Proč pravice prohrála v krajských a senátních volbách

23. 10. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 2 minuty

Pravý důvod je vždy jen jeden. Ivan Jonáš, zakladatel KAN

Příčinou současné volební porážky pravice je bezbřehá arogance s níž se trojkoalice, s původní většinou 118 hlasů ve Sněmovně, pustila do škrtů a reforem.

Nikomu nesmělo být nic do toho, co vlastně koalice prosazuje a jaké to bude mít následky. Místo konsensu bylo vymyšleno zaklínadlo nenapadnutelnosti trojkoaliční dohody. Hranice diskuse byly přesně vymezeny: My máme pravdu. Když se vám to nelíbí, tak jděte od válu, my vás přehlasujeme.

Z jednotlivých slupek mocenské hierarchie je do jisté míry průhledná jen ta svrchní, legislativní. Tedy Sněmovna a Senát, jejichž jednání jsou veřejná. Na tuto úroveň se dostávají jen ty body, které projdou vládou. Ta ovšem zveřejňuje jen výsledek svých jednání, takže se občan nedozví podstatné detaily -- například, kdo je proti likvidaci akcií na doručitele nebo zabíjí kontrolu financování politických stran.

Pravice svojí hlasovací mašinerií znemožňuje zařazení jakýchkoli politicky nepříjemných bodů na program schůzí Sněmovny. Když bylo nejhůř, bylo prohrané hlasování zpochybněno a při jeho opakování dostali poslanci, kteří se uchýlili, rozum a návrh opozice byl zamítnut. Stačí se podívat na stenozáznamy, například ZDE

Pojmy jako demokracie, diskuse a alternativa se staly v české politice zbytečnými. Místo toho nastupuje víra. Věřte v boha a hlavně v neomylnost výběru skvělých ministrů. Věřte všemu, co se upeklo v zákulisí. Víra i ministry přetrvá.

Pokud si teď členové ODS stěžují, že "neuměli reformy prodat", říkají jen půl pravdy. Nemluví o tom, že zmetkové reformy jsou neprodejné.

Česká politická scéna je smutná. Parafrázujeme-li Járu Cimrmana, můžeme říct: To že jsou rozumní politici? Vždyť se podívejte: podvodník, hlupák, podvodník, hlupák, podvodník, hlupák a jen tam nahoře a to je výjimka - sedí "světový ekonom", který se stará o svůj knižní záhumenek.

0
Vytisknout
13376

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012