Súdánci napadli v Chartúmu britské, americké a německé velvyslanectví

15. 9. 2012

čas čtení 2 minuty

Vlna zuřivosti vyvolaná americkým protiislámským filmem zachvátila v pátek muslimský svět, od severní Afriky až po jihovýchodní Asii. K nejhoršímu násilí došlo k súdánském hlavním městě Chartúmu, kde násilníci podpálili německé velvyslanectví a automobil, než je policie zahnala slzným plynem. Němečtí diplomaté uprchli na britské velvyslanectví vedle, které se hned pak stalo terčem útoků davu. Britské velvyslanectví nebylo poškozeno, nejméně jeden z demonstrantů byl zabit. Americké velvyslanectví v Chartúmu oznámilo, že demonstranti byli vytlačeni z jeho území.

K protestům, vyvolaným primitivním antiislámským videem, vyrobeným v Kalifornii, došlo také v Iráku, v Íránu, v Bahrajnu, v Afghánistánu, v Jemenu, v Egyptě, v Jeruzalémě, na západním břehu Jordánu, v Kašmíru, v Malajsii, v Indonésii a v nigerijském městě Jos. V Tunisu házeli demonstranti kamením na americké velvyslanectví a policie reagovala slzným plynem. Na území amerického velvyslanectví v Tunisu bylo vidět požár a americká škola v Tunisu byla také podpálena.

Útoky v Súdánu naznačily, že se protesty proti antiislámskému filmu poprvé proměnily v širší protizápadní revoluci.

Spojené státy vyslaly dva americké křižníky k libyjskému pobřeží a Barack Obama vyslal také jednotku námořníků vycvičených v protiteroristických operacích.

Vzbouřenci v Bengází se pokoušeli sestřelit americká bezpilotní letadla protiletadlovou obranou.

Není jasné, do jaké míry jsou násilné protesty spontánní a do jaké míry jsou uměle zorganizované. Film natočil loni v Los Angeles koptský křesťan s herci, kteří uvádějí, že netušili, že natáčejí protiislámský film. Urážlivé nadávky směřující na proroka Mohammeda byly do zvukové stopy filmu přitočeny později.

Čtrnáctiminutový klip z tohoto filmu se objevil na YouTube v červenci, ale začal vyvolávat všeobecný hněv teprve tento týden, poté, co ho začali šířit radikální islamofobní křesťané v USA a poté, co jej v Egyptě rozšířili islámští aktivisté.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová film charakterizovala jako "hnusný a opovrženíhodný".

Američtí činitelé uvedli, že rozhořčení ohledně antiislámského filmu je možná umělé a zneužila ho extremistická libyjská organizace Ansar al-Shaira jako zástěrku pro útok na americký konzulát v Bengází, který připravovala na 11. výročí útoků z 11. září. Předseda libyjského národního shromáždění Yousef al-Megariaf s touto analýzou souhlasí.

Malé protiamerické demonstrace v Damašku a v Teheráně byly povoleny a zorganizovány tamějšími úřady.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6451

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2012