Bezva finta po našem

4. 3. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Občanské fórum je mrtvé, ať žije Fórum Karla Schwarzenberga, šlo by zvolat v souvislosti s knížecí ušlechtilou snahou, jak být občanům -- aspoň těm pravicově zaměřeným, blíže. Fór, nebo vážná věc? "Politické strany si tak bezvadně pokazily pověst, že vstoupit do politické strany rovná se vstoupit do podezřelého nočního podniku. Lidé proto hledají prostor mimo politické strany," řekl Právu Karel Schwarzenberg.

Má to snad znamenat, že stačí, aby se top management zmiňovaných podezřelých nočních podniků tvářil, že s nimi nemá nic do činění, že v nich nikdy nebyl a ani skleničku si nenalil, a bude pro ty, kteří by se jinak těm pajzlům obloukem vyhnuli, přijatelný?

Diskreditace stran se přece neodehrála jenom tak, nezávisle na jejich čelných představitelích -- nebo jsme svědky českého zázraku?

Ale proč to nezkusit? Poptávce je třeba vyhovět.

A tak se bude např. Vít Bárta tvářit, že Věci veřejné se již ve vládě bily za práva občanů a že s její asociální politikou nemají nic společného.

Karel Schwarzenberg zase bude hrát na strunu, že za nepopulární kroky TOP09 mohou vlastně starostové a nezávislí, a že on ve skutečnosti nikdy s žádnou stranou, v níž se vyskytoval, nesouzněl, i když ve všech, ve kterých byl, či za něž někam kandidoval, byl jistě rád.

Byla by přece škoda nevyužít doznívající lesk záře reflektorů ze druhého kola prezidentských voleb. "To se nemá nechat ležet ladem, protože naše republika potřebuje angažovaných lidí," uvědomuje si Schwarzenberg.

A co ODS? Kdo spasí ji? Má ODS někoho, kdo získá popularitu, přihraje jí politické body -- a přitom se bude tvářit, že s ní nemá nic společného? Nebo si bude muset vystačit s Nečasem, jenž čelí žalobě kvůli "trafikám pro rebely" a který má jaksi problémy při podepisování? Na jedné straně chvátal s podpisem tzv. církevních restitucí, jen aby Ústavní soud nemohl věc objektivně posoudit, na druhé straně se neví, zda nezaspal při podpisu prezidentových amnestií. Kdy je vlastně podepsal? Pokud by byl jeho podpis neplatný, amnestie, které vyvolají zřejmě ještě hodně zlé krve, neměly být realizovány. A na nevědomost se premiér odvolávat nemůže. On nese za amnestie odpovědnost -- a s ním celá vláda, veškerý personál "nočního podniku" včetně majitelů a vedení.

Nářky lidu je třeba vyslyšet. Vadí-li lidem politické strany, přebarvěme je na hnutí a tvařme se pokrokově. Skutečně to voličům bude stačit?

Jak se ale český volič v tom všem má vyznat? Vždyť jen s pojmem "přímá demokracie" se v České republice ohání kde kdo. Tímto nástrojem se zaklíná například šéf potravinářského gigantu, Andrej Babiš, který si nově vymohl možnost chovat krokodýly na maso a kůži. Například ochrana velryb a členství v Mezinárodní velrybářské komisi ho jistě netrápí, jako ostatně nikoho z vedení "nočních podniků". Raději prosadíme povolení zabíjet krokodýly, než chránit velryby.

K přímé demokracii se hlásí také Vít Bárta, jenž do politiky vstoupil pod hlavičkou bezpečnostní agentury ABL.

Potom tu máme pozitivní evoluci Karla Janečka a jeho inspiraci v pinochetovské Chile.

V mediálním stínu výše zmíněných je potom Hnutí za Přímou Demokracii, které se tvrdě vymezuje vůči modelu "vlády odborníků" a varuje před novodobými diktátory. Poukazuje na islandský model a usiluje o co nejvyšší možné využívání obecného referenda a zasazuje se o podporu družstevním průmyslovým podnikům.

Volání po sjednocení "hnutí propagujících přímou demokracii" zní falešně. Není totiž možné. Jenom těžko lze skloubit Babišovy a Bártovy mocenské představy se zájmy většiny občanů.

Korunou všeho pak je, když redaktor Práva v rozhovoru s Václavem Klausem (2. 3. 2013) podsouvá odcházejícímu prezidentovi názor, že nebezpečím pro demokracii jsou hnutí typu Janečkovy pozitivní evoluce, Holešovské výzvy (která mimochodem měnila svou podobu za pochodu) a ProAltu. Ten jenom souhlasně přitaká.

Jenom proto, že jsou to všechno hnutí, je nelze nastrkat pod jednotnou etiketu. Jenže, kdo vlastně ví, jaký je rozdíl mezi ProAltem a Ano2011(akcí nespokojených občanů) či Holešovskou výzvou? Kdo ví něco o Alternativě zdola či Ne základnám? A mají mainstreamová média vůbec potřebu a zájem, aby tyto rozdíly lidem objasňovala?

Proč? Aspoň zde bude prostor pro nějakého toho Beppe Grilla, který rozhodně nepůjde s levicí -- a který občany přesvědčí, že strany jsou shnilé a pouze a jedině on představuje změnu.

Jediní, kteří si budou mnout ruce, budou stále titíž majitelé podezřelých nočních podniků, kteří klientelu vždy nějak osloví. I kdyby na neony nebylo.

0
Vytisknout
17277

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2013