Dokud nemrzne, máme čisté svědomí

2. 2. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 3 minuty

Zase jednou mrzne až praští a na ulicích měst umrzají nepřizpůsobiví bezdomovci. Veřejnost, která se poklesu teplot přizpůsobit umí, vnímá, že tohle není úplně v pořádku. I člověk průměrný, kterého pouhá představa údajně zapáchajících, špinavých, permanentně opilých či spících černých pasažérů a žebráků odrazuje od jízdy MHD, cítí že lidé by U nás neměli jen tak umrzat. Asi by se s tím mělo něco dělat? Pamětníci si vzpomenou, že za reálsocialismu tohle nebývalo.

Ne že by nemrzlo : Nebyli bezdomovci.

A nebylo toho víc. Např. nebyla masová nezaměstnanost, toxikomanie, prostituce a rasové nepokoje - a nebylo tolik "nepřizpůsobivých."

Ovšem, nebyla svoboda ...

Neo (jedno zda -liberální či -konzervativní) bojovníci za univerzální svobodu nás učí, nechť se každý o sebe postará jak nejlíp umí, čímž optimalizuje svůj společenský přínos. Od společnosti má jedinec žádat jen tolik, aby ho nechala laskavě na pokoji a nepletla se mu do života. Bezdomovci (nepřizpůsobiví, sociálně vyloučení atd.) snímáni z velké dálky a výšky dlouhými teleobjektivy mediální propagandy požívají přece stejné svobody jako my všichni, tak je nechme být, ať si užívají své právo opíjet se na mrazu patoky z krabice.

Je to pohodlné, nestarat se, dokud jsou "oni" v bezpečné vzdálenosti.

Na "ně" sice nic neplatí (nepovšimnuti neplatí jízdné, žádný nájem, žádné poplatky, neodvádějí povinné pojištění a žádné daně, protože každý ví, že si na "nich" nic nevezme), ale my jsme tolerantní. Ono dotýkat se špinavých bezdomovců se poněkud ostýchá i policie.

My, daňoví poplatníci, jsme konejšeni tezí, že svou "tolerancí" platíme daň ze svobody. Nikdo přece nebude dospělým lidem nařizovat bydlet v teple!? Nebo snad chcete zpátky komunisty? Dokud nemrzne, máme čisté svědomí.

A když udeří krutý mráz? Soucitná liberálně-konzervativní radnice pozve bezdomovce na polívku, na vyhřátou loď nebo do stanu. A když se občanu zželí zpustlého žebráka, utrousí drobné, ať si potřebný koupí co chce, podle chuti. Je to jeho svobodná volba. Nebo není?

Socialismus pod vládou komunistů nebyl nic než seriál poprav, uranových dolů, třetího odboje a pak CHARTA 77, disent, Listopad. 40 let odporu národa proti režimu. Totalita. Nic víc, tak sugeruje národu umakartová ideologie Vyprávěj střežená ÚSTR , šířená spojenými veřejnoprávními a korporátními médii. Proč se ten zločinný systém jmenoval socialismus a zda přece jen komunistická byrokracie a Národní fronta neřešila řadu sociálních otázek úspěšněji než polistopadový režim, zůstává nevysvětlenou záhadou. Mráz zřejmě přišel kdysi z Kremlu a za všechno na věčné časy můžou komunisti. Amen.

0
Vytisknout
13828

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2012