Vysoký soudce varuje britskou vládu před deportací vězňů do zemí, kde se mučí vězni

5. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Británie bude muset zrušit své členství v OSN i v Evropském soudu pro lidská práva, pokud chce deportovat osoby, podezřívané z terorismu, do zemí, kde se mučí vězni, varoval Lord Neuberger, nový předseda Nejvyššího soudu. Takové deportace prosazuje současná britská vláda. Neuberger kritizoval "zkreslené" a "jednostranné" informace o tom, jak funguje soud pro lidská práva.

Britský Nejvyšší soud není "podřízen" Evropskému soudu pro lidská práva, ale spolupracuje s ním "v dialogu". Odchod z Rady Evropy, o čemž uvažují britská konzervativní ministryně vnitra Theresa May a konzervativní ministr spravedlnosti Chris Grayling, by vyslalo "celou řadu politováníhodných signálů".

"O některých soudních rozhodnutích se prostě mluví zkresleně," řekl Neuberger. Typickým příkladem jsou útoky na Mezinárodní konvenci o lidských právech, protože nemůžeme deportovat do jejich domovských zemí odporné teroristy, protože by tam byli mučeni. No, ona existuje konvence OSN z roku 1948, která to zakazuje už sama o sobě - a tu musíme dodržovat, ledaže by Británie chtěla opustit OSN."

Jde o Všeobecnou deklaraci lidských práv z r. 1948, v níž se praví "nikdop nebude podrobován mučení či krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení či trestu." Británie také r. 1988 ratifikovala Konvenci OSN proti mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6395

Diskuse

Obsah vydání | 6. 3. 2013