Protiofenzíva:

Ukrajina sděluje, že osvobodila tři frontové vesnice v Doněcku

12. 6. 2023

čas čtení 6 minut

Týden po zahájení protiofenzívy natočili vojáci, jak ve vesnicích vztyčují ukrajinské vlajky a prapory



Ukrajinské ozbrojené síly konstatují, že téměř týden po zahájení protiofenzivy osvobodily tři frontové vesnice v západním Doněcku.

Na videozáznamu je  vidět, jak vojáci vztyčují ukrajinskou vlajku nad obcí Blahodatne, jižně od obce Velyka Novosilka, které je zatím jednou z hlavních os protiofenzívy. Vojáci z jiné brigády se natáčeli s praporem své jednotky v Neskučném. Později v neděli náměstkyně ministra obrany Hanna Maljar uvedla, že byla dobyta třetí vesnice, Makarivka. Předpokládá se, že padla v neděli ráno.

 

"V oblastech, kde jsou naše jednotky v obraně, nebyla ztracena žádná pozice," uvedla Maljar.

Jedná se o první osady, které ozbrojené síly oficiálně potvrdily jako osvobozené od zahájení protiofenzívy před týdnem.

O další osadu jižněji podél stejné silnice, Urožajne, se podle ruských vojenských bloggerů vedou tvrdé boje.

"Mimochodem, zatím jsme nepřesunuli hlavní síly," napsal jeden ukrajinský důstojník z jižní fronty. "Takže jsou důvody věřit v to nejlepší."

"Celkově se za týden útočných operací v okolí Velyké Novosilky podařilo Ukrajincům osvobodit asi 95 km2 území," napsal ukrajinský vojenský reportér blogující pod názvem Reportáže z Ukrajiny.


Postup na jih od Velyké Novosilky představuje dosud nejvýznamnější úspěchy protiofenzívy, ale ukrajinské síly mají před sebou ještě kus cesty, než dosáhnou hlavní opevněné obranné linie Ruska.

V neděli byly železniční tratě zásobující Ruskem okupovanou Záporožskou oblast a Krym údajně vyhozeny do povětří při dvou sabotážních útocích, jednom na železniční most v Jakimivce v Záporoží a druhém v Kirovsku na Krymu, kde byla údajně poškozena nákladní lokomotiva.

Spolu se známkami toho, že protiofenzíva začíná nabírat na síle, přinejmenším v jedné oblasti, se v neděli objevily další důkazy o rozkolu v ruském vojenském vedení. Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřské organizace Wagner group, odmítl krok ministra obrany Sergeje Šojgua, který chtěl podřídit Wagnerovy bojovníky kontrole ministerstva tím, že nařídil všem "dobrovolnickým oddílům", aby do konce měsíce podepsaly smlouvy s ministerstvem.

"Wagner žádné smlouvy se Šojguem nepodepíše," řekl Prigožin.

Na celé frontě byl postup Ukrajinců v prvním týdnu protiofenzívy pomalý a vyčerpávající, protože ruští vojáci se většinou drželi v silně opevněných a zaminovaných pozicích. Podle vojenských analytiků však Kyjev zatím nasadil jen zlomek z 12 brigád, které drží v záloze.

Institut pro studium války (ISW) ve své nedělní zprávě uvedl: "Ukrajinské síly se v současné době pokoušejí o mimořádně obtížnou taktickou operaci - frontální útok proti připraveným obranným pozicím, navíc komplikovaný nedostatkem vzdušné převahy - a tyto počáteční útoky by neměly být extrapolovány na předpověď všech ukrajinských operací.

Ruská armáda zůstává nebezpečná a ukrajinské síly jistě čeká tvrdý boj, ale Ukrajina zatím nenasadila naprostou většinu svých protiofenzivních sil a ruská obrana není na všech úsecích fronty stejně silná."

ISW uvedl, že oblast kolem Velyké Novosilky je jedním z nejméně čtyř hlavních směrů ukrajinského útoku během víkendu, dalšími jsou okolí Bilohorivky v Luhansku, asi 10 km západně od města Luhansk; Bachmut v severním Doněcku; a západní Záporoží, zejména jižně od města Orichiv.

V Černém moři mezitím média v Moskvě informovala, že ruské námořní plavidlo Prjazovje, které se zabývá sběrem informací, bylo napadeno šesti ukrajinskými drony, když hlídkovalo u podmořských plynovodů TurkStream a Blue Stream, jimiž se vyváží ruský plyn do Turecka a Evropy. Zprávy uváděly, že loď Priazovje dokázala útok odrazit, a videozáznamy zveřejněné na sociálních sítích ukazovaly, jak se z paluby lodi střílí z děl na malé bezpilotní čluny, z nichž jeden explodoval.

Ukrajinské síly musí pokračovat v protiofenzívě a zároveň využívat část svých zdrojů na pomoc při odstraňování následků povodní v Chersonské a Mykolajivské oblasti, které byly zničeny po úterním zničení přehrady Nová Kachovka.

Na Ukrajinou drženém pravém břehu Dněpru je potvrzeno šest mrtvých a ministr vnitra Ihor Klymenko v neděli oznámil, že se stále pohřešuje 35 lidí, včetně sedmi dětí. Klymenko uvedl, že v Chersonu a Mykolajivu bylo zaplaveno 77 měst a vesnic a že bylo evakuováno 3 700 lidí.

Předpokládá se, že na Ruskem drženém levém břehu Dněpru, kde bylo mnoho lidí v zatopených městech a vesnicích ponecháno napospas osudu, je mrtvých mnohem více. Kyjev požádal o zásah mezinárodních humanitárních agentur.

Koordinátor OSN pro mimořádnou pomoc Martin Griffiths v pátek uvedl, že jeho úřad byl v kontaktu s ruskými úřady a žádal o povolení bezpečného přístupu přes linie. Na otázku, zda došlo v neděli k nějakému pokroku v jednáních, odpověděla mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Eri Kaneko pouze: "Pokračuje úsilí obou stran zajistit, aby mohla být do oblastí postižených povodněmi dodána kritická pomoc."

Kyjev od zhroucení přehrady koordinuje s OSN dodávky pomoci a Ukrajinci se snaží evakuovat lidi uvězněné na levém břehu, přestože jsou pod palbou ruských pozic. Při útoku na jeden člun byli údajně zabiti tři lidé a deset jich bylo zraněno.

Ruslan Strilec, ukrajinský ministr ochrany životního prostředí, uvedl, že zničení přehrady, o němž se všeobecně soudí, že bylo aktem sabotáže ruských sil, které měly pod kontrolou vodní elektrárnu v místě, připravilo o pitnou vodu 1 milion Ukrajinců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3309

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2023