamžitě po vítězných volbách, v nichž získali dostatečný počte křesel v dolní sněmovně na sestavení jednobarevné britské vlády, se střetl s odporem skotské vlády. Skotská vláda i skotští poslanci ve Westminsteru budou stát proti. Je možné, že Skotsko bude nadále uplatňovat evropské pojetí lidských práv, zatímco Anglie bude hledat "vyváženost mezi právy a odpovědností". To by vedlo k další prohloubení propasti mezi Skotskem a Anglií.

Americká Sněmovna reprezentantů hlasovala drtivou většinou proti shromažďování záznamů o telefonátech občanů

14. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Americká Sněmovna reprezentantů hlasovala drtivou většinou pro zákaz masového shromážďování záznamů o telefonátech Američanů a hlasovala ve prospěch amerického Zákona o svobodě. Sněmovna reprezentantů vyvinula tlak na hlubokou reformu americké špionážní agentury NSA.

Dva roky poté, co americký whistleblower Edward Snowden odhalil, že NSA hromadně shromažďuje informace o telefonátech amerických občanů, hlasovali poslanci Sněmovny reprezentantů v poměru 338 ku 88 hlasům ve prospěch amerického Zákona o svobodě. Zůstává pouze šest dní na to, aby americký Kongres schválil kontroverzní část amerického Vlasteneckého zákona z roku 2011, který používala NSA od roku 2006 na ospravedlnění svého špehovacího programu. Republikánští předáci v Senátu program špehování sice chtějí obnovit, ale přiznávají, že na to nedají dohromady dostatečný počet hlasů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Turecko: "Nic neospravedlňuje" ruskou politiku

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Turecko včera v předvečer jednání NATO prohlásilo, že nic nemůže ospravedlnit ruské akce na Ukrajině a v dalších postsovětských státech. Jedná se o neobvykle silnou kritiku ze strany státu, který se s Ruskem stále více sbližuje.

Noc krátkých žabikuchů?

13. 5. 2015 / Martin Profant

čas čtení 6 minut

Bohumil Kartous upozornil ZDE, že na funkce, jejichž nositelé budou mít díky novému zákonu o státní službě „definitivu“ (pokud lze vůbec v souvislosti s naším zákonem použít tak silné slovo), se pokoušejí různí ministři dosadit na poslední chvíli svoje lidi. Očekávatelný fenomén Kartous odsuzuje silnou metaforu "noci dlouhých nožů" naznačující čistku a masovou likvidaci nepohodlných, doplněnou dvěma příklady, které kupodivu příliš nesvědčí pro autorův názor.

Kerry jednal čtyři hodiny s Putinem

13. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Americký ministr zahraničí John Kerry strávil v úterý v Soči čtyři hodiny jednáním s Vladimírem Putinem a ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. "Vedl jsem otevřené rozhovory s prezidentem Putinem a ministrem Lavrovem o klíčových otázkách včetně rozhovorů o Íránu, Syrii, Ukrajině," napsal Kerry na Twitteru.

Kreml: Rozhovory mezi Kerrym a Putinem "nepřinesly průlom"

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Rozhovory mezi americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a ruským prezidentem Vladimirem Putinem včera nepřinesly žádný průlom, sdělil novinářům poradce Kremlu Jurij Ušakov.

Prohlásil také, že by Putin rád, aby se vztahy mezi USA a Ruskem vrátily k normálu.

Zdroj v angličtině: ZDE

Vídeň instalovala heterosexuální i homosexuální semafory

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vídeň instalovala řadu světelných semaforů na přechodech pro chodce s heterosexuální i homosexuální tematikou před sérií akcí, které mají společné téma tolerance. Semafory jsou instalovány na 47 přechodech a budou v provozu do června. Do té doby bude Vídeň hostem celé řady akcí zdůrazňujících toleranci, včetně Bálu pro život (Life Ball), největší evropské charitativní akce pro výzkum AIDs a HIV a Eurovizní písňové soutěže.

Pravicová Strana svobody oznámila, že podala v této věci žalobu na členku vídeňské městské rady Marii Vassilakou, která je odpovědná za dopravní záležitosti ve městě. Tvrdí, že nové semafory porušují dopravní předpisy, město Vídeň to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Na Západ byly propašovány dokumenty dokazující zločiny syrského prezidenta Bašara al Asada

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ze Sýrie bylo během posledních tří let propašováno dostatečné množství dokumentů k tomu, aby byl syrský prezident Bašar al Asad a 24 vysokých činitelů jeho vlády postaveni před soud, konstatovala mezinárodní komise vyšetřovatelů. Dokumenty se soustřeďují na jednání vedoucích činitelů syrského režimu od potlačení protestů, které vyvolaly v roce 2011 nynější konflikt. Desetitisíce disidentů byly uvězněny. Mnozí z nich byli mučeni a usmrceni.

Vatikán uzná stát Palestina

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Vatikán učinil symbolický, nicméně důležitý krok, když oznámil, že uzná palestinský stát. Na krok Vatikánu upozornil deník NY Times, smlouva by měla být oficiálně zveřejněna v nejbližší budoucnsti. Jde o krok, který pochopitelně přivítají Palestinci, způsobí nicméně tenzi mezi katolickou církví a státem Izrael. Vatikán a zvláště papež František se už v minulosti vyjadřovali v tom smyslu, že palestinský stát je skutečností. Poté, co OSN v roce 2012 zvýšila status palestinské samosprávy a co řada evropských zemí signalizovala uznání palestinského státu se jedná o další zvýšení tlaku na Izrael.

Podrobnosti v angličtiněZDE

Činitelé Konzervativní strany "vyhrožovali před volbami BBC"

13. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Činitelé britské Konzervativní strany "vyhrožovali vedoucím pracovníkům BBC, že radikálně změní systém vybírání koncesionářských poplatků, pokud nezmění své předvolební vysílání, tvrdí Tom Baldwin, významný poradce bývalého šéfa Labouristické strany Eda Milibanda.

Baldwin tvrdí, že vedení BBC a novináři z BBC čelili během předvolební kampaně opakovaným hrozbám, "co se stane", pokud nebudou poslouchat.

Dodal, že "je vedena dlouhodobá kampaň Konzervativní strany, podporovaná komerčními zájmy určité části tisku, která útočí na nejúspěšnější státem financovanou veřejnou vysílací službu jako na obří levicové spiknutí".

Činitel Konzervativní strany obvinění popřel jako "naprostý nesmysl".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Řecká vláda nevypíše referendum o reformách

13. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecká vláda dnes odmítla myšlenku referenda o nepopulárních reformách spojených s požadavky věřitelů. Místo toho se hodlá soustředit na závěrečnou kampaň za kompromis s věřiteli, jehož chce dosáhnout koncem května.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
59859