Bill Browder, vnuk předsedy Komunistické strany USA: Kreml mě chce usmrtit

26. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Bývalý bankéř z ultralevicové americké rodiny, kterou Spojené státy pronásledovaly, svědčí v nové knize Red Notice (Nejvyšší poplach), že Putin řídí Rusko čistě ku svému finančnímu prospěchu jako soukromou mafii.

Bill Browder je jedním z nejprominentnějších kritiků Vladimíra Putina. Déle než 10 let žil v Moskvě a řídil nejúspěšnější investiční fond v Rusku. Původně Browden Putina podporoval. Avšak v roce 2005 byl z Ruska vyhoštěn. Zkorumpovaná skupina ruských činitelů vykradla jeho investiční fond, Hermitage Capital, a zneužila ho k podvodnému daňovému přiznání. Ukradli 230 milionů dolarů.

Browder si z Londýna najal ruského právníka Sergeje Magnického. Titíž zkorumpovaní ruští činitelé Magnického nechali zatknout, poté, co Magnický zjistil, kam se ukradené peníze poděly, a podal žalobu. Ve vězení byla Magnickému odepřena lékařská péče a pak ho vězeňské stráže ubily k smrti. Bylo mu 37 let a byl ženatý, měl dva malé syny.

Příští týden vycházejí Browderovy memoáry Red Notice (Nejvyšší poplach), které líčí, jak ho smrt Magnického proměnila z podnikatele ve světového aktivistu za lidská práva. Podařilo s emu po dlouhém úsilí konečně přimět neochotnou americkou vládu, aby zakázala přístup do USA ruským činitelům, odpovědným za Magnického vraždu. Odepřela jim také přístup do amerických bank. Putin zuřil. R. 2013 byl Browder v Rusku v nepřítomnosti odsouzen na 9 let do vězení, bizarně byl i po své smrti odsouzen i Magnický.

Browder nyní dostává výhružné esemesky, které mu vyhrožují smrti.

Podle Browdera už začala nová studená válka mezi Ruskem a Západem. Nejvýraznějším jejím projevem je konflikt na Ukrajině. Avšak na rozdíl od doby komunismu nečelí nyní Západ v Rusku nepřátelské ideologii. Browder argumentuje - a dlouholetý reportér listu Guardian v Moskvě Luke Harding tento názor sdílí - že Putin a jeho bezpečnostní a špionážní služby řídí Rusko jako soukromý zločinecký podnik k vlastnímu finančnímu prospěchu. Ten, kdo se jim postaví, čelí tomu, že bude zastřelen, zatčen nebo potrestán.

Browder zdůrazňuje, že není rusofob a že problém není Rusko jako takové. "Myslím, že je Rusko okupovanou zemí. Je tam 140 milionů dobrých lidí a jeden milion špatných lidí," říká. Poukazuje na to, že jeho manželkou je Ruska a mají dvě děti. Jeho nejvěrnější kolegové, jimž nejvíc důvěřuje, jsou Rusové. Browder dodává: "Mezi těmi 140 miliony jsou snad nejloajálnější, nejvelkomyslnější a nejinteligentnější lidé, jaké můžete najít na tomto světě."

Browderův osobní příběh je fascinující. Jeho dědeček byl předsedou Komunistické strany USA. Jako teenager se Browder rozhodl, že proti levicovému zázemí své rodiny bude rebelovat a stane se kapitalistou. Přestěhoval se do Británie a stal se britským občanem. Nemá žádnou loajalitu vůči USA, které pronásledovaly jeho levicovou rodinu. Senátor McCarthy nechal jeho dědečka vyslýchat před výborem pro neamerickou činnost.

Browder je cítí zklamán postojem západmních vlád. Obamova vláda vůbec nechtěla uvalit sankce na zkorumpované ruské činitelé ze strachu, že naštve Putina. Britská vláda odmítla podniknout proti ruským vrahům Magnického jakékoliv akce.

Browderova kniha líčí ruské zločince velmi barvitě. Jedním z nich je činitel ruského ministerstva vnitra major Pavel Karpov. Karpov žaloval Browdera za pomluvu u britského Nejvyššího soudu a prohrál. Odmítl zaplatit soudní výlohy ve výši 250 000 liber.

Browderova knížka se čte jako detektivka. Browder a jeho právníci se snažili zjistit, co se stalo s ukradenými penězi. Dali to postupně dohromady. Zjistili, že Karpov je členem širší skupiny podvodných činitelů. K nim patří další pracovník ministerstva vnitra plukovník Artěm Kuzněcov. A šéfka moskevského daňového úřadu Olga Stěpanovová.

Ruský gang utratil miliony dolarů za automobily, nemovitosti v Moskvě a byty v Dubaji. Rus, který uprchl do Anglie, Alexander Perepiličnyj, Browderovi poskytl výpisy ze švýcarského konta Stěpanovové, poté, co se pohádali. Perepiličnyj pak ve 44 letech náhle v Anglii zemřel.

V letech 2000-2005 byl Browder nadšeným stoupencem Vladimíra Putina. Říká o tom: "Spletl jsem se. Putin je naprosto nečitelný. Nic nikdy neprozradí. Lidi si interpretují, co v něm chtějí vidět." Browder si myslí, že Putin bude vládnout ještě "jeden, dva, tři, pět let", než bude svržen, pravděpodobně pučem. Západní sankce a kolaps hodnoty rublu znamenají, že Putinův systém začíná být nefunkční. "Z 90 procent je založen na úplatcích a z 10 procent na represi. Teď mu došly peníze na úplatky, tak se musí pokusit vládnout na základě represe. Jenže nemá na to funkční infrastrukturu a nedokáže tedy být skutečně utlačitelským diktátorem."

Browder je ostře proti západním sankcím proti Rusku, protože je to nepřesný nástroj, který trestá obyčejné ruské lidi. Daleko efektivnější by podle něho bylo zakázat 1000 nejvyšším představitelům ruského státu, aby jezdili do Evropy a do USA. O Londýnu říká: "Všichni Rusové sem chtějí. Tady mají své uvolnění. Máme na ně tím obrovskou možnost vlivu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11666

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2015