METHANOL V ČR:

Rodiny usmrcených by měly žádat Evropskou unii o odškodné

13. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Upozorňujeme na tento článek, který jsme vydali včera. Česká vláda konečně zavedla zákaz prodeje tvrdého alkoholu, ale je to POZDĚ. Článek Milana Urieho platí beze změny. (Red.)

To, že byly nyní nasazeny veškeré možné státní složky k řešení problému, je chvályhodné, ale je pozdě. Vláda ČR měla bez váhání v prvním okamžiku, kdy se objevily první důkazy o tom, že k poškození zdraví došlo v důsledku konzumace destilátů z obalů. které měly ochranný prvek, t.j. byly okolkované, zakázat prodej veškerých destilátů na území ČR do odvolání, píše Milan Urie.

Jestliže ochranný prvek přestal plnit svoji zákonnou funkci, pak měla vláda konat a aktivovat opatření mimořádné, t.j. celoplošný zákaz.

Souběžně s tím, se pochopitelně mělo rozeběhnout důrazné pátrání, kterého jsme nyní, ale pozdě, svědky.

Vláda nekonala včas a v plném rozsahu, tak jak měla konat, a nese tak plnou zodpovědnost za nastalý stav.

Námitka, že by byla omezena práva určité skupiny lidí, podle mého názoru neobstojí. Cožpak 18 lidských životů a dosud neznámý počet lidí s trvalým poškozením zraku lze v České republice porovnávat s ušlým ziskem prodejců?

A na úplný závěr. Pokud se primiér Nečas, ústy vlády, neomluví postiženým a pozůstalým a nenabídne odpovídající odškodnění, pak je na místě, aby se postižení domáhali soudního řešení u příslušných orgánů Evropské unie.

0
Vytisknout
10115

Diskuse

Obsah vydání | 17. 9. 2012