USA uvalily sankce na čínské firmy vyrábějící zbraně pro Rusko

18. 10. 2024

čas čtení 1 minuta
Americká vláda ve čtvrtek uvalila první sankce na čínské společnosti za "přímý" vývoj a výrobu zbraní pro Rusko, které mají být použity ve válce proti Ukrajině.

Ministerstvo financí uvedlo, že sankce se zaměřují na dvě čínské společnosti, stejně jako na ruského státního příslušníka a firmu se sídlem v Rusku. Ministerstvo obvinilo tyto tři subjekty a jednotlivce z toho, že se podíleli na vývoji a výrobě ruského útočného dronu dlouhého doletu řady Garpija.

Americká vláda již dříve uvalila sankce na čínské subjekty kvůli jejich podpoře ruské obranné průmyslové základny. Ministerstvo uvedlo, že nejnovější opatření jsou prvními americkými sankcemi proti čínským subjektům za přímé zapojení do ruských firem při vývoji a výrobě "kompletních zbraňových systémů".

Spojené státy a jejich spojenci uvedli, že čínský transfer materiálů dvojího užití, včetně mikroelektroniky a nitrocelulózy, revitalizuje ruskou armádu, a vyjádřili obavy, že jejich prohlubující se partnerství je zaměřeno na podkopání globálního řádu založeného na pravidlech.

Čína, která se vykresluje jako neutrální aktér ve válce na Ukrajině, opakovaně popřela, že by Rusku poskytla přímou vojenskou pomoc.

Dvě čínské společnosti jsou Xiamen Limbach Aircraft Engine Co. a Redlepus Vector Industry Shenzhen Co. Americké ministerstvo uvedlo, že spolupracovaly s TSK Vektor, ruskou obrannou firmou, která již byla na americkém sankčním seznamu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
237

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2024