Obama dotazován, proč USA chtějí soudit britského studenta

1. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama se octl pod tlakem, aby vysvětlil americké úsilí nechat do USA deportovat anglického studenta, který nikdy v Americe nebyl, za to, že údajně porušil americký zákon o autorských právech, i když v Británii proti němu není vedeno žádné trestní řízení. Internetová kampaň v jeho věci způsobila, že se otázka o této záležitosti dostala do popředí "rozhovorů s prezidentem", vysílaných v pondělí firmou Google. Stala se nejčastější ze 133 000 otázek, předložených americkému prezidentovi.

Obama se pokusil od záležitosti distancovat, když se ho dotazovala webová osobnosti Michael Mozart, vehementní kritik protipirátských zákonů, aby vysvětlil, proč se snaží Amerika studenta nechat deportovat z Británie do USA, a to na základě zákonů proti terorismu.

Třiadvacetiletý student z Sheffieldu Richard O'Dwyer čelí potenciálnímu trestu deseti let vězení za to, že jako teenager vytvořil internetovou stránku TVShack, na níž umístil odkazy na servery zpřístupňující ilegální videomateriály, sám žádné soubory na svém serveru neměl. Kritikové případu poukázali na to, že jediný podobný případ v Británii, stíhání obdobného serveru TV-Links, soud zrušil. Avšak britský soudce přesto rozhodl, že Richard O'Dwyer bude vydán k soudu do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13844

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2012