Rusko vzpomnělo stalinského útlaku a domnívá se, že by se mohl vrátit

30. 10. 2014

čas čtení 2 minuty

Stovky Rusů se ve středu 29.října shromáždily před bývalým ústředím KGB v Moskvě v rámci každoročního rituálu, kdy se vzpomíná desetitisíců obětí, popravených v období velkého teroru za Stalinovy vlády. Každé oběti je věnováno jen několik slov - jméno, věk, povolání a datum, kdy byla popravena, většinou zastřelením do hlavy.

"Avramov, Roman Petrovič. 56 let. Můj otec," říká starý muž třesoucím se hlasem. "Ředitel Všesovětského trustu pro stavbu pekáren. Zastřelen 8. ledna 1938. Za několik měsíců zatkli mou matku. Avramova, Faina Avramova. Strávila osm let v pracovních táborech v Karagandě. Mně bylo 5 let."

Každoroční vzpomínku na Stalinovy oběti organizuje asociace Memorial. Letos byly zároveň zveřejněny výsledky nového průzkumu mínění, z nichž vyplývá, že mnoho Rusů očekává obdobný útlak v budoucnosti.

Průzkum provedla prokremelská organizace Nadace pro průzkum veřejného mínění (FOM). 48 procent dotazovaných Rusů se vyjádřilo, že je možnost, že za jejich života dojde k opakování útlaku sovětského stylu. Sociolog Leontij Byzon se vyjádřil, že mnoho Rusů vítá útlak nejen "jako možný, ale i nutný". "Rusové jsou ochotni přijmout přísná opatření proti zkorumpovaným činitelům nebo komukoliv, kdo narušuje veřejný pořádek," dodal. "Lidé podporují tvrdý útlak 'nepřátel'".

Podle průzkumu organizace FOM si jsou dvě třetiny Rusů vědomy, že ve třicátých letech docházelo v Sovětském svazu k "masovému politickému útlaku" a většinou z něho obviňují Stalina, jeho vnitřní kruh, tajnou policii NKVD anebo všechny tři. Dalších 15 procent Rusů se domnívá, že nikdo nemohl být pohnán za zločiny k odpovědnosti, protože "taková byla doba".

FOM také zaznamenal, že mezi Rusy roste iritovanost nad tím, že sdělovací prostředky a vláda neustále na veřejnosti hovoří o Stalinových zločinech. 33 procent Rusů je dnes přesvědčeno, že "média příliš často hovoří o politickém útlaku". Toto procento se od r. 2012 zdvojnásobilo. Ruské veřejnosti také stále více vadí "liberálové", kteří pořád připomínají útlak ze Stalinovy éry.

Organizátor připomínky Stalinových zločinů, asociace Memorial, má být zrušena pro údajné porušování procedurálních předpisů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8135

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014