BBC: Obyvatelstvo Slavjansku proruské aktivisty podporuje

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Neděje se to často, že existují dvě tak odlišné interpretace těchže událostí, informoval z Ukrajiny v pondělí dopoledne rozhlas BBC, anglicky ZDE od minuty 2.37.00. Děje se to nyní při událostech na východní Ukrajině. Z hlediska úřadů v Kyjevě je to boj sil demokracie proti teroristům na východě, pro lidi podporující Rusko je to boj obyčejných lidí proti fašistům, kteří uchvátili vládu v Kyjevě. Vzhledem k tomu, že existují tak protikladné narativy, není překvapující, že nedošlo k vyřešení tohoto konfliktu. Došlo k novým bojům kolem centra proruských aktivistů v městě Slavjansku. Mnoho místních lidí podporuje tamější ozbrojence a považuje ukrajinskou armádu, která tam byla z Kyjeva vyslána k zásahu, za agresory. Naše reportérka Sarah Raynsfordová připravila reportáž z východní Ukrajiny:

Na silnici vedoucí ze Slavjansku se opravuje opevnění. Toto proruské kontrolní stanoviště ovládla ukrajinská armáda. Druhého dne poté se místní lidi vrátili. Plní pytle s pískem a kácejí stromy, jimiž blokují silnice. Tak zpomalují armádu: zapalují barikády, když se vojáci snaží projet.

"Lidi se skrývali v tomto kiosku před kulkami," vysvětlují místní lidi a dodávají, že neexistuje nálada na jakýkoliv dialog. Ukrajinští vojáci dojeli do vzdálenosti asi 300 metrů odsud a začali střílet. Nekontrolovali, kdo je kdo."

Nakonec se stáhli, ale lidé tady očekávají, že se ukrajinská armáda vrátí. Veteráni a mladší dobrovolníci se shromažďují kolem policejní stanice, kterou okupovali minulý týden. Dožadují se informací, jak mohou bránit své město.

"Nebudeme-li mít zbraně," zapřísahá se tento muž, "budeme bojovat zuby! Ale my zvítězíme!"

O několik kroků dál sehnutí muži vyrábějí z pivních lahví Molotovovy koktejly. Je tady spousta hněvu vůči Kyjevu, že vyslal armádu. Vláda charakterizuje to, co se tady děje, jako "protiteroristickou operaci", jenže tito lidé zde ukrajinskou armádu nepovažují za své osvoboditele.

Takovéto barikády byly nyní postaveny po celé hlavní ulici. Pneumatiky a odpadky, protože lidé, s nimiž jsem tu mluvila, se velmi obávají, že se ukrajinská armáda vrátí.

Ale i nyní na některých místech pokračuje normální život. Ve vedlejším městě se děti honí na hřišti, smějí se a užívají si prodlouženého víkendu spolu s rodiči. Tento region bude za týden hlasovat o své nezávislosti. Není to něco, co by rusky mluvící obyvatelstvo v této části Ukrajiny chtělo. Ale maminky na hřišti si myslí, že Kyjev se referendu bude snažit zabránit. "Nechtějí, aby se tu konalo referendum. Proto bylo zahájeno toto násilí."

Kousek dál na ulici nás zastaví u dalšího proruského kontrolního stanoviště a zase nás prohledávají. Za pytli s pískem a za pneumatikami jsou ženy a vaří čaj. Přinášejí taky palačinky. Obrovské zásoby potravin jsou dalším signálem, že místní obyvatelstvo proruské aktivisty podporuje. Je tady teď klid, ale rozpory na Ukrajině se zjevně prohlubují. Smrt desítek proruských aktivistů při potyčkách v Oděse způsobila, že zdejší lidé jsou ještě více rozhněváni na Kyjev. Tohle předpovídá pro svou zemi Alexander: "Myslím, že Ukrajina už neexistuje. Existuje právně, na papíře, ale ne ve skutečnosti. Tuto zemi trhají na kusy. Nenávist začala na Majdanu."

0
Vytisknout
15533

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014