Fašizující trapas v Británii pokračuje: "Ministryně vnitra neschválila email nadávající jejím státním úředníkům," tvrdí Downing Street

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Bravermanová prý "neschválila" e-mail pro příznivce Konzervativní strany,  rozeslaný jejím jménem, který obsahoval "zbabělý" útok na britské státní zaměstnance

Ústředí britské Konzervativní strany včera rozeslalo příznivcům Konzervativní strany e-mail o návrhu zákona o nelegální migraci. Údajně jej napsala Suella Bravermanová, ministryně vnitra, a začínal takto:

"Pokusili jsme se zabránit připlouvání malých lodí, aniž bychom změnili naše zákony. Ale aktivistická skvrna levicových právníků, státních úředníků a Labouristické strany nás zablokovala. Dnes tedy měníme naše zákony - a ukončujeme příjezdy malých lodí."

 
Tvrzení, že státní zaměstnanci brání vládní politice, přimělo Davea Penmana, generálního tajemníka FDA, odborového svazu zastupujícího vyšší státní úředníky, k napsání zuřivého dopisu premiéru Rishi Sunakovi, v němž uvedl, že Bravermanová porušila svou povinnost vyplývající z ministerského kodexu hájit nestrannost státní služby. V dopise uvedl:

"Od současné ministryně vnitra je to skutečné pozoruhodné prohlášení.

Nejenže je toto prohlášení věcně nesprávné, ale tón tohoto odstavce a obviňování státních zaměstnanců z toho, že jsou spojováni s Labouristickou stranou a "levicovými právníky", je přímým útokem na integritu a nestrannost tisíců státních zaměstnanců, kteří loajálně slouží ministryni vnitra.
Jsem si jist, že nemusím připomínat, že v odstavci 5.1 ministerského kodexu se uvádí, že "ministři musí zachovávat politickou nestrannost státní služby.

Nechápu, jak lze prohlášení ministryně vnitra adresované členům Konzervativní strany sladit s jejími závazky vyplývajícími z kodexu."


Penman rovněž naznačil, že výroky Bravermanové by mohly státní zaměstnance ohrozit. Uvedl, že úředníci pracující na ministerstvu vnitra již byli vyzváni, aby přijali opatření na ochranu své bezpečnosti.

Na brífinku po zasedání parlamentu ve středu tiskový tajemník Rishiho Sunaka řekl, že Bravermanová e-mail rozeslaný jejím jménem neschválila

"Ministryně vnitra tento e-mail před jeho odesláním neviděl. Neviděla, nepodepsala ani neschválila rozesílání tohoto e-mailu ...  Obvykle musí existovat podpis ministra u věcí, kde je uvedeno jeho jméno nebo je to zveřejňováno ven jeho jménem, ale myslím, že v tomto případě zřejmě nebyl operativně dodržen proces."

Ačkoli e-mail možná nenapsala ani neschválila Bravermanová, v době, kdy byla generální prokurátorkou, těmito slovy však  kritizovala vládní právníky.

Zdroj v angličtině ZDE


1
Vytisknout
3318

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023