EU: Muskovy změny na Twitteru pomáhají šíření ruské propagandy

4. 9. 2023

čas čtení 1 minuta
Podle studie zveřejněné minulý týden Evropskou komisí za Elona Muska politika Twitteru umožnila, aby ruská propaganda o Ukrajině řádila na platformě a rozšířila se k více uživatelům než před začátkem války, informuje Isabella Ramirezová.

"V průběhu roku 2022 se publikum a dosah účtů sociálních médií spojených s Kremlem podstatně zvýšily v celé Evropě," uvádí studie. "Předběžná analýza naznačuje, že dosah a vliv účtů podporovaných Kremlem v první polovině roku 2023 dále vzrostl, zejména díky demontáži bezpečnostních standardů Twitteru."

Výzkum Evropské unie dospěl k závěru, že pokud by byl v loňském roce zaveden její zákon o sociálních médiích, zákon o digitálních službách, Twitter by ho porušil tím, že umožnil šíření dezinformací a nenávistných projevů. Bylo také zjištěno, že Meta, která vlastní Facebook a Instagram, pomohla podpořit ruské extremisty a propagandisty. EU nyní zasahuje proti nepravdivým informacím na sociálních médiích a vyžaduje, aby společnosti podléhaly auditu a zabránily svým algoritmům v šíření nenávistného obsahu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2244

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2023