Obama: Rozhodnutí firmy Sony zrušit uvedení severokorejské komedie do kin bylo přehnané

21. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Spojené státy zkoumají, zda mají znovu umístit Severní Koreu na seznam teroristických zemí, uvedl Barack Obama v rozhovoru, který natočil v pátek a který se vysílal v televizi CNN v neděli. Konstatoval, že hackerský útok proti firmě Sony byl "velmi drahý případ internetového vandalismu", neoznačil ho však za válečný akt. Ve snaze reagovat přiměřeně Obama uvedl, že Spojené státy budou zkoumat, zda by se Severní Korea měla umístit znovu na seznam zemí, které šíří po světě terorismus. To bude ale velmi obtížné, protože nynější hackerský útok definici terorismu neodpovídá.

Severní Korea mezitím odmítla americké obvinění, že provedla útok na firmu Sony kvůli filmové komedii, která si dělá legraci ze severokorejského diktátora. Uvedla, že "severokorejská armáda je plně připravena na konfrontaci s USA ve všech válečných prostorách, včetně kybernetického, a vyhodí do vzduchu všechny tyto citadely". Severní Korea dodala: "Naše nejostřejší protiakce budou odvážně podniknuty proti Bílému domu, Pentagonu a celému území Spojených států, žumpě terorismu, a daleko to přesáhne 'symetrickou protiakci', kterou oznámil Obama."

Obama v rozhovoru s televizí CNN také hovořil o normalizaci vztahů s Kubou a zdůraznil, že USA mají nyní možnost ovlivnit na Kubě celou generaci.

V souvislosti s americkým táborem v zálivu Guantánamo, z něhož byli v sobotu do Afghánistánu propuštěni čtři muži, Obama uvedl: "Dělám všechno, co je v mých silách, abych ten tábor uzavřel. Inspiruje totiž džihádisty a extremisty po celém světě, to, že jsou tam ti lidé zadržováni. Je to v rozporu s našimi hodnotami a je to děsivě drahé. Na každého vězněného jednotlivce tam vydáváme miliony. A už jsme tamější počet vězňů podstatnou měrou snížili."

Obama se také zmínil o Vladimiru Putinovi, který nyní čelí krizi rublu, což Obama charakterizoval jako "kolaps jeho měny, velkou finanční krizi a obrovské zmenšení ruské ekonomiky". Dodal, že se nemyslí, že Putin určuje vývoj americko-ruských vztahů.

Obama také kritizoval překotné rozhodnutí firmy Sony zrušit uvedení komedie o severní Koreji "The Interview" do kin. "Kdyby se se mnou přímo spojili, mohl jsem se zeptat řetězců provozujících kina, proč film nechtějí uvést." Firma Sony ale konstatovala, že se s Bílým domem v této věci pokusila neúspěšně spojit, než oznámila, že uvedení filmu "The Interview" do kin ruší.

Obama si přeje, aby se Spojené státy napříště nenechávaly zastrašovat hackery. To by měla být v budoucnu v takovýchto věcech americká politika.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6522

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2014