Letouny NATO v jednom dni vzlétly proti nejméně devatenácti ruským bojovým strojům

31. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Letouny NATO ve středu vzlétly proti nejméně devatenácti ruským bojovým letounům mimo ruský vzdušný prostor, oznámili znepokojení představitelé aliance.

"Tyto rozsáhlé ruské lety představují neobvyklou leteckou aktivitu nad evropským vzdušným prostorem," říká prohlášení NATO.

Ruské stíhačky a bombardéry byly spatřeny ve třech různých regionech. Došlo k tomu týden poté, co se objevily rozsáhlé zprávy o možném průniku ruské ponorky do švédských pobřežních vod.

Nejvíce, celkem osm, ruských strojů se odpoledne pohybovalo z vlastního vzdušného prostoru ve formaci k Norskému moři a do mezinárodního vzdušného prostoru. Šest z nich se vrátilo po startu pohotovostních norských stíhaček F-16. Zbývající dva byly strategické bombardéry Tu-95 H, které pokračovaly v letu nad norským pobřežím, což přimělo letouny NATO umístěné v Británii, aby je sledovaly.

Podobné lety často probíhají bez letových plánů a stroje mají vypnuté automatické transpodéry, což představuje potenciální riziko pro civilní lety.

Čtyři další ruské letouny, dvě stíhačky a dva bombardéry, byly spatřeny nad Černým mořem. Proti nim odstartovalo turecké letectvo.

Nejméně sedm ruských bojových letounů bylo zachyceno nad Baltským mořem, ačkoliv NATO neudalo přesný počet. Proti nim startovaly letouny umístěné v Pobaltí.

Dalších sedm ruských letounů bylo nad Baltem zachyceno v úterý.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8604

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014