Nedorozumění

28. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší se ve svém příspěvku "Máme brát vážně autora, který "dokazoval", že al-Kajda neexistuje?" dopouští obdobného zjednodušení, z jakého právem kritizuje jiné autory při chybné interpretaci jeho vlastních textů.

Adam Curtis ve svém dokumentárním seriálu Svět nočních můr argumentoval, že al Kajda neexistuje jako všemocná globální organizace, jako globální strašák, který pro své politické účely z omezených několika málo buněk na Blízkém východě vytvořili západní politikové, aby měli nového nepřítele.

Argumentuje opakovaně, že hlavním problémem islámských extremistů je, že se jejich myšlenky velmi těžko chytají v islámském světě, a tak musejí používat zvláštních manipulativních metod, aby při indoktrinaci vražednou extremistickou ideologií získali vůbec nějakou podporu. V tom si podle Curtisovy argumentace obě strany konfliktu, západní, především američtí politici, a islámští extremisté, jdou velmi na ruku.

Curtisovi dal společenský vývoj v islámském světě za pravdu, neboť namísto podpory al Kajdy se islámský svět od roku 2010 hromadně pokusil o demokratické revoluce. Že revoluce byly posléze většinou zničeny a uneseny diktátory, případně bojůvkami islámských extremistů, proti vůli většinového islámského obyvatelstva, je jiná věc. Jak známo, Islámský stát a jeho praktiky zděsil dokonce i roztroušené buňky al Kajdy. Islámský extremismus zdaleka není jednotné globální hnutí a není jím ani al Kajda.

S Curtisovým argumentem, že Al Kajda jako celosvětová globální hrozba neexistuje, souhlasí i čtení jiní analytici, jako například autor knihy o al Kajdě Jason Burke.

K tomu: Adam Curtis - Vymítač duchů

Adam Curtis, Al Kajdá neexistuje

Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme

Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"

0
Vytisknout
12765

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015