Vyjádření Exekutorské komory

Dražba nemovitosti kvůli dluhu 256 Kč "uspokojí i další pohledávky"

2. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Exekutorská komora uvádí na pravou míru informace, které se objevily v Britských listech. Autor článku upozorňuje na nepřiměřenost mezi výší pohledávky a cenou dražené nemovitosti. Tento názor však není podložen kompletní znalostí daného případu, píše Petra Báčová.

Soudní exekutor JUDr. Martin Růžička z EÚ Zlín sice vydal usnesení o elektronické dražbě, ale nikoliv pro jedinou pohledávku ve výši 256 korun. Celková výše všech pohledávek totiž činí 2.500.000 korun. Diskutovat o nepřiměřenosti tedy není na místě.

Dražba se ze zákona nařizuje pro pohledávku vymáhanou první v pořadí, tedy podle pořadí vydaných exekučních příkazů. Pro čtenáře neznalé věci tedy může být matoucí, že je v dražební vyhlášce uveden dluh ve výši 256 korun. Výtěžek z dražby však následně (v tzv. rozvrhovém řízení) uspokojí další pohledávky, kvůli nimž se k dražbě nakonec přistoupilo. Další věřitelé se totiž mohou domáhat uspokojení svých pohledek z výtěžku dražebního prodeje nemovitosti, jestliže své pohledávky přihlásí u soudního exekutora.

0
Vytisknout
8203

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2012