Rozhovor Britských listů 581. Co čeští oligarchové za úřadování Petra Pavla?

12. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Nezdá se, že stabilní budoucnost české demokracie byla v nadcházejícím období pevněji zajištěna. Navzdory odchodu Václava Klause a Miloše Zemana je destabilizující vliv českých oligarchů, ovládajících politiky, stále velmi silný. O tom hovoří Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 17. března 2023.

Může demokracie v ČR skutečně ustát tuto míru nespokojenosti?

12. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

A je opravdu řešením vysmívat se těmto lidem, že jsou blbí?





Rozhovor Britských listů 580. Proměňuje se Česko v monarchii?

11. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

S historikem a teologem Richardem Vlasákem o inauguračním ceremoniálu, jak o něm informovaly pražské sdělovací prostředky, zejména Česká televize, hovoří Jan Čulík. Proměňuje se Česko v monarchi a udělala média z Petra Pavla novopečeným králem české země? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionální televize od úterý 14. března 2023.

 20066

To, co se nyní děje v Británii, nemá obdoby

12. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Vyhýbám se komentovat politiku, ale to, co se odehrává v posledních dvou dnech ve Velké Británii nemá obdoby, píše skladatel Alexander Goldscheider, žijící v Británii.

Když jsme do ní v roce 1981 emigrovali, byla zemí vzorové demokracie, kde svoboda slova byla neotřesitelná. Byli jsme nepříjemně překvapeni, jak nesnadné bylo získat azyl, nemohli jsme uvěřit, že naše děti nesměly po dobu jeho opět nečekaně dlouhého dvouletého vyřizování chodit do školy, ale byli jsme mladí, vše jsme přestáli a zvládli. Prvních pět let bylo nesnadných, ale žili jsme ve svobodné zemi a po přiznání statutu uprchlíků měli ve všem otevřené dveře a nepociťovali žádnou hořkost za dva, upřímně řečeno, docela dramatické a v mnohém ztracené roky.


 19544

Klamná fantasmagorie útěšné jednoty a pravdy v projevu prezidenta Pavla

10. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 9 minut

Našel jsem si čas a ze záznamu a v klidu jsem si pustil inaugurační projev pana prezidenta Pavla. Nejvíce ze všeho musím zdůraznit svou radost nad kontrastem mezi ním a Milošem Zemanem. Nicméně k projevu nechci být nekritický, ba jako svůj úkol v roli komentátora vnímám spíše vyhmátnutí možných problémů a nebezpečí než složení pajánu.

 20066

Kontroverze ohledně Linekera hrozí svržením šéfů BBC a ohrožuje i plány konzervativců zakázat uprchlíkům vstup do Británie

11. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Foto: Fotbalový televizní komentátor Gary Lineker

Rozhlasová a televizní společnost BBC byla nucena zrušit své sportovní pořady,  předseda správní rady BBC i generální ředitel BBC čelí výzvám k rezignaci kvůli této krizi
 

Kontroverze, kterou vyvolalo  suspedování slavného fotbalisty a fotbalového komentátora  Garyho Linekera z BBC, se v sobotu večer vymkla kontrole a hrozila, že svrhne nejvyšší vedení korporace a dokonce zmaří část nové kontroverzní vládní azylové politiky.

 16951

Suspendování Garyho Linekera pro jeho kritiku fašizujícího jazyka britských konzervativních ministrů se stalo pro BBC obrovským skandálem

11. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Asociace sportovních novinářů Velké Británie podpořila sobotní stávku zaměstnanců BBC Sport ze solidarity s Linekerem.

V prohlášení na Twitteru uvedla, že "plně podporuje své členy a kolegy z oboru v otázce svobody projevu".

"SJA by ráda vyjádřila svou solidaritu v této záležitosti a bude nadále sledovat vývoj situace kolem BBC a Garyho Linekera," uvedla.BBC byla nucena zrušit nebo drasticky pozměnit veškeré své rozhlasové a televizní pořady o fotbale, neboť množství moderátorů a komentátorů v solidaritě s Linekerem odmítlo v pořadech BBC vystupovat.


Po pozastavení členství Garyho Linekera v BBC množství  moderátorů, moderátorek a spolupracovníků se o víkendu vzdali svých povinností v BBC.

    V pátek, kdy se televize snažila najít náhradu za Linekera pro jeho pořad  Match of the Day, oznámili Ian Wright a Alan Shearer, že ze solidarity s ním z tohoto pořadu  odcházejí.

    Pořad Match of the Day se bude v sobotu večer vysílat, ale bez moderátorů a komentátorů.

 20045

BBC pod tlakem Sunakovy vlády donutila populárního fotbalového komentátora k odchodu z vysílání, protože kritizoval fašizující jazyk ministryně

10. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Suspendování Garyho Linekera okamžitě vedlo k projevům solidarity ze strany Linekerových spolumoderátorů Iana Wrighta a Alana Shearera, kteří veřejně oznámili, že se sobotního pořadu nezúčastní.

Tváří v tvář této účinné stávce televizních komentátorů a neschopnosti najít ochotné náhradníky přijala BBC bezprecedentní rozhodnutí oznámit, že pořad o prvoligovém fotbale se bude v sobotu vysílat bez moderátorů a bez prezentace ve studiu. Bude obsahovat pouze záběry ze zápasů.

* * *

Bývalý slavný britský fotbalista a dlouholetý moderátor pořadu Match of the Day v televizi BBC přestane vystupovat ve fotbalovém pořadu, dokud nedojde k dohodě o jeho používání sociálních médií.
 


Gary Lineker se odejde  z moderování pořadu Match of the Day, dokud nebude dosaženo dohody o jeho používání sociálních médií.

Konzervativní britská vláda v této věci vyvinula nátlak na BBC poté, co Lineker zveřejnil sérii tweetů, v nichž kritizoval azylovou politiku Rishiho Sunaka a přirovnal jazyk používaný ministry k tomu, "který používalo Německo ve 30. letech".



 20045

BBC nebude vysílat dokument Davida Attenborougha o ničení přírody v Británii kvůli obavám ze záporné reakce pravičáků a britské vlády

10. 3. 2023

čas čtení 6 minut


 
Rozhodnutí zpřístupnit dokument o ničení přírody pouze na internetu rozzlobilo tvůrce programu.


BBC se rozhodla neodvysílat jeden díl nového stěžejního seriálu Davida Attenborougha o britské divoké přírodě, protože se obává, že by jeho témata o ničení přírody mohla vyvolat hněv konzervativních politiků a pravicového tisku.

Toto rozhodnutí rozzlobilo tvůrce pořadu a některé zasvěcené pracovníky BBC, kteří se obávají, že korporace podlehla tlaku lobbistických skupin s "dinosauřími zvyklostmi".

Tato informace ohledně potlačení Attenboroughova filmu  přichází v době, kdy byla jiná britská televizní hvězda, fotbalový moderátor Gary Lineker, odstraněn pod nátlakem vlády z televizní obrazovky, protože upozornil, že výroky britských ministrů v souvislosti s kontroverzní blokací příchodu uprchlíků do Británie jsou podobné tomu, jak mluvili nacisti v Německu ve třicátých letech.



Podivný stát, Česká republika

11. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Střelba v Hamburku: útok v sále svědků Jehovových si v Německu vyžádal sedm mrtvých a desítky zraněných

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Kancléř Olaf Scholz odsoudil "brutální čin", policie pátrá po motivu masové střelby v severním městě
 


Německý kancléř Olaf Scholz odsoudil "brutální násilný čin" po střelbě, která si ve čtvrtek večer v centru Svědků Jehovových v Hamburku vyžádala nejméně sedm mrtvých a desítky zraněných. Policie uvedla, že střelec je pravděpodobně mrtvý a že motiv zůstává nejasný.

Scholz uvedl, že v myšlenkách je s oběťmi, zatímco společenství svědků Jehovových v Německu uvedlo, že jeho členové se stali terčem "strašlivého útoku".

Rozhovor Britských listů 579. Je posedlost české vlády jadernou energetikou cesta do pekla?

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Podobně jako v jiných oblastech, i v oblasti energetiky je, zdá se, česká vláda zaseklá v zastaralých konceptech z dávné minulosti. Jakoby v energetické strategii napodobovala chování někdejšího komunistického režimu. Jan Čulík o tom hovoří s energetickým expertem Edvardem Sequensem z organizace Calla. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. března 2023.

 20055

Ranní provoz na magistrále znovu narušil protest za snížení rychlostního limitu

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha 10. 3. 2023, 8:30

Již počtvrté během dvou týdnů pochodovali příznivci skupiny Poslední generace v ranní špičce pražskou magistrálou. Požadují snížení rychlostního limitu ve městě na 30 km/h. Protestu se dnes zúčastnilo třicet osm občanů. Policie dohlížela na poklidný průběh pochodu.

Církev chce prodat park ve Vysočanech na stavbu bytů

10. 3. 2023

čas čtení 6 minut

“Chceme zachovat zahrady součástí parku, církev nás chce prodat, město pro nás nic nedělá” zní od obyvatel Vysočan 

Tisková zpráva 10. 3. 2023 

Na úterní zastupitelstvo městské části Praha 9 přišla kvůli zahrádkám ve Vysočanech řada obyvatel. Usilují o to, aby se z původně oplocené zahrádkářské kolonie stal veřejný prostor pro místní s komunitní zahradou, kterou by mohla využívat i nová škola. Místní spolek se o část zahrad staral už v minulých letech.

Ruská agrese na Ukrajině: Podle amerického think-tanku si Wagnerovy síly dávají v Bachmutu taktickou pauzu

10. 3. 2023

čas čtení 9 minut

 

- Wagner možná čeká na posily "konvenčních" ruských jednotek, uvádí Institut pro studium války

Soukromá žoldnéřská skupina Wagner si zřejmě dává v Bachmutu "taktickou pauzu", uvedl ve své denní aktualizaci americký thinktank Institute for the Study of War.

ISW se domnívá, že Wagner vyčkává, až dorazí dostatečné posily konvenčních ruských jednotek.

"Příchod zvýšeného počtu konvenčních #ruských sil do oblasti může naznačovat, že ruské síly mají v úmyslu kompenzovat případné vyvrcholení #Wagnerových ofenzivních operací v #Bachmutu novými konvenčními jednotkami," uvedla ISW.



 19888

Období ofenzív: Co čekat na jaře na Ukrajině?

10. 3. 2023

čas čtení 17 minut

Na bojiště východní Ukrajiny přišlo s prvními březnovými dny vše pohlcující bahno. Videa nákladních vozidel a obrněných vozidel uvízlých v polích ohlašovala příchod doby, která je v ukrajinštině tradičně známá jako bezdorožje neboli "bezcestí", píše Francis Farrell.

31324

O umění a umělé inteligenci

10. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

S velkým zájmem jsem poslouchal na Radiožurnálu rozhovor Lucie Výborné s Petrem Koubským o umělé inteligenci, která podle Koubského brzy nahradí většinu toho, čemu říkáme „kreativní duševní práce“, a která tak ukáže na to, co je skutečně kreativní, co nahradit nepůjde. Sám Koubský o své vlastní práci vědeckého novináře řekl, že bude nahrazena umělou inteligencí, tedy vlastně není kreativní.

 19248

Otázky pro maňásky

10. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

Po velmi, velmi dlouhém čase jsem nalezl kus pionýrské odvahy a duševně připraven zaprodat duši, připraven na politické tance neodpovědných politiků, jsem koukl na nedělní nekonečný pořad Otázky Václava Moravce. Další díl této české absurdní komedie si pustím až za další velmi dlouho, protože to, co jsem tam slyšel, to už další delší nechci slyšet. Tohle by si nedovolil leckterý komunistický papaláš, kdy za socialismu s lidskou maskou s nadšeným úšklebkem hovořil na tribuně o skvělých budoucích časech míru a přátelství. Tři hosté a jeden sudí předvedli výkon hodný mistrů stále se opakujícího ryze českého politického bizáru.

Rozhovor Britských listů 578. Raději nepište v ČR na zdi nic demokratického

4. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Amerického performera Davida Franklina dlouhé měsíce šokoval na pražské zastávce K Barrandovu nápis Čechy Čechům. Doslova vnímal, jak se zarývá cestujícím do mozku. Proto si dovolil tento nápis na zdi doplnit a poopravit demokratickým komentářem. Policie ČR mu za to dala pokutu 5000 Kč, přestože svůj nápis smazal. Chtěla, aby nápis Čechy Čechům na zmíněné zdi zachoval. O této pozoruhodné zkušenosti s Davidem Franklinem mluví Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 10. 3. 2023.

 20052

Autolandia

10. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty


Čeká náš tuzemský automobilový průmysl osud Atlantidy? V tisku se objevují stále katastrofičtější zprávy o stavu tuzemského autoprůmyslu. Jedni mají hospodářské problémy a tím vyvolávají problémy dalších – subdodavatelů. A podle všeho za to může kde-kdo, jen ne nadnárodní automobilové korporace. S odkazem i na své minulé textíky bych si dovolil nesouhlasit.

 20002

Svět se Západu nevzdaluje

10. 3. 2023

čas čtení 10 minut

Spojené státy a Evropa několik věcí o globálních postojích vůči ruské válce na Ukrajině špatně pochopily, napsala Comfort Ero.

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 577. Končí v Izraeli demokracie?

3. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



V Izraeli se dostala k moci ultrapravicová vláda. Nejenže vyvolává konflikty s Palestinci, ale zároveň usiluje o vážné oslabení demokracie likvidací nezávislého soudnictví. Proti tomu se konají obrovské demonstrace. Ale budou úspěšné? O situaci v Izraeli mluví Albín Sybera s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. března 2023.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 19952

Jak se po ukrajinském vítězství vyhnout nové válce

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Putinova válka proti Ukrajině trvá už více než rok. Počet obětí na obou stranách neustále roste, raketové útoky na ukrajinská města a zločiny spáchané ruskými vojáky způsobily smrt tisíců nevinných civilistů. Kvůli válce bylo více než 8 milionů lidí nuceno opustit zemi, píše český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo přes noc na čtvrtek masivní raketové útoky na ukrajinská města

9. 3. 2023

čas čtení 18 minut

Pět mrtvých v západní oblasti Lvova, údery po celé Ukrajině způsobily výpadky proudu

- Aktualizace: Záporožská jaderná elektrárna se po výpadku proudu během raketových úderů znovu připojila k energetické síti

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla ve čtvrtek znovu připojena k ukrajinské energetické síti, uvedl ukrajinský provozovatel sítě Ukrenergo.

Podle agentury Reuters ukrajinská státní společnost Energoatom ve čtvrtek uvedla, že během ruských náletů došlo ke ztrátě napájení této Ruskem okupované elektrárny.

- Ve čtvrtek brzy ráno byly hlášeny útoky na několik ukrajinských regionů; podle charkovského gubernátora Oleha Synehubova město a region zasáhlo 15 úderů

Oleh Syněhubov, gubernátor Charkova, poskytl prostřednictvím Telegramu tyto aktuální informace o situaci, která v noci nastala v jeho regionu. Napsal:

"Nepřítel zahájil masivní raketový útok na Charkov a Charkovskou oblast. Bylo zaznamenáno nejméně 15 příletů raket S-300. Zasaženy jsou objekty kritické infrastruktury. Kromě toho byl poškozen objekt civilní infrastruktury ve městě Charkov.

Syněhubov uvedl, že ve městě Pisočyn byly zraněny dvě ženy ve věku 70 let, přičemž jedna z nich byla hospitalizována, a že ve městě Slobožanske byl poškozen zemědělský objekt.

Dodal, že během předchozího dne bylo ostřelováno více osad, v důsledku čehož "byly poškozeny domy a komerční budovy, vznikly požáry".

- Maxim Tucker z deníku Times zveřejnil video, na kterém je podle něj vidět kouř stoupající dnes ráno z kyjevské termoelektrárny:


- Zde je přehled událostí, které se odehrály přes noc, kdy Rusko zahájilo masové údery na spící Ukrajinu:

 20045

Evropská unie varuje Británii, že její nový zákon o zákazu uprchlíků porušuje mezinárodní právo

9. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Aktualizace:  "Tvrdé, ale spravedlivé" - italský krajně pravicový vicepremiér Matteo Salvini pochválil Sunakův návrh zákona zakazujícího uprchlíkům přístup do Británie.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová varuje, že nový britský návrh zákona o migraci porušuje mezinárodní právo 

Pobrexitová obchodní dohoda Británie s EU by mohla být okamžitě vypovězena, pokud britská vláda odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech ve snaze zablokovat příjezd malých lodí přes kanál La Manche s uprchlíky, varují právní experti. Také by se zřejmě rozložila Sunakova dohoda s EU o Severním Irsku

"Netrvalo tp dlouho a Sunakova maska falešné rozumnosti sklouzla a odhalila hnilobnou ošklivost, která je všechny, ty konzervativce, reprezentuje," napsal jeden čtenář na Fórum deníku Guardian.

Rishi Sunak čelí novému střetu s EU poté, co vysoce postavená komisařka varovala, že jeho sporný nový návrh zákona o migraci bude v rozporu se zákony o lidských právech.

 16478

Pentagon blokuje sdílení důkazů o možných ruských válečných zločinech s haagským soudem

9. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Obává se, že by ruský precedent mohl vést ke stíhání i amerických vojáků


Prezident Biden nepodnikl žádné kroky k vyřešení sporu, který staví ministerstvo obrany proti ostatním úřadům.

Podle současných i bývalých úředníků, kteří byli o této záležitosti informováni, Pentagon blokuje Bidenovu administrativu, aby s Mezinárodním trestním soudem v Haagu sdílela důkazy o ruských zvěrstvech na Ukrajině, které shromáždily americké zpravodajské služby, píše New York Times.

Američtí vojenští představitelé jsou proti tomu, aby soud pomáhal vyšetřovat Rusy, protože se obávají vytvoření precedentu, který by mu mohl pomoci připravit půdu pro stíhání Američanů. Ostatní úřady americké administrativy, včetně zpravodajských služeb a ministerstev zahraničí a spravedlnosti, jsou pro sdílení důkazů se soudem, uvedli tito úředníci.

Prezident Biden musí tuto patovou situaci ještě vyřešit, uvedli úředníci.

 20045

Vyvolávají slova a činy současné britské vlády paralely s německým nacismem?

9. 3. 2023

čas čtení 4 minuty


Sportovní komentátor a bývalý vrcholný fotbalista Gary Lineker vyvolal obrovské množství podpory i kritiky, když označil chování konzervativní ministryně vnitra, která chce zákazem přístupu uprchlíků do Británie porušit mezinárodní právo, za fašizující.

Je tomu skutečně tak?

Zajímavě se k tomu vyjádřila profesorka Strathclyde univerzity v Glasgow Tanja Bueltman, odbornice na diasporu a migraci: 


Česky:

31356

Do Česka se vrací prezidentství

9. 3. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Nadešel den, kdy se do České republiky vrací skutečné prezidentství. Těch posledních dvacet let bylo prezidentství zneužíváno lidmi, kteří si jej privatizovali pro své ideologické postoje, zájmy spřátelených skupin nebo dokonce pro zájmy Česku nepřátelské. Stačí si uvědomit, jak blízko stáli Václav Klaus a Miloš Zeman oligarchickým skupinám a jak ochotně nadbíhali zájmům Ruské federace nebo Číny. Je tristní a pro Česko zahanbující poslouchat bývalého prezidenta Klause, kterak obviňuje západ z vyvolání války na Ukrajině a vědět, že jeho bývalý mluvčí Hájek šíří konspirační bludy toho nejstupidnějšího charakteru, jež ale v zásadě říkají totéž. A je trapné, když posledním aktem odcházejícího prezidenta je zneužití institutu milosti pro spřátelenou firmu. Nu, aspoň víme, kdo Zemanovi zaplatí institut…

 19995

Zuřivost

9. 3. 2023 / Max Ščur

čas čtení 4 minuty

V roce 2005 jsme se spolužačkami seděli po hodině španělštiny v Hany Bany na kafi a cigaretě, a tenkrát s námi poprvé šla jedna slečna nebo spíše paní, která s námi už nějakou dobu studovala, ale vždy se držela stranou, byla zhruba o deset let starší než my. Bavili jsme se o všem možném a nějak jsme se dotkli mého běloruského původu a následně (jak jinak, že) Ruska, načež jsem neopatrně prohlásil, že Rusko je imperiální stát nebo něco v tom smyslu. Paní spolužačka najednou celá zrudla, vyskočila od stolu a začala na celou kavárnu doslova s pěnou u úst ječet, že „Rusko jste ponížili, zničili, to je velká kultura, a co ti vaši Američané, já to tady nebudu poslouchat,“ načež bohudík opravdu odešla.

 20051

Vyjádření ke smazání rozhovoru na Deníku N

9. 3. 2023

čas čtení 12 minut


Reakce Tadeáše Žďárského na problematické chování Deníku N. Ten s ním uskutečnil rozhovor, když jakýsi pravičák proti němu protestoval, Deník N pozměnil - aniž by kontaktoval pana Žďárského - text rozhovoru, Když to vyvolalo rozruch, Deník N rozhovor smazal. Tadeáš Žďárský píše na Facebooku
Někteří z vás možná tuto kauzu zachytili na Twitteru, což je jak jsem teď sám zjistil svět sám o sobě. Poslední dva dny byly pro mě extrémně náročné. Tak aspoň částečně to objasním i tady:

V neděli se mnou vyšel rozhovor na Deníku N o nerůstu. Kamarád mě poté upozornil, že na Twitteru někdo, konkrétně David Antoš (manažer v poradenské společnosti), diskredituje moje tvrzení grafy a studiemi, které jsou často selektivně vybírané. Český Twitter, neřeším to. Teda až dokud se nedozvím, že editor Deníku N zpětně, úplně bez mého vědomí či možnosti bránit se nebo dodat další studie, ze kterých vycházím, za moje tvrzení dokládá odkazy na studie, které zpochybňují moje výroky. Některé přebírá přímo od Antoše z Twitteru a na závěr článku přidává dodatek:

“Po vydání rozhovoru jsme do textu přidali poznámky, které uvádějí na pravou míru některé respondentovy výroky.”

Tímto dodatkem ze mě implicitně dělá hlupáka, diskredituje mě a potažmo i celé nerůstové hnutí, které stojí na silných akademických základech. Ostatně diskuze o nerůstu se vedou zejména na stranách recenzovaných odborných časopisů, které podléhají tvrdým vědeckým metodám.

Na Twitteru i Facebooku se pak editor všem (kromě mě) omlouvá:

„Vyhlaďte tu vesnici“ - dnes v Praze veřejná debata o současné izraelské vládě a pokračujících etnických čistkách Palestiny

9. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Židovský hlas solidarity, Mezinárodní hnutí solidarity a Přátelé Palestiny organizují ve čtvrtek 9. 3. od 18:00 hod. v kavárně Liberál, Heřmanova 6, Praha 7 – Holešovice večer s názvem „Vyhlaďte tu vesnici, debata o současné izraelské vládě a pokračujících etnických čistkách Palestiny“. Titul odkazuje k nedávnému pogromu na palestinskou obec Huwara, který provedly stovky ozbrojených nelegálních osadníků za přihlížení izraelské armády a s dodatečnou podporou ministra financí izraelské vlády.

Večer bude rozdělen do tří částí:

 19641

Proč země globálního Jihu nepodporují ukrajinský antikoloniální boj?

9. 3. 2023

čas čtení 7 minut


Významný singapurský diplomat nedávno položil dobrou otázku: "Proč 85 procent světa neuvalilo sankce na Rusko po jeho nezákonné invazi na Ukrajinu?"

Jeho odpověď je objevná, méně se týká reality v Rusku a na Ukrajině a více vnímání v zemích, které nazýváme globálním Jihem: "Upřímnou odpovědí je, že mnozí představitelé těchto zemí v hloubi duše nevěří 'černobílému' příběhu, který Západ o konfliktu šíří. Nevěří, že  Rusko je naprosté zlo."

Kishore Mahbubani, stálý zástupce Singapuru při OSN v letech 1984-1989 a 1998-2004, vysvětluje svou odpověď tvrzením: "Po více než pěti desetiletích studia geopolitiky jsem se nikdy nesetkal s jedinou geopolitickou otázkou, kde by na jedné straně bylo dobro a na druhé zlo."

Velvyslanec Mahbubani přehání. Jistěže bylo Japonsko naprosto v neprávu, když ve 30. letech 20. století napadlo Čínu a zabilo miliony Číňanů. Nacistické Německobylo naprosto v neprávu, když v Evropě rozpoutalo druhou světovou válku a vyhlazovalo židy, stejně jako Sovětský svaz, když se v letech 1932-1933 dopustil genocidy na Ukrajině a v roce 1968 napadl Československo, píše Alexander J. Motyl z Rutgers University.

 18496

Nastupující český prezident Petr Pavel znamená po deseti letech vlády Miloše Zemana změnu

9. 3. 2023

čas čtení 5 minut


Generál ve výslužbě Petr Pavel, který bude 9. března inaugurován jako čtvrtý prezident České republiky, znamená - a již začal znamenat - jasný rozchod se svým odcházejícím předchůdcem, proruským politickým veteránem Milošem Zemanem, píší Albín Sybera a Robert Anderson na serveru bne intellinews.

Jednašedesátiletý Pavel je prvním nepolitikem, který se stal prezidentem České republiky, a prvním, kdo se neúčastnil sametové revoluce proti komunismu v roce 1989 - a také prvním, kdo byl v roce 1989  členem komunistické strany.

"Petr Pavel bude v mnoha ohledech velmi znepokojivý," řekl bne IntelliNews komentátor serveru Novinky.cz Alexandr Mitrofanov. "Bude to úplně jiný prezident než Zeman."

31357

Zeman neměl odejít hlavním vchodem

9. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Nemůžu si pomoci, ale jsem přesvědčen, že Miloš Zeman neměl odejít ze své funkce hlavním vchodem po skončení mandátu. Parlament ho měl odvolat pro vlasti/velezradu už dávno. To, že se tak nestalo, je podle mne velká chyba a ještě se nám to vrátí, píše na sociální síti vědec a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV Jan Konvalinka.

V poslední době se připomínají různé Zemanovy vulgarity a lži. Já do konce života nezapomenu na to ponížení, které nám připravil na Albertově 17. listopadu 2015 (v té době byl autor prorektorem Univerzity Karlovy, pozn. red.). 

Albertov, skoro posvátné místo tradičních studentských demonstrací, si tenkrát pro Zemana zarezervoval spolek "Přátelé Ruska", a ačkoli měli demonstraci ohlášenou až na odpoledne, od ranních hodin obklopila náměstí Zemanova ochranka a na místo nevpouštěla ani akademické funkcionáře university. Ten člověk zneužil pro svou osobní mstu studentům, kteří ho rok předtím vypískali, bezpečnostní sbor tohoto státu. Policisté k budovám UK nepouštěli ani studenty, ani akademické pracovníky, jen členy Strany přátel Miloše Zemana a proruské kolaboranty.

Nikdy nepřestanu litovat, že jsme tehdy neprosadili radikálnější postup. Kdyby někdo něco podobného zkusil na Sorbonně, stavěly by se barikády. Tady jsme si nechali ukrást studentský svátek Martinem Konvičkou, Jelenou Vičanovou a jedním zlým, mstivým starcem. 

Byla to hanba.

 17274

Bidenova íránská agenda nedává žádný smysl

9. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Velvyslanec USA v Izraeli Tom Nides se minulý týden při svém projevu v Izraeli opět postaral o novinky, když se zdálo, že vylučuje jednání s Íránem, dokud bude jeho vláda pokračovat v represích proti demonstrantům a bude pokračovat v poskytování vojenské pomoci Rusku, píše na webu Responsible Statecraft Daniel Larson.

 19789

Diskuse: Jaké jsou vyhlídky Putinova "lidového státu" ve válce?

8. 3. 2023

čas čtení 14 minut

Vladimiru Putinovi by jistě prospělo, kdyby na Ukrajině vyhrál, zatímco jeho moc a možná i život by byly ohroženy, kdyby prohrál. Ale tomu druhému se může vyhnout, pokud bude válku protahovat tak dlouho, jak je to jen možné, což by mu mohlo umožnit těžit z ní téměř stejně jako z vítězství, domnívá se Maxim Trudoljubov.

MDŽ: V Česku neexistuje rovnost žen a mužů

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V Manifestu k MDŽ Česká ženská lobby žádá o právo na bezpečí, spravedlivé odměňování i zdravé životní prostředí

Osmý březen jako Mezinárodní den žen byl Organizací spojených národů oficiálně ustaven v roce 1977, jeho kořeny však sahají až do počátku 20. století. Boj za ženská práva pak trvá ještě déle. Česká ženská lobby (ČŽL) ve svém Manifestu k MDŽ 2023 upozorňuje, že ani dnes v Česku neexistuje skutečná rovnost žen a mužů.


 20045

Fašizující trapas v Británii pokračuje: "Ministryně vnitra neschválila email nadávající jejím státním úředníkům," tvrdí Downing Street

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Bravermanová prý "neschválila" e-mail pro příznivce Konzervativní strany,  rozeslaný jejím jménem, který obsahoval "zbabělý" útok na britské státní zaměstnance

Ústředí britské Konzervativní strany včera rozeslalo příznivcům Konzervativní strany e-mail o návrhu zákona o nelegální migraci. Údajně jej napsala Suella Bravermanová, ministryně vnitra, a začínal takto:

"Pokusili jsme se zabránit připlouvání malých lodí, aniž bychom změnili naše zákony. Ale aktivistická skvrna levicových právníků, státních úředníků a Labouristické strany nás zablokovala. Dnes tedy měníme naše zákony - a ukončujeme příjezdy malých lodí."

 20049

Pavel Bém se vrací na Magistrát hlavního města Prahy jako odborník na drogovou problematiku. Politická minulost nevadí!

8. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Už od dětství se mi zdá, že jsem vždycky velice zřetelně vnímal rozporuplný pocit, který mě pak měl ovlivňovat v celé první polovině života: a to, že žiju ve světě, odkud není únik možný, a kde člověku nezbývá než se bít, je nemožný únik."

(Victor Serge)

Že je MUDr. Pavel Bém odborník na drogovou problematiku, to není žádným tajemstvím pro nikoho, kdo se o tuto oblast dlouhodobě zajímá. Stačí být však "jen" dobrý odborník na to, abych se vrátil jako člen poradního výboru na MHMP a zcela vytěsnil i politickou minulost u své osoby, toť věčná otázka u všech tzv. nepostradatelných odborníků za všech režimů.

30726

Ohlédnutí za Milošem Zemanem jako politikem

8. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman právě asi už definitivně odchází z politiky, což je dobrá příležitost ohlédnout se za jeho kariérou. Pokusím se o krátké shrnutí bez nároku na úplnost. V roce 1998 jsem volil Zemanovu sociální demokracii proti Klausově ODS a vzpomínám si dobře, jak dramatická doba to byla. Výsledkem byla opoziční smlouva mezi oběma politiky i politickými stranami. Od té doby jsem Miloši Zemanovi nevěřil nos mezi očima, nota bene když bylo stále zřejmější, že je napojen na lidi typu pana Šloufa.

 20048

Putinovský bumerang

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Když se v Evropě zhroutil komunismus, skončila studená válka a rozpadl se SSSR, přijal Západ mylný předpoklad, že ekonomická integrace zničí autoritářství. Ve skutečnosti byli však autoritářští vůdci jako Putin schopni této integrace využít k posílení sebe a svých diktatur na úkor Západu, tvrdí Alexej Tichonov.

 20045

Británie: Šokující propad vládnoucí konzervativní strany k fašismu

8. 3. 2023

čas čtení 10 minut

Ve Francii možná lidé hromadně stávkují proti prodloužení věku odchodu do důchodu na 64 let :), ovšem to, co se děje v Británii s vládnoucí Konzervativní stranou, je neuvěřitelné. Přitom ona má volební podporu asi o dvacet procent nižší než opoziční labouristé, ovšem volby se nebudou konat ještě nejméně rok. Přestože konzervativci za třináct let své vlády v Británii všechno rozbili (a uvrhli Británii do dlouholetého ekonomického a ideového propadu brexitem), snaží se nyní odvádět pozornost od chudoby obyvatelstva, nefukčnosti zdravotnictví, nefunkčnosti sociálních služeb či železnice vyvoláváním nenávisti vůči hrstce uprchlíků.

Ono to ale zatím nefunguje, podpora labouristů zůstává neuvěřitelných 51 procent, konzervativci, navzdory vyvolávání nenávisti, mají  stále jen 25 procent:


Hádám se na Twitteru s  bývalým britským europoslancem Denisem McShanem, stoupencem setrvání v EU o to, zda je život v Británii (včetně těch prázdných polic v supermarketech) velmi podobný životu ve východní Evropě za komunismu. Tvrdí mi, že sice je například BBC už zglajchšaltovaná, zatím ještě lidi nejsou v Británii arbitrárně zavíráni. No a co ti uprchlíci, kteří po vylodění na pobřeží jsou dlouhodobě zavíráni do detenčních středisek? (JČ) 

Z přehledového článku viz níže si můžete udělat představu, co se v Británii nyní děje, a jaký póvl jsou nyní četní konzervativní ministři a poslanci:

 20045

BBC bude umravňovat komentátora Garryho Linekera za to, že přirovnal azylovou politiku Spojeného království k nacistickému Německu

8. 3. 2023

čas čtení 4 minuty


S moderátorem pořadu Match of the Day (Fotbalový zápas dne) bývalým fotbalistou Garym Linekerem si BBC promluví po jeho výrocích na sociálních sítích o vládních imigračních plánech, v nichž   přirovnal politiku britského ministerstva vnitra k nacistickému Německu.

Aktualizace:  Gary Lineker se vzdorně se ohradil proti svým kritikům a poděkoval svým příznivcům.

V reakci na  kritiku Lineker napsal na Twitteru: "Je skvělé vidět, že zastánci svobody slova jsou dnes ráno v plné síle a požadují, aby ti, s nimiž nesouhlasí, mlčeli."

Dodal: "Nikdy v životě jsem nezažil takovou lásku a podporu, jaké se mi dostává dnes ráno (pokud pomineme góly na mistrovství světa v Anglii, možná). Chci poděkovat každému z vás. Moc to pro mě znamená. Budu se i nadále snažit mluvit za ty ubohé lidinemají hlas. Na zdraví všem."

Mezi těmi, kdo Linekera podpořili, byl i labouristický člen Horní sněmovny a bývalý poslanec za Battersea lord Alf Dubs, který napsal na Twitteru: "Tleskám @GaryLinekerovi za jeho soucit a podporu zranitelných lidí, zejména uprchlíků. Děkuji ti, Gary."

Rozhovor Britských listů s lordem Alfem Dubsem: Rozhovor Britských listů 326. Lord Dubs české vládě: Přijměte dětské uprchlíky Alastair Campbell, bývalý tiskový tajemník Tonyho Blaira, uvedl, že Lineker "poukazuje na fakta, na která by BBC měla neúnavně poukazovat, pokud jde o rozsah problému, který je zneužíván z populistických polarizačních důvodů".

Bývalá moderátorka pořadu Newsnight v televizi BBC Emily Maitlisová (četní známí novináři z BBC nyná odcházejí) na Twitteru napsala: "Zajímavé, že @GaryLineker mohl svobodně vznášet otázky o dodržování lidských práv v Kataru - s požehnáním BBC - v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale , ale nemůže vznášet otázky týkající se lidských práv v této zemi, pokud se to týká kritiky vládní politiky ...
 
* * *

Řada konzervativních poslanců vyjádřila hněv poté, co kritizoval politiku i jazyk, jímž je nový britský protofašistický zákon ospravedlňován.

Lineker reagoval na videozprávu ministryně vnitra Suelly Bravermanové o tom, že zabrání připlouvání člunů s uprchlíky: "Proboha, to je více než hrozné."




Když proti tomu  někdo na Twitteru protestoval, Lineker své výroky obhajoval slovy: "Neexistuje žádný obrovský příliv imigrantů. Přijímáme mnohem méně uprchlíků než jiné velké evropské země. Je to jen nesmírně krutá politika zaměřená na ty nejzranitelnější lidi, a to jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech."

 20045

Británie: Konzervativci dělají znovu to samé a nikdo neočekává výsledky

8. 3. 2023

čas čtení 8 minut

Takto komentuje neuvěřitelné včerejší jednání v britské Dolní sněmovně satirik John Crace:



Pokud šílenství znamená dělat stále dokola totéž a očekávat jiný výsledek, potřebují nyní Rishi Sunak a jeho konzervativní vláda 24hodinový psychiatrický dohled. Od roku 2015 byly realizovány desítky iniciativ a zavedeno šest nových zákonů zaměřených na zastavení vstupu lidí do Spojeného království. Ten nejnovější, zákon o státní příslušnosti a hranicích, sliboval, že jednou provždy skoncuje s připlouváním malých lodí s uprchlíky. To se povedlo. V loňském roce bylo zaznamenáno rekordních 45 000 příjezdů.

 19301

Činitelé se domnívají, že plynovod Nord Stream možná poškodila jedna proukrajinská skupina

8. 3. 2023

čas čtení 5 minut

 

Evropské a americké agentury získaly předběžné informace týkající se bombového útoku na plynovod, tvrdí zprávy


Evropské a americké zpravodajské služby získaly předběžné informace, které naznačují, že za loňským bombovým útokem na plynovod Nord Stream mohla stát proukrajinská sabotérská skupina, uvádějí New York Times a německý list Die Zeit.

Němečtí vyšetřovatelé se podle Die Zeit domnívají, že útok na plynovod provedl tým šesti lidí s využitím jachty, kterou si pronajala společnost registrovaná v Polsku a vlastněná dvěma ukrajinskými občany.

 18381

Společnost nespotřeby

8. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

To co se stalo na konci sovětských časů a nakonec zabilo SSSR se dnes v Rusku děje znova. Země vyrábí rakety a tanky, ale lidé z toho necítí žádný užitek, protože tyto nárůsty výroby jsou placeny poklesem životní úrovně, tvrdí Boris Grozovskij.

 20050

Magistrálu ochromil již třetí protestní pochod za třicítku pro Prahu

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Příznivci skupiny Poslední generace v ranních hodinách opět pochodovali pražskou magistrálou. Cílem protestů, které probíhají již druhý týden, je dosáhnout snížení rychlostního limitu na území města na 30 km/h. Policisté sváděli automobilový provoz do jednoho volného pruhu. Dopravní situace v ranní špičce se tak výrazně zkomplikovala.

Podle statistik může zavedení rychlostního limitu 30 km/h vést až k osmkrát nižší pravděpodobnosti úmrtí chodce při srážce s vozidlem. Zároveň se o polovinu sníží hluk až o čtvrtinu klesnou emise výfukových plynů.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
40381