Exekuce: V Německu dlužník inkasní poplatky nehradí

3. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Narozdíl od praxe v České republice není v databázi rozsudků německých soudů prakticky možné nalézt případ, kdy by dlužník musel uhradit inkasní poplatky externí inkasní kanceláři.

Městské soudy v Kehlu, Kolíně nad Rýnem, Rendsburgu, Bad Liebenwerdě, Hohenschönhausenu, Remscheidu, Vechtě, Altenkirchenu, Lemgu, Ulmu, Eislebenu, Stade, Grimmě, Schwarzenbecku atd. rozhodly podle jasného vzorce: Dlužník není povinen platit náklady, které vznikly v důsledku vymáhání dlužné částky externí agenturou. Tyto náklady nejsou považovány za součást škody, která věřiteli vznikla.

Například podle rozsudku městského soudu v Charlottenburgu, spisové číslo 206 C 184/02, soud odmítl náhradu nákladů na výběr dlužné částky. Konstatuje se, že žalující strana nemůže očekávat, že by obžalovaný reagoval spíše na výzvu inkasní agentury spíše než na jeho vlastní. Žalobce by měl postupovat tak, že ihned po vlastním neúspěšném varování předloží záležitost soudu, aby žádné dodatečné náklady nevznikly.

Z rozsudků německých městských soudů je zřejmé, že nemají zájem podporovat praxi, při níž se na dlužnících živí exekutorské kanceláře a pro věřitele je zase výhodné využívat jejich služeb, protože náklady uhradí ten, kdo dluží.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
20679

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2012