Američtí soudruzi se zlobí

7. 11. 2014 / Josef Švéda

čas čtení 3 minuty

Bývaly doby, kdy čeští politikové jezdili na oficiální návštěvy do Moskvy. Mnozí z nich se na ně příliš netěšili. Někteří se těchto cest přímo děsili. A věděli proč. Gottwald měl takovou hrůzu, že se mu zdravotně přitížilo, když měl tuto cestu absolvovat. Historie se zřejmě začíná opakovat. Nyní ovšem pro české politiky není strašákem Sovětský svaz, ale stávají se jím Spojené státy americké. Premiér Sobotka totiž zanedlouho pojede do Washingtonu a prý se tam "pořádně zapotí". Proč?

Údajně bude americkým partnerům muset vysvětlovat odklon od politiky Václava Havla, píše časopis Respekt. V půvabné zkratce se zde dozvídáme, že první náměstek ministra zahraničí Petr Drulák namísto havlovské lidskoprávní linie nyní propaguje "nekonfliktní dialog s různými autoritáři", což se Američanům samo sebou nelíbí. Naznačují proto, že tento odklon bude mít záporný vliv na bilaterální jednání v USA.

Američtí partneři tedy zřejmě havlovskou linii berou jako tu nejsprávnější. Není divu. Václav Havel nikdy veřejně nevystoupil například proti mučení vězňů na Guantanámu a ani se nepozastavoval nad tím, jak je možné, že zde tito vězni vůbec mohou být, když nebyli nikdy za nic odsouzeni. Havel byl také jedním z horlivých zastánců invaze do Iráku v roce 2003. Později ho ani aktivita amerických dronů, při níž docházelo k mnoha civilním obětem, nevybudila k nějakému "lidskoprávnímu" prohlášení. Američané se tedy přirozeně diví odklonu českých politiků od havlovské linie a jsou s ní nespokojeni. Sobotka by měl tento nehezký obrázek rychle napravit, jinak si to s Američany rozhází. Údajně se o to i snaží a kromě prohlášení o zachování havlovského odkazu se měl pokusit přesvědčit ministra zahraničí Zaorálka, aby se s Petrem Drulákem rozešel. Tyto kroky však zřejmě stačit nebudou. Již teď hrozí, že Sobotku nepřijme americký viceprezident, ale pouze nějaký jeho pucflek. Co by mohlo českému premiérovi pomoci?

Podle mého by udělal nejlépe, kdyby se zachoval podobně jako Miloš Zeman v Číně. Ten nevyvedl nic jiného, než že explicitně pojmenoval oficiální českou zahraničně-politickou linii. Sobotka by jej tedy mohl napodobit a ještě před odhalováním busty Václava Havla by měl otevřeně říct, že Česká republika opravdu nic nenamítá proti věznění neodsouzených občanů ve věznici na Guantanámu a také plně podporuje USA v útocích jejich bezpilotních letadel, i když při nich často zahynou civilisté. Měl by také zdůraznit, že český národ stojí neochvějně za americkou snahou nastolit svobodu a demokracii v Afghánistánu, což dokazuje permanentním prodlužováním svých "humanitárních" misí. Samozřejmě není jisté, že to bude fungovat, ale naděje umírá poslední. Pokud však Sobotka rychle něco neudělá, aby americké soudruhy uchlácholil, bude rád, když se s ním v Kapitolu bude bavit alespoň vrátný. Dovnitř ho ale pustí jenom stěží.

0
Vytisknout
17019

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2014