Miliony britských zákazníků dluží energetickým firmám na nezaplacených účtech 31,5 miliard Kč

19. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Asi 600 zákazníků bylo odpojeno

Ofgen, britský regulační orgán pro energetické firmy zveřejnil data, z nichž vyplývá, že 1,5 milionu britských zákazníků má dluhy v účtech za elektřinu a 1,4 milionu osob má dluhy v účtech za plyn. Je to každý 17. britský zákazník. V Británii to vyvolalo ostrou kritiku energetických firem.

Od roku 2012 se počet zadlužených Britů, kteří nemají schopnost uhradit své účty za elektřiny a plyn, zvýšil. Každý dlužník má v průměru dluh vůči energetickým firmám vyšší než 300 liber (10 000 Kč), avšak jen 550 britských zákazníků bylo od dodávky elektrického proudu v roce 2013 odpojeno, od dodávky plynu bylo odpojeno jen 84 zákazníků.

Přesto se odpojování zákazníků od energie stalo v Británii terčem ostré kritiky. Energetické firmy se hájí, že odpojování zákazníků používají jen v extremních případech. Nejvíce je kritizována firma E.ON, která v roce 2013 nechala odpojit celých 225 zákazníků.

Stínový labouristický ministr energetiky Tom Greatrex konstatoval, že zpráva Ofgenu je "šokující obžalobou jak energetického průmyslu, tak vlády". Dodal: "Za vlády Davida Camerona stouply v Británii účty za elektřinu dvakrát tak rychleji než inflace, čtyřikrát rychleji než mzdy a rychleji než snad v jakékoliv jiné zemi v rozvinutém světě. Mnoho domácnosti si prostě neví rady - a energetické firmy je teď odpojují. Nemůžeme si dovolit dalších pět let takovéto politiky."

Caroline Lucas, poslankyně za Stranu zelených, zdůraznila: "Energetické firmy nesmějí mít právo odpojovat lidi, kteří si nemohou dovolit platit účty. Tyto údaje jsou zcela ostudné, ale také ukazují, že drobné změny předpisů nedokáží zabránit velkým energetickým firmám ve vydělávání obrovských zisků, zatímco s často zranitelnými zákazníky zacházejí šokujícím způsobem."

Ofgen argumentuje, že počet odpojených zákazníků je malý, ale přislíbil, že bude zkoumat, jak energetické firmy komunikují se zákazníky.

Běžnou praxí v Británii je, že energetické firmy neodpojují od energií chudé občany, nemocné občany, invalidy a důchodce. Hrozí jim totiž po odpojení smrt.Energetické firmy mají odpojovat pouze ty zákazníky, kteří prokazatelně mají peníze na placení účtů, ale neplatí je.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7940

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2014