Obamův darebácký stát porušuje všechny zákony, jejichž dodržování vyžaduje od jiných zemí

10. 9. 2013

čas čtení 6 minut

Po dobu 67 let odmítají americké vlády zreformovat Radu bezpečnosti OSN. Obhajují systém, který poskytuje pěti státům veto nad světovými záležitostmi, zatímco ostatní země jen bezmocně přihlížejí. Spojené státy zneužívají moci a důvěry, které se jim dostalo. Spolupracují s ostatními čtyřmi trvalými členy Rady bezpečnosti OSN, s Británií, Ruskem, Čínou a Francií na koloniálním rozdělení světa, jehož prostřednictvím mohou tyto státy realizovat své vlastní zkorumpované zájmy na úkor míru a světové spravedlnosti, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Spojené státy použily svého veta třiaosmdesátkrát. Dvaačtyřicetkrát z toho ho použily, aby zabránily kritice izraelského zacházení s Palestinci. Naposledy podporovalo rezoluci OSN 130 států, ale Obama ji zakázal. Od rozkladu Sovětského svazu r. 1991 použily Spojené státy práva veta 14krát (13krát z toho na ochranu Izraele), Rusko použilo práva veta devětkrát. Stále častěji používají členské státy Rady bezpečnosti svého veta k tomu, aby zabránili debatě o určité rezoluci. Terorizují ostatní svět, aby mlčel.

Nyní, když dva trvalí členové Rady bezpečnosti OSN, Rusko a Čína, brání americkému pokusu nalít benzín do dalšího ohně na Blízkém východě, Spojené státy se najednou rozhodly, že je celý systém nelegitimní. Jenže dosud se nikdy Obama ani jeho předchůdci nepokusili o reformu Rady bezpečnosti OSN. Tato nespravedlnost jim nikdy nevadí - pokud jim nezačne vadit to, k čemu vede.

Obama varoval minulý týden, že použití jedovatého plynu v Sýrii "ohrožuje mezinárodní normy proti chemickým zbraním, které přijalo 189 států světa". Jenže mezinárodní normy ohrožuje americký prezident.

V roce 1997 Spojené státy souhlasily, že do deseti let zlikvidují svých 31 000 tun sarinu, plynu VX, yperitu a dalších chemických zbraní, které vlastní. V roce 2007 Spojené státy požádaly o maximální prodloužení lhůty, kterou dovoluje Konvence o chemických zbraních - o pět let. Pak znovu nesplnily svůj příslib a r. 2012 tvrdily, že americké chemické zbraně budou zlikvidovány do roku 2021. Rusko včera naléhalo, aby Sýrie dala své chemické zbraně pod mezinárodní kontrolu. Zřejmě by mělo požadovat, aby to učinily i Spojené státy.

V roce 1998 prosadila Clintonova vláda v Kongresu zákon, který zakázal mezinárodním zbrojním inspektorům, aby braly v USA vzorky chemikálií, a dovolil americkému prezidentu odmítat neoznámené inspekce. V roce 2002 donutila Bushova vláda Josého Maurícia Bustaniho, generálního ředitele Organizace pro zákaz chemických zbraní, aby odstoupil. Bustani totiž spáchal dva neodpustitelné zločiny: požadovat přísné inspekce amerických instalací chemických zbraní a naléhal na Saddáma Husajna, aby podepsal Konvenci o chemických zbraních, čímž by zabránil válce, kterou se chystal George Bush zahájit.

Spojené státy použily miliony litrů chemických zbraní ve Vietnamu, v Laosu a v Kambodži. Použily jich také při zničení iráckého města Falludža v roce 2004 a pak to zapřely. Reaganova vláda pomohla v osmdesátých letech Saddámu Husajnovi vést válku s Íránem přestože věděla, že Saddám Husajn používá nervový plyn a yperit. (Bushova vláda pak zneužila použití těchto zbraní jako důvod pro útok na Irák o patnáct let později.)

Neštovice byly v lidské populaci zlikvidovány, avšak dva státy - Spojené státy a Rusko - dál skladují tento patogen ve svých ledničkách. Tvrdí, že jej prý potřebují, aby si vyvinuly obranu proti možnému útoku biologickými zbraněmi, většina odborníků však poukazuje na to, že je to nesmysl. Spojené státy a Rusko společně ochromují ostatní členy Světové zdravotnické organizace, aby na ně nenaléhala zničit jejich zásoby neštovic.

V roce 2001 informoval deník New York Times, že bez souhlasu amerického Kongresu a aniž by to oznámil Konvenci o biologických zbraních, Pentagon vybudoval továrnu na biologické zbraně, která má schopnost vyrábět tolik mikrobů, že by to usmrtilo celá města.

Spojené státy také ochraňují izraelské zbraně hromadného ničení. Izrael odmítá ratifikovat Konvenci o chemických zbraních a používá bílý fosfor jako zbraň v Gaze.

Jak na to poukázal deník Washington Post, " Sýrie vlastní chemické zbraně v důsledku tiché gentlemanské dohody na Blízkém východě, že dokud bude mít Izrael jaderné zbraně, nikdo nebude kritizovat chemické zbraně v Sýrii." Izrael totiž vybudoval svůj vlastní jaderný arzenál navzdory mezinárodní smlouvě o nešíření jaderných zbraní a Spojené státy jej podporují navzdory svého vlastnímu zákonu, který zakazuje, aby USA poskytovaly pomoc zemi, která vlastní zakázané zbraně hromadného ničení.

Co se týče norem mezinárodního práva, Spojené státy stojí mimo jurisdikci Mezinárodního trestního soudního dvora, protože prohlásily, že američtí občané se nepodrobí stíhání tímto soudem. Zločin agrese, který Spojené státy spáchaly v Iráku, zůstává nepotrestán a ve vládě se o něm nemluví. Totéž se týká vedlejších válečných zločinů, které američtí vojáci spáchali během invaze a okupace. Tábor v zálivu Guantánamo je výsměchem každé představě mezinárodní spravedlnosti.

Nic z výše uvedeného nijak neomlouvá vláda Bashara al-Assada - ani syrskou opozici - které spáchaly dlouhou sérii otřesných zločinů, včetně použití chemických zbraní. Ani to neznamená, že pro hrůzy v Sýrii existuje lehké řešení.

Avšak to, že se Obama nedokáže chovat poctivě ohledně toho, jak Spojené státy likvidují mezinárodní normy a ochromují mezinárodní právo, jeho mýtotvorné výroky o roli USA ve světových záležitostech a jeho jednostranné zásahy na Blízkém východě všechny způsobují, že je krizi v Sýrii ještě obtížnější vyřešit.

Dokud se nezačne otevřeně hovořit o minulých zločinech a o současné nespravedlnosti, dokud nevznikne úsilí odstranit nerovnosti, které Spojené státy tolerují, všechno, o co se Spojené státy pokusí - i když to nebudou vojenské zásahy - bude jen posilovat cynismus a hněv, o nichž prezident Obama praví, že je chce utišit.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
16138

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2013