Rusové bombardovali trh v Konsťantynivce. 17 mrtvých. Mrtvé dítě. 32 zraněných

6. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

Byly zasaženy trh, obchody a lékárna

Vyjednávání? A pak další vyjednávání? A ještě další? Protože je dovoleno zabíjet. Beztrestně. Jako dnes. Úmyslný raketový útok na trh v #Kosťantynivce. Když je tam spousta civilistů... předběžně 16 zabitých. Pořád nechápu dvě věci. První: pokud nebudou potrestáni vrazi za Kosťantynivku, tak se po vyjednávání určitě stanou beztrestnými, ne? Je to pravda, nebo ne? A za druhé: proč nemůžeme urychlit vojenskou podporu #Ukrajiny, aby se přestalo truchlit nad úmyslně zabíjenými civilisty na Ukrajině?
Podle generální prokuratury bylo poškozeno 20 obchodů, elektrické vedení, administrativní budova a podlaha bytového domu.Při útoku bylo zraněno 32 lidí. 17 osob bylo zabito.

Ministerstvo obrany uvedlo, že trh byl zasažen balistickou střelou.

 20387

Najednou by se Slovensko mohlo stát nejnovějším spojencem Ruska

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

John Kampfner varuje v deníku Guardian, že všeobecné volby na Slovensku dne 30. září mohou mít katastrofální dopad. Je to důsledkem skutečnosti, že slovenské úřady nezasáhly proti ruským dezinformacím na internetu - české taky nezasahují...

Článek přináší většinu informací, které Češi a Slováci znají, citujeme jen pár odstavců:

O důchodové nekompetenci Fialovy vlády

6. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Píše Filip Pertold:

Od října do června letošního roku bylo podáno 113 000 žádostí o předčasný důchod. To jsou lidé, kteří zcela jistě odejdou z trhu práce před důchodovým věkem. Za normálních okolností by to bylo přibližně 23 tisíc. Takže počet nadžádostí je asi 90 tisíc, plus mínus nějaké tisíce.

To je důsledek inflačního šoku, který způsobil výhodnost dřívějších předčasných důchodů, následovat budou další lidé, kteří odejdou dříve kvůli očekávání zhoršení podmínek předčasných důchodů. Celkem tedy očekávejme negativní šok do zaměstnanosti řádově 100 tisíc lidí, tedy jedné kohorty.
Zatímco při změně podmínek předčasných důchodů tomuto jevu nelze moc zabránit, u inflačního šoku to samozřejmě šlo. V okamžiku kdy došlo k inflaci šlo třeba posunout započítání vyšších valorizací do nově přiznaných důchodů o další rok nebo dva. 

Jenže vláda dala omezení, že se nesmí nikomu nic zvyšovat. Takže díky diktátu šetření máme mnoha desetimilardové náklady (dřívější důchody plus chybějící odvody), což už jsem říkal někdy v prosinci v rozhovoru na aktualne.cz. Dalšího komentáře netřeba.

Ruská agrese na Ukrajině: Jeden mrtvý při ruském útoku na přístav Izmail; Moskva hlásí útok ukrajinského dronu nad Brjanskem

6. 9. 2023

čas čtení 14 minut

- Americký ministr zahraničí Blinken dorazil do Kyjeva na oficiální návštěvu:

- Ruské údery na dunajský přístav Izmail zabily jednoho člověka a poškodily infrastrukturu, na Kyjev byly vypáleny rakety; Kreml tvrdí, že nad region sousedící s Ukrajinou byl vypuštěn dron
 
- Jeden mrtvý při útocích ruských dronů na přístavní čtvrť: Ukrajinský gubernátor


Při útocích ruských dronů na přístavní čtvrť v jihozápadní Oděské oblasti na Ukrajině byl ve středu brzy ráno zabit jeden člověk, uvedl regionální guvernér.

Noční útoky trvaly tři hodiny a jejich cílem byla Izmailská čtvrť, uvedl Oleg Kiper na Telegramu.

Přístav Izmail na řece Dunaj, který hraničí s Rumunskem, členem NATO, se stal hlavní exportní trasou pro ukrajinské výrobky poté, co Rusko v červenci odstoupilo od dohody o dodávkách obilí, kterou schválila OSN.

"Bohužel jeden člověk zemřel," uvedl Kiper a dodal, že šlo o zemědělského dělníka, který byl vážně zraněn a zemřel v nemocnici.

"V několika osadách byla zaznamenána destrukce a požáry," dodal s tím, že poškozena byla přístavní a zemědělská infrastruktura včetně administrativních budov.

Namačkané, žíznivé a vyčerpané krávy. Nové záběry ukazují, jak vypadají transporty živých zvířat z Česka

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Praha, 6. 9. 2023 – Krávy namačkané v nákladových prostorech kamionů tak, že mají problém se vůbec dostat k napáječce. Často trpí hladem, žízní i vlivem nepříznivých teplot při tisíce kilometrů dlouhých cestách. Takovou realitu ukazuje nové video, které dnes na sociálních sítích zveřejnil spolek OBRAZ – Obránci zvířat. Záběry zachycují mimo jiné zvířata převážená z Česka do zemí mimo Evropskou unii. Obránci zvířat zveřejněním videa odstartovali novou kampaň nazvanou Lepší zákony pro zvířata. Jedním z jejích cílů je dosáhnout zákazu vývozu živých zvířat z Česka do zemí mimo EU.

29328

Politika identity je hra, kterou levice nemůže vyhrát

6. 9. 2023

čas čtení 17 minut

Zatímco termín "politika identity" je typicky vyčítán progresivistům, ve 21. století hraje pravice na politiku identity stejně jako levice. Zdá se, že dnešní konzervatismus nemá mnoho jiného než politiku identity, politiku čiré zášti, pohrdání jednou imaginární identitou (stereotypní "woke", liberální, převzdělanou, svatouškovskou, pokryteckou a ignorantskou) a oslavující jinou (ryze americkou, hrdě provinční, zbraní mávajícího a vlajkami mávajícího obránce tradičních hodnot), píše Frederik de Boer.

Rozhovor Britských listů 623. Nedají si říct. Bude to stát 2 biliony Kč

5. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

   

Česká vláda je posedlá vybudováním čtyř jaderných bloků v Temelíně a v Dukovanech. Bude to stát 2 biliony Kč a povede to k zdražení elektřiny. O tom, proč je tento projekt naprosto nerealistický, hovoří Jan Čulík s odborníkem na jadernou problematiku z organizace Calla Edvardem Sequensem.

Hospodaření OSBL za srpen 2023

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V srpnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 51 631,70, výdaje byly v srpnu 66 829,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 1.9. 2023 je 493,55 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 20757

Počet případů rakoviny u osob mladších 50 let celosvětově vzrostl za tři desetiletí téměř o 80 %

6. 9. 2023

čas čtení 5 minut

 

Na rakovinu umírá více než milion lidí mladších 50 let ročně a do roku 2030 se jejich počet zvýší o dalších 21 %

Podle údajů je   strava s vysokým obsahem červeného masa a soli a nízkým obsahem ovoce a mléka spolu s užíváním alkoholu a tabáku hlavním rizikovým faktorem, který je základem nejčastějších případů rakoviny u osob mladších 50 let, a přispívají k němu i nedostatek fyzické aktivity, nadváha a vysoká hladina cukru v krvi
 
Podle nejrozsáhlejší studie svého druhu vzrostl počet případů rakoviny u osob mladších 50 let na celém světě za tři desetiletí téměř o 80 %.

Celosvětový počet případů rakoviny s časným začátkem onemocnění se zvýšil z 1,82 milionu v roce 1990 na 3,26 milionu v roce 2019, zatímco počet úmrtí na rakovinu u dospělých ve věku 40, 30 a méně let vzrostl o 27 %. Na rakovinu nyní umírá více než milion osob mladších 50 let ročně, ukazuje výzkum.

30027

Čína: Zombie ekonomika

6. 9. 2023

čas čtení 8 minut

Na počátku roku 2010 ekonom Justin Lin Yifu, bývalý šéf Světové banky s vazbami na čínskou vládu, předpověděl, že čínská ekonomika dosáhne nejméně po dvě další desetiletí růstu nad 8 %, upozorňuje Ho-Fung Hung.

30647

Obscénní zisky firem v době krize a historický pokles mezd

6. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ministr financí Stanjura je nadšený. Na jaře se zdálo, že státní rozpočet padá do propasti kvůli neočekávaně nízkým příjmům. Naopak v létě se ukázalo, že korporátní daně přinesou do rozpočtu až o 40 miliard více, než bylo plánováno. Zjevně mnoho firem má opravdu velmi tučné zisky. Na dobu krize zisky obscénní. Jak je potom možné, že strádáme největším poklesem mezd v novodobých dějinách?

 20752

Trpké konce klausonomiky

6. 9. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Česká ekonomika stále v podstatných ohledech funguje jako faktický doplněk německé. A Německo čelí konci svého ekonomického modelu. Což je problém, který v Praze nikdo nevyřeší. 

 20755

Pozvání pro Lulu vyvolává spekulace, že Indie změní svůj název

6. 9. 2023 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


V minulých dnech vyvolalo mezi diplomaty rozruch oficiální pozvání, které indická vláda zaslala prezidentovi Lulovi i Joeovi Bidenovi a dalším vedoucím představitelům skupiny G20. V dopise oznamujícím slavnostní večeři během summitu nejvýznamnějšího světového bloku se v textu uvádělo, že hostitelem akce bude "prezident Bhártu", nikoli Indie.

Rozhodnutí Indů používat pro oficiální pozvánku výraz Bhárat vyvolalo spekulace, že ultranacionalistický premiér Naréndra Módí možná uvažuje o opuštění anglického názvu používaného pro označení země. Snaha vymazat koloniální minulost není jediným Módího cílem, neboť v zemi reformuje také školní učebnice. Kromě odstranění britských jmen a odkazů ze struktury státu přijal také plán na odstranění islámských názvů z pamětihodností země a dokonce i z důležitých ulic.

Channel 4 News: Indická vláda bourá příbytky muslimského obyvatelstva:

 19760

Líbezný přechod na Euro

6. 9. 2023 / Wenzel Lischka

čas čtení 5 minut


Všichni se určitě shodneme na tom, že přechod na Euro musí být líbezný. Nejlépe takový, aby bohatí ještě více zbohatli a chudí ještě více zchudli. Ačkoliv se tato téze může někomu jevit jako prášená, záhy odhalím její logiku.

Člověk dvakrát moudrý (homo sapiens sapiens), respektive jeho občanská atrapa, nemá nikdy dost. Nejlépe to nevidíme u chudých, ale u bohatých. Čím více máte, tím více potřebujete a chcete. S jídlem roste chuť.

 20753

Jak se dělá česká reálpolitika

6. 9. 2023

čas čtení 12 minut

Raději mafiána a daňového podvodníka než právničku, která pomáhala rozkrýt kšefty s byty na Brně střed, píše Jasna Flamiková.

Když jsem odstupovala z funkce členky výboru pro národnostní menšiny, předpokládala jsem, že podle nepsané dohody bude místo mě zvolena námi navrhovaná Kristýna Fuchsová, která se angažuje v pomoci Romům a díky které se podařilo rozkrýt kšeftování s obecními byty na Brně střed. 👍

Jak to dopadlo níže popisuje Matěj Hollan. SPD je tak jedinou stranou v brněnském zastupitelstvu, která má ve výboru pro národnostní menšiny dva členy. Gratuluji členům brněnské koalice ODS, ANO, TOP 09, KDU, ČSSD a Starostům k jejich volbě, to se opravdu podařilo!

K tomu:

 20756

Bývalý vůdce americké ultrapravicové skupiny Proud Boys Tarrio byl za útok na Kapitol z 6. ledna 2021 odsouzen na 22 let do vězení

6. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Účastníci útoku na americký Kapitol z 6. ledna 2021 dostávají nesmírně vysoké vězeňské tresty. Jak to dopadne s Trumpem?

 
Bývalý vůdce Proud Boys Henry "Enrique" Tarrio, odsouzený za vedení skupiny, kterou jeden soudce označil za "hrot kopí, díky němuž se lidé nakonec dostali do Kapitolu" 6. ledna 2021, byl v úterý odsouzen k 22 letům vězení, což je zatím nejdelší trest mezi stovkami odsouzených za narušení pokojného předání americké prezidentské moci.

V Británii se z drolícího se betonu školních budov stává neuvěřitelný skandál. Lidi už mají silný pocit, že žijí v blázinci

5. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Tlak na prolhaného britského premiéra a nemožnou ministryni školství kvůli krizi s drolícím se betonem ve školních budovách roste

Jdou žáci do školy s tím, že jim ve třídě spadne strop na hlavu? Nikdo neví, kolik škol je postiženo

Premiér je obviňován z toho, že v době, kdy byl ministrem financí, drasticky snížil výdaje na opravu školních budov, zatímco ministryně školství byla nucena omluvit se za vulgární výroky pronesené po televizním interview


Krishnan Guru-Murthy: "Stovky škol mají RAAC, ten drolící se beton,  a děti do nich budou chodit, i když se může zřítit střecha?"

Nick Gibb, ministerstvo školství: "Jsme velmi opatrní. Opatrnější než kdekoli jinde na světě."

KGM, "To  moc opatrně
nezní."



 20747

Masaryk a jeho rodina

5. 9. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 18 minut


Když se vysloví jméno Tomáš Garrigue Masaryk, není mezi námi nikdo, komu by v mysli okamžitě nevyvstala odpověď, která zní: „První prezident Československé republiky, nebo také chcete-li prezident Osvoboditel“, neboť tak se mu také často přezdívalo. Byl nejen výjimečným politikem, státníkem a ideologem, ale před nástupem do prezidentské funkce působil také jako profesor na Karlově univerzitě, jenž kromě toho přispíval svými erudovanými články do časopisů Athenaeum, Naše doba a dalších.

 20746

Aj ja som pliaga (neřád)

5. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Pred osemdesiadimi rokmi boli na Slovenku pliagou Židia a väčšina mojej rodiny vyfučala v Auschwitzi komínom, píše Victor Breiner.

Slovenskí ľudáci ich lovili, strieľali a nakladali do vagónov. Otec rozprával hrôzostrašné príbehy.

Dnes sú pliagou LGBTI+ ľudia - tak ako kedysi Židia - naši vlastní občania, susedia, kolegovia, učitelia našich detí, priatelia. Dvoch už popravili.

Slovenský klérus mentálne zamrzol na Tisovom ludáckom Slovensku, ktoré pliagu vozilo do lágrov a rabovalo ich majetky.

Nehorázna samozrejmosť s ktorou sa dnes pošmykol občan Majerský (pán sa nehodí), nech je mementom pre všetkých pričetných a slušných konzervatívnych demokratov, ktorí týchto černoknažníkov zvažujú voliť.

A čo vy ostatní? Budete tíško šúchať nohami, tak ako keď zastrelili dvoch mladých chalanov? Veď vás sa to netýka. Kde sú tí intelektuáli, ktorých márne hľadal Fedor Gál? Ktorí idú v pohnutej dobe cnosťou príkladom ostatným. Dobre sme ho zjazdili za to, že žiadnych nenašiel...

Chcem krajinu, ktorá hľadí dopredu. A vy?


 

 19422

Twitter byl obviněn z napomáhání Saúdské Arábii při porušování lidských práv

5. 9. 2023

čas čtení 7 minut

 

Žaloba konstatuje, že síť na žádost saúdských úřadů zveřejňuje údaje o uživatelích v daleko větší míře než u uživatelů ze západních zemí

Společnost provozující sociální média dříve známá jako Twitter je v občanskoprávní žalobě v USA obviněna, že pomáhá Saúdské Arábii závažně porušovat lidská práva svých uživatelů, mimo jiné tím, že na žádost saúdských úřadů zveřejňuje důvěrné údaje o uživatelích v mnohem větší míře než v případě USA, Spojeného království nebo Kanady.

Žalobu na společnost X, jak se nyní Twitter jmenuje, podala loni v květnu Areej al-Sadhan, sestra saúdského humanitárního pracovníka, který byl násilně zmizen a později odsouzen k 20 letům vězení.

 20334

V Anglii bude znovu rozšířeno testování na COVID, v důsledku šířící se nákazy

5. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

 
Nová varianta a slábnoucí imunita znamenají, že se znovu zvýší testování na covid
 
Britská Agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) potvrdila, že s blížící se zimou plánuje posílit testování a dohled nad šířením koronaviru.

Oznámení bylo učiněno v době, kdy se školy a univerzity v Anglii připravují na návrat studentů po letních prázdninách, zaměstnanci se vracejí do práce a častěji se scházejí v uzavřených prostorách, což jsou faktory, které zvyšují riziko šíření respiračních infekcí, včetně covidu.

 18196

Životní prostředí: Stovky akademiků požadují na britských univerzitách 100% rostlinnou stravu

5. 9. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Otevřený dopis podporuje studentskou kampaň za veganské stravování v boji proti klimatické krizi


Více než 650 akademiků vyzvalo britské univerzity, aby se v rámci boje proti klimatické krizi zavázaly ke 100% rostlinnému stravování, a uvedlo, že tyto instituce jsou "po staletí zářivými světly intelektuálního, morálního a vědeckého pokroku".

V otevřeném dopise, který zorganizovala studentská kampaň Plant-Based Universities, přirovnávají přechod na bezmasé stravování k odprodeji fosilních paliv, k němuž se již zavázalo 101 britských univerzit.
 
Snížení spotřeby masa v bohatých zemích je zásadní pro řešení klimatické krize a podle vědců je to jediný způsob, jak mohou lidé snížit svůj dopad na planetu.

Británie: Poslanci si pozvali na kobereček šéfa supermarketu Asda ohledně příliš vysokých cen základního zboží

5. 9. 2023

čas čtení 4 minuty

Kdy začnou totéž dělat čeští poslanci?

Poslanci se ptají společnosti Asda na schopnost čelit tlaku na životní náklady

Spolumajitel supermarketu Mohsin Issa byl požádán, aby upřesnil firemní strukturu i ziskové marže na benzinu

Poslanci vyjádřili obavy, že vlastnická struktura společnosti Asda může omezovat schopnost supermarketu podporovat zákazníky v době krize životních nákladů

Darren Jones, předseda parlamentního výboru pro podnikání a obchod, v dopise Mohsinu Issovi, jednomu z bratrů miliardářů, kteří supermarket Asda koupili v roce 2020 spolu s partnerem TDR Capital, požádal o podrobné informace o podnikové struktuře maloobchodního řetězce, kapitálových investicích a ziskových maržích na benzinu.

 20740

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zaútočilo na přístav Izmail několik hodin před jednáním Putina a Erdogana o obnovení dohody o dodávkách obilí

4. 9. 2023

čas čtení 15 minut

Foto: Ruský útok v Oděse (Ukrainian Operational Command)


- Ukrajina hlásí pokroky na východní a jižní frontě

Ukrajina oznámila, že její vojáci získali zpět další území na východní frontě a postupují dále na jih v rámci protiofenzívy proti ruským silám, informuje agentura Reuters.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že kyjevské síly v uplynulém týdnu dobyly zpět asi 3 km2 území v okolí východního města Bachmut, které ruské jednotky dobyly v květnu po měsících těžkých bojů.

Informovala také o blíže nespecifikovaném "úspěchu" směrem k obcím Novodanylivka a Novoprokopivka v jižní oblasti Záporoží, ale neuvedla žádné podrobnosti.

Od zahájení protiofenzívy na začátku června Ukrajina nyní dobyla zpět asi 47 km2 území, napsal Maliar na Telegramu.

Kyjev během své tříměsíční ofenzívy dobyl zpět řadu vesnic a osad, ale jeho vojákům brání v postupu rozsáhlá ruská minová pole a zákopy.

Maliarová minulý týden uvedla, že ukrajinské jednotky prolomily první linii ruské obrany, a ukrajinská armáda nyní očekává rychlejší postup.

- Ukrajinu v budoucnu čeká až 20 000 lidí s amputovanými končetinami, z nichž mnozí jsou vojáci, kteří navíc trpí psychickým traumatem z války, píše agentura Associated Press.

Olha Rudneva, vedoucí centra Superhumans pro rehabilitaci ukrajinských vojenských amputovaných osob, odhaduje, že od začátku války prodělalo alespoň jednu amputaci 20 000 Ukrajinců.

Rehabilitační centra Unbroken a Superhumans poskytují protézy pro ukrajinské vojáky z prostředků poskytnutých dárcovskými zeměmi, charitativními organizacemi a soukromými ukrajinskými společnostmi.
 

 16740

Prodej Mafry jinému oligarchovi je dalším příkladem vratké plurality médií v Česku

4. 9. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Oligarchizace české mediální scény se nadále prohlubuje

Média v rukou obchodních a politických vztahů se stávají standardem veřejné debaty v Česku

Několik posledních týdnů očekávaný prodej Mafry ze skupiny Agrofert Andreje Babiše do rukou oligarchy s podobně pochybnou pověstí, jakým je Karel Pražák a jeho společnost Kaprain, není žádnou dobrou zprávou pro již tak vachrlatou pluralitu médií v Česku.

Tato transakce je naopak ukázkou toho, jak jsou klíčové mediální domy v Česku redukovány do hraček v rukou samozvaných byznysmenů – ve skutečnosti oligarchů jejichž aktivity se neobejdou bez vazeb na politiku – a jejich spletence zájmů v byznysu a politice.

Vládní křižovatka smrti

4. 9. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Aneb nešťastná republika naštěstí na scestí

Umřel nebo prašivě chcíp?

Český drsný a krutý neoliberální kapitalismus vybudovaný na nezrušitelných základech českého veksláka mocněného soudružskou východní pěstí prý již dojemně umírá nebo snad konečně chcíp. 

Copak dál už nemohl táhnout svatý úděl české nízkopříjmové ekonomiky? Copak vážně dál nemohl zvyšovat extrémní ceny, ať si nevěřícně kroutí hlavou nad cenami v Česku volný trh v Německu i Rakousku? 

Vážně dál nejde snižovat reálné platy poddaným, ať se nám třebas smějí i v Rusku. Světoví ekonomové (nikoli tuzemské výroby) nesdílejí názor české neoliberální fosilní pravice, že, čím nižší plat pro tvrdě pracující a nepatrná daň pro firmy, (molochy, kolosy a oligopoly zvláště), tím vyšší blahobyt státu i občana.

 20739

Moje čtení Hamleta

4. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 24 minut


Když jsem kolem roku 2000 začal psát své komentáře k velkým literárním dílům západních dějin, stále jsem si sliboval, že se brzy dostanu k Shakespearovi. Napsal jsem nakonec jenom něco k básním „Venuše a Adónis“ a „Zneuctění Lukrécie“. Až teprve letos jsem se konečně dostal k Hamletovi (je to moje druhé a vlastně hned i třetí čtení Hamleta po 25 letech). Troufám si své myšlenky nabídnout čtenářům Britských listů.

Rakouské a české potraviny

5. 9. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Když jsem v neděli poslouchal Otázky V. Moravce, podivoval jsem se, jaký význam má další debata o cenách potravin. Mohl tomu vůbec někdo rozumět? Pořád dokola ty samé argumenty a to samé přetahování mezi obchodníky, zemědělci, potravináři, ministerstvem. Člověk by mohl snadno nabýt dojmu, že nelze věřit nikomu a že by měl přijít nějaký diktátor, aby udělal konečně pořádek.

Na křižovatce žít nechci

4. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta

Pevně doufám, že tato vize se nesplní. Na křižovatce fakt žít nechci.  Taková pěkná křižovatka je třeba U Bulhara, píše Filip Pertold.

Zaplnili Mariánské náměstí

4. 9. 2023

čas čtení < 1 minuta




 20578

Zelenskyj vymění svého ministra obrany

4. 9. 2023

čas čtení 4 minuty


Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací

Jedná se o největší změnu v ukrajinské vládě od začáku  ruské invaze v plném rozsahu

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli oznámil, že vymění svého ministra obrany. Je to největší otřes ve vedení ukrajinského válečného úsilí od ruské invaze v plném rozsahu v únoru loňského roku.

Osud ministra obrany Oleksije Reznikova byl na Ukrajině předmětem stále častějších spekulací, protože vyšly najevo finanční nesrovnalosti na ministerstvu a vláda zahájila několik vyšetřování korupce úředníků.

Zelenskj v prohlášení uvedl, že Reznikova, který nebyl osobně zapleten do rozšiřujících se vyšetřování špatného nakládání s vojenskými zakázkami, nahradí Rustem Umerov, předseda ukrajinského Fondu státního majetku.  Zelenskyj uvedl, že očekává, že ukrajinský parlament, který musí změnu schválit, jeho žádost podpoří.

 16951

BBC: Jaká je konkrétně situace na Ukrajině a co američtí a evropští spojenci?

4. 9. 2023

čas čtení 18 minut

Toto  je český překlad analytického bloku o Ukrajině, který vysílala rozhlasová stanice BBC Radio 4 v pořadu The World this Weekend v neděli 3. září ve 13 hodin:

Moderátor: Ukrajina dnes sděluje, že prolomila ruskou frontovou linii u Záporoží na jihu země, což by znamenalo významný krok v protiofenzívě. Bílý dům to označuje za významný pokrok.  Ukrajinci tedy vydávají optimistické zprávy o svém postupu. Všechny signály z Moskvy však naznačují, že Vladimir Putin se zakopává na dlouhou trať. Podívejme se na pravděpodobné důsledky pro země NATO, které touží zachovat jednotu aliance pro vyhlídky na případná mírová jednání. Nejprve vojenský obraz tohoto víkendu, Dr. Jack Watling, vedoucí výzkumný pracovník v oblasti pozemního válčení v think tanku Royal United Services Institute.

Dr. Jack Watling: Je to významný milník, ale ještě to neznamená dosažení jejich operačního cíle, mají před sebou ještě kus cesty.

Moderátor: Co to naznačuje? 

 17231

Severokorejsko-ruská aliance představuje nebezpečnou hrozbu

4. 9. 2023

čas čtení 5 minut

Jsme svědky nového typu vztahu mezi Severní Koreou a Ruskem. Moskva poskytuje zdroje a potraviny, které jsou v Severní Koreji zoufale potřebné, a Pchjongjang dodává vojenské vybavení, které Rusko nadále potřebuje, protože jeho síly mají těžké ztráty a jeho zásobovací sítě se nadále potýkají s problémy. Vzhledem k tomu, že se tento vztah nadále vyvíjí, je třeba diskutovat o způsobech, jak tyto transfery zbraní zastavit, píše Bruce E. Bechtol Jr..

 20683

"Bez pádu Ruska se věci nikam nepohnou"

4. 9. 2023

čas čtení 1 minuta

Vladimir Putin a jeho režim bojují nejen proti Ukrajině ale proti modernitě samé, proti světu, který se odvrátí od závislosti na uhlovodících k obnovitelnému energetickému systému. Blížící se konec Ruské federace nepovede k ničemu horšímu, než co máme teď, říká Alexandr Etkind.

 18235

Státní duma komentuje návrhy na mobilizaci 3 milionů Rusů

4. 9. 2023

čas čtení 2 minuty

V Rusku existuje myšlenka mobilizovat tři miliony lidí pro válku s Ukrajinou, řekl generálporučík Andrej Guruljov, člen obranného výboru Státní dumy, v rozhovoru pro Transbaikalii. "Říkají: 'Mobilizujme 3 miliony'," řekl náměstek, aniž by upřesnil, odkud přesně návrh přišel.

13540