Institut pro testování a certifikaci: "Jsme na straně výrobce, ne na straně pacienta"

23. 10. 2012

čas čtení 2 minuty



"Jako mnoho jiných lidí, i já jsem byl šokován a zděšen, když jsem se dočetl, že regulační orgán v Evropě (tj. v ČR) se vyjádřil, že stojí 'na straně výrobce', když jde o licencování výrobků, jako jsou umělé kyčelní klouby pro britské pacienty," řekl konzervativní britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt.

České a slovenské regulační orgány byly ochotny schválit k používání nebezpečný zdravotnický výrobek. Také nabídly, že budou falšovat zemi původu.

Zjistila to investigace britského konzervativního listu Daily Telegraph a lékařského časopisu British Medical Journal. Investigace je součástí propagandy Daily Telegraphu proti Evropské unii. Přesvědčivou součástí argumentu se stala v tomto případě neefektivní či podvodná regulace zdravotnických výrobků v ČR a na Slovensku.

Reportéři Daily Telegraphu spolu s odborným lékařským časopisem British Medical Journal si nechali zkonstruovat záměrně nebezpečný umělý kyčelní kloub, jehož specifikace byla podobná specifikaci zakázaného výrobku, podezřívaného, že otrávil tisíce pacientů. Předložili ho ke schválení českým a slovenským zdravotnickým inspekčním orgánům. Slovenské ho schválily, české se zachovaly vstřícně. Znamená to, že nebezpečný výrobek může být implantován i pacientům v britském zdravotnictví. Deník Telegraph to interpretuje jako "nebezpečí, přicházející do Británie z Evropské unie".

Pracovník českého Institutu pro testování a certifikaci se údajně vychloubal, že "my stojíme na straně výrobce, ne na straně pacienta".

Na Slovensku byl umělý kyčelní kloub schválen přesto, že jeho specifikace byly podobné výrobku, který byl v Británii, v Americe a v Austrálii stažen.

Regulační orgán v České republice, ITC, byl také ochoten přijmout tento výrobek. Jeden pracovník ITC sdělil reportérům, že jeho instituce nebude dělat obstrukce a že "stojí na straně výrobce a jeho výrobků, ne na straně pacientů".

Na Slovensku záviselo schválení výrobků na zaplacení schvalovacího poplatku, ve výši cca 70 000 Kč. Za posledních pět let tam byla odmítnuta certifikace jen čtyřem výrobkům. Daily Telegraph také svědčil o tom, že certifikační firmy v Maďarsku, v České republice a na Slovensku nabidly čínským obchodním zástupcům, že jejich výrobek může být falešně označen jako že byl vyrobený v Evropě, případě v Británii.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
8540

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2012