V BBC o volbě papeže:

Kardinálové budou posílat zprávy po Twitteru

2. 3. 2013

čas čtení 7 minut

V sobotním politické debatě na televizním okruhu BBC News 24 Dateline London debatovali mezinárodní novináři mj. i o nadcházející volbě papeže. Zaujalo mě, jak jiný je mimočeský pohled. (JČ):

Shaun Ley, moderátor: Jedním z nejvýraznějších obrazů minulého týdne byl obraz papeže Benedikta, jak se loučí se svými stoupenci ve Vatikánu na Svatopetrském náměstí. Chabé zdraví je jedním důvodem pro jeho abdikaci. Druhým je polarizovaná politika v samotném Vatikánu. Nadešel čas pro mladšího papeže, schopného prosadit svou autoritu? Catherine Pepinsterová, jak odlišná bude podle vás tato papežská volba?

Catherine Pepinster, šéfredaktorka britského katolického listu The Tablet: Doufám, že bude hodně odlišná. Rozdíl je dnes v tom, že existuje bývalý papež, který sedí ve své bývalé rezidenci v Castell Gandolfo, což znamená, že to může ovlivnit to, o čem lidé budou hovořit a o čem budou přemýšlet. Jsem přesvědčena, že je církev nyní opravdu na rozcestí. Když zvolili Benedikta, mnoho z nich chtělo, aby existovala kontinuita od papeže Jana Pavla II. Zvolili člověka, kterého všichni dobře znali. A i když to byl intelektuálně velmi zajímavý papež, bylo to velmi problémové papežské období. Měli jsme skandál sexuálního zneužívání dětí, na nějž církev v mnoha částech světa reagovala skandálním způsobem. Vzniklo také mnoho problémů ve Vatikánu v důsledku prozrazení prostřednictvím takzvaných Vatileaks, ale lidé už věděli, že to, co se nazývá kúrie, totiž vládní část církve a Svaté stolice, je rozhádaná, vládne v ní řevnivost, je nesmírně byrokratická, a že je církev proto nesmírně autoritářská. Myslím, že lidé si uvědomují, že všechno tohle se musí stát tématem debaty a že to potřebuje mladšího člověka, člověka, který má víc energie a rozhodnosti, aby se dokázal postavit těm lidem v ústředí.

Dmitrij Šiškin, ruský specialista, zpravodajství BBC: Moje perspektiva je globální a včera jsem četl něco na stránkách španělské BBC. Někteří lidé říkají, že příští papež by mohl být z Latinské Ameriky. 40 procent katolíků nyní žije v Latinské Americe. A lidé říkají, že existují asi tři nebo čtyři velké oblasti, které potřebují okamžité řešení. A to je například otázka celibátu. Není to ani tak o církvi samotné, jde například o postoj církve vůči chudým lidem, například. Ale více než polovinu hlasujících kardinálů jmenoval emeritní papež.

Poly Toynbee, The Guardian: Nebo jeho předchůdce. Jsou nesmírně reakcionářští. Ale člověk nikdy neví, mezi těmi kardinály může být i liberálnější hlas. Možná je mezi nimi tajný liberál, kterého zvolí omylem. Ale systém je upraven tak, aby se zajistilo, že se nic nezmění. Je to tak bizarní organizace. Jestliže máte čistě mužskou, údajně celibátní (ale ve skutečnosti nikoliv) tajnůstkářskou autokracii, co jiného se dá předpokládat než drsná korupce? Každá organizace s takovouto strukturou, ať by byla náboženská nebo ne, vždycky propadne korupci. Je to vždycky katastrofa. Catherine má naprosto pravdu, je zapotřebí radikálních reforem.

Catherine Pepinster: Já doufám, že se v nadcházejících dvou týdnech aspoň bude o některých těchto věcech hovořit. Kardinálové totiž nezačnou hned volit. Bude čas na opravdu vážnou diskusi. Kardinálové tentokrát vědí, že se to musí udělat. Druhá věc, která je velmi zajímavá, je, do jaké míry bude mít nový mediální svět dopad na to, co kardinálové udělají a jak budou uvažovat. Někteří z nich říkají, že během hlasování budou informovat o tom, co se děje prostřednictvím Twitteru. Oni budou od médií sami izolováni, ale média bezpochyby ovlivní, jak budou jednat.

Poly Toynbee: Oni se chystají posílat zprávy na Twitteru z té konklave?

Catherine Pepinster: Ne z té konklave, ale ze všeobecné kongregace, která se bude konat předtím. Ta je daleko důlěžitější než ta konklave. Tam se projedná, jak se bude hlasovat a kdo by mohl být kandidátem. Pak mají taky různé večeře a tam se vytvoří bloky a frakce a tam se rozhodne, jak budou hlasovat a pro koho bude kdo hlasovat. Hovoří spolu. Je to fascinující. Samé intriky.

Maria Margaronis, The Nation: Zní to tedy naprosto byzantsky. Katolická církev je vlastně obrovskou, nejstarší multinacionální organizací. Samí muži, jak říkáte, jsou teoreticky celibátní, usilují o udržení a posílení své moci. Katolická církev je organizace, která nese odpovědnost za zničení množství životů, v důsledku jejího postoje vůči ženám, vůči antikoncepci, vůči prezervativům. A i kdybyste teoreticky získali neomylného generálního ředitele, změna ředitele nic nezmění.

Catherine Pepinster: Změna ředitele může něco změnit. Jan XXIII. provedl obrovské změny. I když vím, proč říkáte to, co jste řekla o katolické církvi a o ničení životů, církev také mnoho životů podpořila, prostřednictvím zdravotnictví a školství v mnoha částech rozvojového světa.

Poly Toynbee: Jenže to katolické zdravotnictví nezahrnuje léčbu na AIDS, v tomto případě je postoj katolické církve skandální. Církev tvrdí, že kondomy způsobují AIDS, protože podle církve jimi virus proniká. To způsobilo mnoha lidem smrt.

Catherine Pepinster: To tvrdil jeden konkrétní kardinál. Nikdy jsem nebyla jeho fanouškem.

Poly Toynbee: Katolické zdravotnické organizace v Africe odmítají rozšiřovat kondomy.

Shaun Ley: Mohl by latinskoamerický nebo africký kardinál nastolit otázku zrušení celibátu?

Catherine Pepinster: Myslím, že latinskoamerický nebo africký kardinál by přinesl do papežského úřadu něco nového a daleko víc by se soustředil na otázky, jako je chudoba v různých částech světa a na to, že je zapotřebí, abychom všichni tomu věnovali daleko intenzivnější pozornost. Pochybuju ale, že by africký kardinál reformoval otázky sexuální morálky. Myslím ale, že se o celibátu bude hovořit. Máte-li církev, která závisí na svých kněžích, a kněží z církve odcházejí, protože se chtějí ženit, existuje skutečný problém.

Poly Toynbee: Mě fascinuje, jak obrovské množství pozornosti tomu věnujeme. Británie je jednou z nejsekularističtějších zemí světa. A přesto nám vaše BBC ukazuje nekonečné záběry katolíků v Římě, adorující papeže. Ať se stane papežem, kdokoliv, budou ho milovat a adorovat. Proč se tomu věnuje tolik pozornosti? Volba nového papeže je jistě fascinující proces, ale záleží na tom?

Video (od minuty 7.55): ZDE

0
Vytisknout
8821

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2013