Rubl ve středu posílil

17. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Problémy s ruským rublem se ve středu trochu zmírnily poté, co ministerstvo financí oznámilo, že začne prodávat zahraniční devizy, a posílit tak postižený rubl.

Po úterních divokých fluktuacích na měnovém trhu, kdy se hodnota rublu pohybovala mezi 58,27 a 80 rubly za dolar, a pak zase klesla na 70, se rubl na začátku prodával ve středu za 72,2 rublů za dolar a pak stoupl na základě vládní intervence na 66,12 rublů za dolar.

Ministerstvo financí považuje rubl za extremně podceněný a začíná prodávat své zbývající finanční rezervy na trhu, pravilo se ve středečním prohlášení.

V úterý večer hovořil Vladimír Putin o situaci na Ukrajině s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem a s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Žádná nová řešení nebyla přijata, ale Putinův úřad vydal prohlášení, v němž zdůrazňuje "potřebu zajistit trvalé příměří v regionech Doněck a Luhansk".

Německá vláda uvedla, že Merkelová požadovala rychlé svolání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, skládající se ze zástupců Ruska, Ukrajiny a OSCE. Požadovala také, aby Kyjev směl na východ Ukrajiny posílat humanitární pomoc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9208

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2014