Záhadné drony začaly létat nad jadernými a leteckými základnami ve Spojených státech

16. 10. 2024

čas čtení 3 minuty
V minulém roce začaly být zaznamenávány "záhadné" lety bezpilotních letounů nad americkými leteckými základnami a jadernými zařízeními, uvedla armáda pro The Wall Street Journal. Jeden z mluvčích, generál amerického letectva Mark Kelly, uvedl, že v prosinci 2023 po dobu 17 nocí sledoval, jak drony narušují vzdušný prostor nad leteckou základnou Langley na pobřeží Virginie, kde se nacházejí nejmodernější stíhačky, F-22 Raptor.

Podle Kellyho začala "show" dronů asi 45 minut nebo hodinu po západu slunce. Po sobě jdoucí drony o délce asi 6 metrů přelétaly nad leteckou základnou ve výšce 900 až 1 200 metrů rychlostí více než 160 km za hodinu.

Ve stejnou dobu drony letěly na jih přes Chesapeake Bay směrem na Norfolk, kde se nachází největší námořní přístav na světě, a také na základnu speciálních sil amerického námořnictva SEAL Team Six. Armáda nikdy nebyla schopna zjistit, zda drony patřily "obratným amatérům nebo nepřátelským silám", protože je nebylo možné sledovat na noční obloze.

Někteří naznačovali, že to mohly být akce Ruska nebo Číny, aby se otestovala reakce Spojených států. V důsledku toho muselo velení letecké základny Langley zrušit cvičné lety v noci ze strachu z kolizí s rojem dronů a přesunout stíhačky F-22 na jinou základnu.

O pár měsíců dříve, v říjnu 2023, přeletělo během několika dní nad jaderným zařízením ministerstva energetiky v Nevadě pět dronů. Kdo přesně je kontroloval a za jakým účelem, také zůstalo pro americké úřady záhadou.

Podobné incidenty byly zaznamenány i v jiných částech země. V lednu 2024 byly drony spatřeny také poblíž Edwardsovy vojenské letecké základny v Kalifornii, což vyvolalo obavy o národní bezpečnost. Drony se přitom v blízkosti letecké základny objevovaly i v srpnu a září.

Federální zákony ve Spojených státech zakazují sestřelování bezpilotních letounů v blízkosti vojenských základen, pokud nepředstavují bezprostřední hrozbu. Mezitím četné incidenty upoutaly pozornost prezidenta Joea Bidena a staly se tématem diskuse na setkání v Bílém domě. Zástupci Pentagonu, FBI a dalších agentur začali hledat možná vysvětlení a způsoby, jak na tuto hrozbu reagovat. Američtí zákonodárci zase trvají na tom, aby armáda měla "větší svobodu akce", aby mohla neutralizovat bezpilotní letouny nad strategickými zařízeními.

Až dosud zůstávala otázka povahy bezpilotních letounů létajících nad vojenskými a jadernými zařízeními ve Spojených státech nevyřešena, a to navzdory pokusům armády je sledovat a dozvědět se více o možných hrozbách pro národní bezpečnost země.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
504

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2024