Hašek a komunisti

4. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Já jsem byl v minulosti vždy a velmi jednoznačně proti účasti KSČM ve vládě. Nečasova vláda mne však od případu Drobil poučila, že to nejhorší v ČR je dnes pravice. Jestli nám dnes hrozí nějaká totalita, tak jedině v tom smyslu, že pravice nechá rozkrást stát, nechá rozevírat sociální nůžky, zažene lidi do bídy a podporou korupce a gamblerství a mafií kolem černého obchodu s lihem, fotovoltaiky atd. způsobí, že většina lidí bude volit totalitní strany (což KSČM není).

Proto je důležité vítězství levice, nikoli však levice grossovské, levice s koaličním potenciálem opakujících se vlád na půdorysu spojenectví s KDU-ČSL a nějací "liberálové" a la Pavel Němec, nýbrž na půdorysu levice opravdové, západní. Nejsem příznivec KSČM, ale musím s politováním konstatovat, že její politické ideály mnohem více připomínají západní Německo ve srovnání s ODS, která tíhne k politickým ideálům Ruska, Ukrajiny či Kazachstánu.

Má-li levice jednoznačně vyhrát volby a udělat čistě levicovou vládu, musí získat co nejvíce voličských hlasů. To vyžaduje spolupráci mezi ČSSD a KSČM. Voliči komunistů jsou poměrně stálí a přesvědčení, nemá smysl, aby o ně ČSSD usilovala a útočila nějak na KSČM. ČSSD může vyhrát volby pouze tak, že se pokusí o středové voliče a že tím neodradí své levicové voliče.

Neměla by ustupovat z levicových témat, i když jimi nepřiláká střed, o ten by se měla pokusit spojením levicových témat s jakousi civilizační misí, s étosem přínosu západních hodnot do ráje korupce a mafie, jakým je Česká republika díky dvou desítkám let selhávání politiky.

Neměl by to být paroubkovský populismus a maloburžoazní naparování až k záchvatům "kdo z vás na to má!", nýbrž autentická levicová témata propojená s civilizační misí. Bohužel, musím konstatovat, že na tuto misi si může dnes dělat nárok i KSČM a spojit se v ní s ČSSD, mnohem více než česká pravice.

Antikomunistická rétorika Michala Haška o nereformovatelnosti KSČM a nepřijatelnosti koalice ČSSD a KSČM je, myslím, záměrný pokus oslabit levici vzájemným bojem a připravit půdu pro povolební pat a temelínskou koalici ČSSD s ODS.

Nemohu si pomoci, ale vnucuje se mi stále obava, že Hašek se svým titulem JUDr. kdesi ze slovenského městečka by nějakou formu východního fungování politiky spíše uvítal. Západní civilizace, pokud by měla stát na "vzdělanosti" tohoto typu, by se totiž okamžitě rozpadla.

Proto na Západě existuje jasný rozdíl mezi opravdovým titulem doktora práv, tedy titulem ze solidní, nebo ještě lépe prestižní, univerzity, a mezi jakýmisi zbytečnými, bezcennými ozdobami, kterých by se podle mne i snobové štítili.

Hašek si neumí představit vládu s komunisty ZDE

0
Vytisknout
14341

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2013