Požádejte o osvobození Romana Smetany

22. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Vážený pane senátore,

v úterý 16. října jste se spolu s prezidentskou kandidátkou Táňou Fischerovou a dalšími lidmi zúčastnil neformálního shromáždění, jímž řada občanů doprovodila Romana Smetanu, který byl odsouzen za pomalování předvolebních plakátů, na služebnu policie, z níž byl odvezen do vězení.

Pro média jste se při té příležitosti vyjádřil tak, že trest, jemuž je Roman Smetana podroben, je nepřiměřený a prezident republiky by měl využít své pravomoci a udělit mu milost. Stejný či podobný názor zastává i mnoho našich spoluobčanů.

Na místě jsem se vás zeptal, zda by prezidenta republiky nemohl k udělení milosti vyzvat Senát -- zvláště po druhém kole doplňovacích voleb, v nichž měla vaše strana a levice obecně získat (a získala) výraznou většinu.

Odpověděl jste mi, že je to zajímavá myšlenka.

Přátelé Romana Smetany zastávají názor, že čin, za nějž byl odsouzen, byl spontánní reakcí občana na mediální agresi, jíž se na něm politické strany dopouštějí ve veřejném prostoru. Byl aktem občanské sebeobrany. Nezaslouží si odsouzení, ale respekt.

Vstupujete do prezidentské kampaně. Na své profilové stránce píšete, že byste Smetanovi milost udělil bez váhání. Velká část veřejnosti politice a politikům nevěří. Vy říkáte, že změna je možná, říkáte, že nechcete jen mechanické uplatnění práva, ale skutečnou spravedlnost. Dokažte to.

Vyzvěte své kolegy v Senátu a Poslanecké sněmovně k podpoře žádosti prezidentovi republiky o milost pro Romana Smetanu. Nejde o výši trestu -- jde o podporu principu, že právo na svobodu vyjadřování je víc než právo na ochranu majetku, jež je v daném případě navíc problematizováno jeho původem.

Víme, že u současného prezidenta nemusíte ničeho dosáhnout. Ale můžete to zkusit. Vaše slovo má váhu prezidentského kandidáta nejsilnější politické strany současnosti. Věřte, že mnozí voliči se za několik týdnů budou rozhodovat nikoliv podle slov, ale podle toho, co ten který kandidát skutečně udělal.

Milan Daniel, mluvčí sdružení Přátelé Romana Smetany

0
Vytisknout
11346

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012