BBC pod tlakem Sunakovy vlády donutila populárního fotbalového komentátora k odchodu z vysílání, protože kritizoval fašizující jazyk ministryně

10. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Aktualizace: Suspendování Garyho Linekera okamžitě vedlo k projevům solidarity ze strany Linekerových spolumoderátorů Iana Wrighta a Alana Shearera, kteří veřejně oznámili, že se sobotního pořadu nezúčastní.

Tváří v tvář této účinné stávce televizních komentátorů a neschopnosti najít ochotné náhradníky přijala BBC bezprecedentní rozhodnutí oznámit, že pořad o prvoligovém fotbale se bude v sobotu vysílat bez moderátorů a bez prezentace ve studiu. Bude obsahovat pouze záběry ze zápasů.

* * *

Bývalý slavný britský fotbalista a dlouholetý moderátor pořadu Match of the Day v televizi BBC přestane vystupovat ve fotbalovém pořadu, dokud nedojde k dohodě o jeho používání sociálních médií.
 


Gary Lineker se odejde  z moderování pořadu Match of the Day, dokud nebude dosaženo dohody o jeho používání sociálních médií.

Konzervativní britská vláda v této věci vyvinula nátlak na BBC poté, co Lineker zveřejnil sérii tweetů, v nichž kritizoval azylovou politiku Rishiho Sunaka a přirovnal jazyk používaný ministry k tomu, "který používalo Německo ve 30. letech".



 

Mluvčí BBC k tomu uvedl: "BBC v posledních dnech vedla s Garym a jeho týmem rozsáhlé diskuse. Uvedli jsme, že jeho nedávné aktivity na sociálních sítích považujeme za porušení našich směrnic.

"BBC rozhodla, že Gary Lineker nadále nebude  uvádět pořad  Match of the Day, dokud nebudeme mít dohodnuté a jasné stanovisko k jeho používání sociálních médií.

"Pokud jde o vedení našeho fotbalového a sportovního zpravodajství, nemá Gary konkurenci. Nikdy jsme neřekli, že by Gary měl být zónou bez názorů nebo že nemůže mít názor na otázky, které ho zajímají, ale řekli jsme, že by se měl držet daleko od toho, aby se stavěl na stranu politických stran nebo politických kontroverzí."

Ve čtvrtek Lineker naznačil, že mu ze strany BBC nehrozí žádné sankce ani pozastavení činnosti, a napsal na Twitter: "Jsem šťastný, že se zdá, že tato směšně nepřiměřená historka ustupuje, a velmi se těším na sobotní moderování [pořadu Match of the Day]. Ještě jednou děkuji za vaši neuvěřitelnou podporu. Byla ohromující."

Zdroj  v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3786

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023