Sýrie souhlasí s mezinárodní kontrolou a zničením svých chemických zbraní

9. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Sýrie v pondělí přivítala ruský návrh podřídit syrský chemický arsenál mezinárodní kontrole a poté jej zničit, aby se vyhnula americkému útoku. Nepředložila však konkrétní časový harmonogram ani další detaily.

Prohlášení syrského ministra zahraničí Valída al-Muallama během návštěvy v Moskvě je prvním oficiálním uznáním syrské vlády, že disponuje chemickými zbraněmi. Ukazuje na snahu Asadova režimu odvrátit americký útok. Podle amerických zdrojů údajně není jasné, zda je nabídka míněna vážně, nebo jde o pokus získat čas. Muallam nepředložil podrobnosti a neakceptoval otázky novinářů.

Prohlášení syrského ministra následovalo několik hodin po vystoupení jeho amerického protějšku Johna Kerryho, který prohlásil, že Asad se může vyhnout útoku, pokud se do konce týdne vzdá chemických zbraní.

V pondělí také generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Sýrii, aby okamžitě souhlasila s převezením chemických zbraní a prekurzorů na bezpečné místo uvnitř země k mezinárodně zajištěnému zničení. Pan také navrhne Radě bezpečnosti, aby požádala o vydání chemických zbraní, pokud inspektoři zjistí, že byly 21. srpna na předměstí Damašku skutečně nasazeny.

Muallam a Lavrov se bezprostředně nevyjádřili ke Kerryho ultimátu, ale pár hodin nato Lavrov před kamerami prohlásil, že Moskva bude žádat Sýrii, aby urychleně předala svůj chemický arsenál pod mezinárodní kontrolu, pak jej zničila a přistoupila k Úmluvě o zákazu chemických zbraní.

[Údajně] překvapivá série prohlášení následovala po zprávách médií, že se ruský prezident Vladimir Putin během jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou na summitu G20 pokusil vyjednat dohodu zahrnující Asadův ústup od vlastnictví chemických zbraní. (Nejmenované izraelské zdroje o návrhu informovaly ještě několik dní před summitem a tvrdily, že vzešel z kruhů blízkých íránskému prezidentovi Rúhánímu a podporuje jej několik zemí EU - pozn. KD.)

Syrský režim odmítá americké obvinění, že by stál za útokem z 21. srpna na předměstí Damašku, a tvrdí, že jej provedli povstalci, aby zatáhli USA do syrské občanské války na své straně.

Podle Lavrova a Muallama by zbraňoví inspektoři OSN měli dokončit své vyšetřování a předložit výsledky Radě bezpečnosti. Podle Muallama je jeho země připravena přijmout tým OSN a přesvědčit Američany, že útok v Gútě nespáchala.

Ani Lavrov, ani Muallam však nepředložili důkazy pro své tvrzení, že za útokem stáli povstalci.

Rusko je podle Lavrova připraveno dál prosazovat mírové řešení a možná se pokusí svolat za tímto účelem jednání celé syrské opozice. Jak by Rusko odpovědělo na americký útok Lavrov neřekl, prohlásil pouze: "Raději bychom nevycházeli z negativního scénáře a snažili se primárně vyvinout úsilí na prevenci vojenské intervence".

Podle prezidenta Putina bude Rusko pokračovat v poskytování pomoci Sýrii i v případě amerického útoku, avšak on i další ruští představitelé dali najevo, že se jejich země sama nezapojí do bojů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7149

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2013