Vláda má velký problém s příjmy státního rozpočtu

13. 6. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jestli se podle dubnových dat Kantaru, zveřejněných v Otázkách V. Moravce před zhruba měsícem, zdálo, že ČSSD přece jen může doufat v návrat do Sněmovny, květen přináší velmi studenou sprchu.

Sociální demokraté spadli z 5,5 procent o dvě procenta dolů (kdybychom vzali v potaz čísla průzkumu, v němž figuruje koalice Spolu, tak je to dokonce pád až na rovná tři procenta). Naopak roste Ano, které podle Kantaru bere voliče jakovládním stranám, tak SPD. Podle květnových dat má 33,5 procent.

Koalice Spolu má 24 procent, ODS 17 procent, piráti 11,5 procenta, SPD 8 procent, STAN 6,5 procenta, lidovci 4 procenta a komunisté stejně jako socialisté 3,5 procenta. Ano by se tedy ve Sněmovně nemohlo spolehnout ani na socialisty, ani na komunisty, muselo by asi hledat koalici na půdorysu spolupráce na rušení superhrubé mzdy, tedy s ODS a SPD.

V nedělních OVM mě ale zaujalo mnohem více konstatování paní Matesové (působila ve Světové bance), že pokud jde o rozpočet, výdaje jdou podle plánu, zatímco na příjmech vypadlo 148 miliard. Vláda má tedy velký problém s příjmy, což mi přijde výmluvné.

Navíc se v pořadu v diskusi paní Matesové, paní Horské (hlavní ekonomka banky Raiffeisen) a pana Hampla (bývalý viceguvernér ČNB a současný šéf Národní rozpočtové rady vlády) mluvilo o reálném riziku ztracené dekády, tedy že upadneme do deseti let nerůstu.

Upoutal mne také souhlas paní Horské a Matesové, že inflace v ČR klesne pod tři procenta až někdy v roce 2026. Trhy to prý takto očekávají. Paní Horská vyslovila názor, že slavit pokles inflace pod 10 procent, což se asi stane v červnu (květnové číslo je 11,1 procenta), je „smutná párty“. Neustále dokola se opakující debata posledních mnoha měsíců o zvedání úrokových sazeb centrální bankou mě naopak stále více unavuje a nudí.

Paní Horská měla v debatě odvahu použít slovo „rentiéři“ v kontextu tvrzení profesora Hindlse, že v západním zemích je mnohem vyšší zdanění bohatých lidí než u nás. Myslel jsem, že u nás je věci základní autocenzury taková slova nepoužívat. Nicméně asi jen tak, že si nalijeme čistého vína o distribuci a povaze bohatství v této zemi, můžeme naši ekonomiku ozdravit a získat peníze do veřejných rozpočtů civilizovanými daněmi, které pak můžeme použit na rozvoj vzdělání, infrastruktury atd.

Podle paní Horské totiž zahraniční firmy odvádějí své zisky z ČR z velké části proto, že tu nevidí možnosti je investovat. Chybí tu prý lidé na trhu práce, nejsou tu prý talenty, vzdělání, infrastruktura. Paní Matesová dokonce vyslovila názor, že potřebujeme, aby začaly krachovat firmy, které jsou uměle drženy nad vodou dotacemi.

Moderátor OVM konstatoval, že v ekonomice chybí zejména středoškolské a vysokoškolské profese s technickým vzděláním. A máme tu další evergreen: pracovní trh a migrace. Je pro mne stále méně pochopitelné, proč se neotevřeme migraci kvalifikovaných lidí (třeba z Indie a dalších zemí) jako Německo. Místo toho se u nás šíří představy, že mladí lidé by měli brát více zřetel na ekonomiku a netoužit tolik po všeobecném vzdělání, aneb stát se inženýrem z donucení a bez motivace. Tyhle profese ale vyžadují vysoce motivované lidi.

1
Vytisknout
4235

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2023