Podle litevské rozvědky je Rusko připraveno na další dva roky války

10. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Podle odhadů z Litvy ruské válečné zdroje vydrží další dva roky. Ruská vojska by měla být schopna vést válku se "stejnou intenzitou jako dnes".

Podle litevských zpravodajských služeb je Rusko v pozici, kdy může pokračovat ve své agresivní válce na Ukrajině další dva roky. "Odhadujeme, že zdroje, které má dnes Rusko k dispozici, by stačily k vedení války se stejnou intenzitou jako dnes po dobu dalších dvou let," řekl plukovník Elegijus Paulavičius z pobaltské vojenské rozvědky EU a NATO.

Rusko se pod prezidentem Vladimirem Putinem stává "stále totalitnějším". Válka na Ukrajině však podkopává "politické a ekonomické základy režimu". Neúspěchy na bojišti, další mobilizace a zhoršení hospodářské situace by mohly mít negativní důsledky pro jeho stabilitu.

"V současném společenském a politickém prostředí je nejpravděpodobnější alternativou k Putinovu režimu jiný autoritářský režim," napsaly litevské zpravodajské služby. Rusko tak zůstává "pravděpodobně hrozbou a zdrojem nestability v regionu, přinejmenším ve střednědobém horizontu".

Celý článek v němčině: ZDE

1
Vytisknout
3924

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023