Strukturální vady ruské obrany na Ukrajině

24. 7. 2023

čas čtení 3 minuty
Ukrajinská protiofenzíva pokračuje podél kontaktní linie s těžkými boji kolem Bachmutu, na Donbasu a na jižní Ukrajině, píše Stavros Atlamazoglou.

Ruské síly kladou obratný odpor a podařilo se jim zastavit ukrajinské síly, což umožňuje jen omezený postup.

Existují však některé strukturální nedostatky, které by mohly podkopat obranu ruské armády.

Ruská obrana a její strukturální nedostatky

Navzdory rozsáhlému opevnění, které zabránilo ukrajinskému operačnímu průlomu, nejsou ruské obranné linie neproniknutelné. Ve skutečnosti existují některé "strukturální nedostatky", jak řekl v pátek ředitel CIA William Burns, které mohou Ukrajinci časem využít k prolomení obrany.

Přesněji řečeno, tyto strukturální nedostatky se týkají všudypřítomných problémů s morálkou, které sužují ruské síly, stejně jako vážného problému vytváření sil.

Průměrný ruský voják bojující na Ukrajině pravděpodobně chápe, že je to válka bez vážného významu. Tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina před invazí, že "zvláštní vojenská operace" očistí Ukrajinu od nacismu a že NATO je připraveno zaútočit na Rusko, se zhroutilo. Ruští vojáci, stejně jako ruská společnost, si stále více uvědomují, že se jedná o válku územní agrese. Voják bude bojovat lépe, pokud ví, že vede spravedlivou válku, ve srovnání s agresivní válkou s vratkými morálními základy.

Druhou strukturální chybou, která může podkopat ruskou obranu, je vytváření sil. V různých okamžicích konfliktu se ruská armáda potýkala s nedostatkem vojáků. Loni v září byl Putin nucen nařídit částečnou mobilizaci, která vygenerovala asi 300 000 záložníků. Velká část této síly však byla promarněna v neúspěšné rozsáhlé ofenzívě na jaře. Méně vojáků – zejména těch zkušených – znamená z dlouhodobého hlediska méně efektivní obranné úsilí. Problémy s vytvářením sil by však také ovlivnily ofenzivní potenciál Kremlu – útok je mnohem těžší než obrana – a tím i trajektorii a trvání války.

Ruské oběti na Ukrajině

V den 515 ruské invaze ruská armáda nadále trpí značnými ztrátami. Během posledních několika dní se míra ruských ztrát zvýšila na asi 600 mužů zabitých, zraněných nebo zajatých každý den.

Ruské síly také každý den ztrácejí značné množství těžkých zbraňových systémů (až 80).

Toto každodenní opotřebení zbraňových systémů nutí ruskou armádu používat zastaralé tanky, bojová vozidla pěchoty a dělostřelectvo, čímž snižuje její efektivitu na bojišti.

Celkově ukrajinské ministerstvo obrany tvrdilo, že od soboty ukrajinské síly zabily a zranily přibližně 241 330 ruských vojáků, zničily 322 stíhaček, bitevních, bombardovacích a dopravních letadel, 310 bitevních a transportních vrtulníků, 4 140 tanků, 4 629 děl, 8 096 obrněných transportérů a bojových vozidel pěchoty, 693 salvových raketometů (MLR), 18 člunů a kutrů, 7 159 vozidel a palivových nádrží, 448 protiletadlových baterií, 3 944 taktických bezpilotních systémů, 691 platforem speciálního vybavení, jako jsou přemosťovací vozidla, čtyři mobilní systémy balistických raket Iskander a 1 298 střel s plochou dráhou letu sestřelených ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Zdroj v angličtině: ZDE

3
Vytisknout
3517

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2023