Násilné protesty bláznivé ultrapravice v Dublinu po ženě a dětech zraněných při útoku nožem

24. 11. 2023

čas čtení 5 minut


Dav skandující protiimigrantská hesla se střetl s policií několik hodin po incidentu pobodání dětí před školou

Autobusy a tramvaje byly podpáleny a jeden obchod byl vydrancován během nepokojů v centru Dublinu poté, co bodným útokem před školou byly zraněny tři děti.

Policie a politici vyzvali ke klidu uprostřed varování před dezinformacemi. Násilí eskalovalo z demonstrace, která začala ve čtvrtek odpoledne na místě incidentu.

Došlo ke střetům s pořádkovou policií, někteří demonstranti odpálili světlice a ohňostroje, zatímco jiní brali židle a stoličky z venkovních barů a restaurací.

Kolem budovy irského parlamentu, Leinster House, byl zřízen policejní kordon a v nedaleké Grafton Street byli důstojníci z Garda Mounted Support Unit.

 
Do reakce se zapojilo více než 400 irských policistů. Ve video prohlášení na sociálních sítích Ch Supt Patrick McMenamin uvedl, že někteří členové policejních sil byli fyzicky napadeni.

Řekl však, že policisté ani veřejnost nehlásili žádná vážná zranění. Policie dál hlídkuje v centru města, řekl a dodal: "Centrum Dublinu je nyní klidné a vrací se k normálu."

Irská ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová označila scény za „netolerovatelné“ a řekla, že „násilnickému a manipulativnímu prvku nesmí být dovoleno použít strašlivou tragédii ke způsobení zmatku“.

Komisař gardy Drew Harris řekl, že za nepořádkem stojí „úplná šílená frakce vedená krajně pravicovou ideologií“.

Násilí vypuklo poté, co byly na Parnell Square East na severu centra města napadeny tři malé děti a jedna žena. Policie zadržela padesátiletého muže,  a uvedla, že další podezřelé nehledá a že nejde o teroristický útok.

K incidentu došlo ve čtvrtek kolem 13:30 před školou Gaelscoil Choláiste Mhuire. Podle policie utrpěla vážná zranění pětiletá dívka, třicetiletá žena a padesátiletý muž, útočník. Dívka byla ošetřena na pohotovosti. Pětiletý chlapec a šestiletá dívka byli ošetřeni s méně těžkými zraněními. Chlapec byl propuštěn z nemocnice.

Předtím ve čtvrtek důstojník Liam Geraghty řekl, že policisté si zachovali otevřenou mysl, pokud jde o vyšetřování, ale "zjistili, že neexistuje žádné teroristické spojení“.


Harris řekl, že je příliš brzy připisovat motiv. "Jedna osoba byla zatčena, v této chvíli nehledáme nikoho dalšího ohledně tohoto incidentu, ale vyšetřování se zjevně rozvine," řekl.

Ve čtvrtek večer se nad městem vznášel vrtulník, když policie v zásahové výstroji použila štíty a obušky, aby uklidila dav na O’Connell Street, hlavní dublinské třídě. Na druhém konci, u O’Connell Bridge, šlehaly plameny ze zbytků autobusu a auta.

Lidé rozbíjeli výlohy obchodů a odpalovali ohňostroje. Městem se rozlehly hlasité rány. Na otázku, proč tam jsou, členové davu vyhrožovali novinářům a tvrdili, že média neříkají pravdu o imigraci.

Harris požadoval klidnou hlavu a varoval před dezinformacemi, když odsoudil „hanebné scény“ v Dublinu. Řekl, že za výtržnostmi stojí „úplná šílená frakce řízená krajně pravicovou ideologií“.

"Je naší odpovědností zajistit vřejnýu pořádek, a součástí toho je, že žádáme lidi, aby jednali zodpovědně a neposlouchali dezinformace a fámy, které kolují na sociálních sítích," řekl. "Fakta se zjišťují, ale u mnoha fám stále nejsou jasná fakta a narážky se šíří se zlovolnými účely."

McEntee řekl: „Dnešní strašlivý útok v centru Dublinu byl otřesným zločinem, který nás všechny šokoval. Scény, kterých jsme dnes večer svědky v centru našeho města, však nemohou a nebudou tolerovány. Agresivnímu a manipulativnímu elementu nesmí být dovoleno použít děsivou tragédii k tomu, aby způsobil zkázu.“

Gaelscoil Choláiste Mhuire je irská základní škola se 172 žáky se sídlem ve čtyřpatrové georgiánské budově na Parnell Square, rušné tepně v severní části Dublinu.

K útoku  došlo, když žáci vycházeli ze školy. Přihlížející odzbrojili muže a přimáčkli ho k zemi a několikrát do něj kopli, řekla irské televizi  jedna svědkyně Siobhan Kearneyová. "Lidé se snažili muže napadnout. Takže jsme s jednou americkou dámou kolem něj vytvořili kruh a řekli jsme, že počkáme na policii."

Další muž zajistil nůž pro policii, řekl Kearney. „Dvě děti a ženu vzali zpět do školy. Byl to naprostý chaos."

Irský prezident Michael D Higgins vyjádřil soustrast dětem zraněným při útoku. "Všechny naše myšlenky jsou s každým z dětí a jejich rodin postižených dnešním strašlivým útokem," řekl. "Především myslíme na pětiletou holčičkua zaměstnance, kteří se o ni starají, kteří jsou oba ve vážném stavu v nemocnici."

Dodal: „Tento otřesný incident je záležitostí policie a to, že by ho využily nebo zneužily skupiny s agendou, která útočí na princip sociálního začleňování, je odsouzeníhodné a zaslouží si odsouzení všemi, kdo věří v právní stát a demokracii.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3127

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2023