Knihkupectví Amazon účtuje britským nakladatelům za e-knihy 20 procent DPH

22. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Americké internetové knihkupectví Amazon účtuje britským nakladatelům za e-knihy 20 procent DPH, ale protože je registrováno v Lucembursku, nikoliv v Británii, samo platí lucemburskému státu jen 3 procenta DPH. Amazon se chová vůči britským nakladatelům nesmírně tvrdě, protože má na britském trhu téměř úplný monopol na prodej e-knih. Jeden nakladatel sdělil deníku Guardian, že ho Amazon nutil prodávat svou knihu s marží 92 procent. Znamenalo by to, že za knihu, prodávanou na Amazonu za 10 liber, by nakladatelství dostalo pouze 80 pencí.

Soukromě vyjadřují britští autoři i nakladatelství velké obavy, že dominantní postavení knihkupectví Amazon způsobí další úpadek britského knižního trhu. Obrovský tlak firmy Amazon, který se snaží vydřít z nakladatelství co největší množství zisku, vede středně velká a malá nakladatelství k bankrotu. Znamená to, že se sníží sortiment vydávaných knih.

Nedávno zveřejnil deník Guardian informaci, že i když Amazon loni prodal v Británii knihy v hodnotě 3,3 miliard liber, ze zisků z těchto příjmů v Británii nezaplatil vůbec žádné daně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012