Zelenskyj vymění svého ministra obrany

4. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací

Jedná se o největší změnu v ukrajinské vládě od začáku  ruské invaze v plném rozsahu

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli oznámil, že vymění svého ministra obrany. Je to největší otřes ve vedení ukrajinského válečného úsilí od ruské invaze v plném rozsahu v únoru loňského roku.

Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací, protože vyšly najevo finanční nesrovnalosti na ministerstvu a vláda zahájila několik vyšetřování korupce úředníků.

Zelenskj v prohlášení uvedl, že Reznikova, který nebyl osobně zapleten do rozšiřujících se vyšetřování špatného nakládání s vojenskými zakázkami, nahradí Rustem Umerov, předseda ukrajinského Fondu státního majetku.  Zelenskyj uvedl, že očekává, že ukrajinský parlament, který musí změnu schválit, jeho žádost podpoří.

 

"Oleksij Reznikov má za sebou více než 550 dní plné války," uvedl Zelenskyj v prohlášení, v němž v neděli večer oznámil své rozhodnutí. "Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formáty interakce s armádou i celou společností."

Reznikov, který byl veřejnou tváří Ukrajiny na světové scéně, se k tomu bezprostředně nevyjádřil. Patřil mezi hrstku nejvyšších bezpečnostních śpolupracovníků Zelenského, kteří zůstali v hlavním městě Kyjevě, když bylo po zahájení invaze částečně obklíčeno ruskými silami.

Reznikov si získal uznání za vyjednávání o převodu obrovského množství darované západní výzbroje v rámci rozhovorů se spojenci ve formátu Ramstein, pojmenovaném podle města v Německu, kde byly loni zahájeny. Dohlížel na rozšiřování armády a její přechod z arzenálu výzbroje sovětského původu na západní systémy, i když byla jeho země napadena.

Ministerstvo obrany však v letošním roce postihla řada obvinění ze špatného nakládání s vojenskými zakázkami a korupce. Podle vládních údajů nebyly v jednu chvíli dodány zbraně v hodnotě 986 milionů dolarů, které ministerstvo objednalo v termínech stanovených ve smlouvách. Některé dodávky se opozdily o několik měsíců.

Ukrajinští investigativní novináři zjistili další potíže s armádními zakázkami, které zřejmě ukazují na obrovské přeplatky za základní zásobování armády, jako jsou vejce, fazolové konzervy a zimní kabáty.

Reznikov uvedl, že se ministerstvo soudí, aby získalo zpět peníze, o které přišlo v rámci zbrojních zakázek. Vládní představitelé sdělili, že mnoho problémů vzniklo v prvních chaotických dnech války při horečném shánění zbraní a munice na Ukrajině a od té doby byly napraveny. Dva úředníci ministerstva - náměstek ministra a vedoucí oddělení veřejných zakázek - byli po zprávách o předražených vejcích v zimě zatčeni.
 
I tak ale skandály s uzavíráním smluv vyvolaly požadavky na Reznikovovu rezignaci. Po celé týdny čelil Reznikov na tiskových konferencích otázkám ohledně své budoucnosti a často říkal, že je na Zelenském, aby určil složení své vlády.

Korupce sužovala Ukrajinu po většinu její historie po získání nezávislosti, ale podle hodnocení celosvětové protikorupční skupiny Transparency International se v posledním desetiletí situace na Ukrajině zlepšila. Zelenskyj vedl kampaň na protikorupční platformě předtím, než v roce 2019 získal prezidentský úřad, a úsilí o boj proti úplatkářství je všeobecně uznáváno jako klíčové pro snahu Ukrajiny přiblížit se svým západním spojencům, včetně nadějí na vstup do Evropské unie.

V posledních týdnech Zelenskyj zintenzivnil opatření proti válečnému úplatkářství, po úplatkářských skandálech propustil všechny náboráře v zemi a navrhl zákon, který by korupci trestal jako velezradu podle stanného práva.

V květnu byl v rámci vyšetřování úplatkářství zadržen předseda ukrajinského Nejvyššího soudu. A v pátek ukrajinská média informovala, že a soud stanovil kauci více než 25 000 dolarů pro bývalého náměstka ministra hospodářství obviněného ze zpronevěry humanitární pomoci.

Při dřívějších otřesech loni v létě odvolal Zelenskyj ředitele své domácí zpravodajské služby a generálního prokurátora, rovněž v důsledku obvinění z korupce a špatného hospodaření.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
2614

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2023