Tucet ruských zbrojařských firem letos zbankrotoval

19. 10. 2022

čas čtení 1 minuta
Ve většině zemí ve válce společnosti, které vyrábějí vybavení pro armádu, nezkrachují. Místo toho často dosahují rekordních zisků. V Putinově Rusku však letos zkrachovalo 12 obranných firem, což přinutilo vládu, aby přijala zvláštní opatření s cílem zabránit tomu, aby výprodej jejich aktiv ovlivnil postavení země ve válce, zjistilo vyšetřování Anastasije Stěpanové.

Sergej Mironov, šéf strany Spravedlivé Rusko-Za pravdu, vyzval vládu, aby zastavila konkurzní řízení a podnikla kroky k záchraně těchto firem a udržení jejich provozu, než bude mít jejich uzavření dopad na výrobu a zaměstnanost v oblasti obrany.

Analýza situace těchto firem, kterou provedla agentura Regnum, ukazuje, že problémy těchto firem nezačaly letos, ale o měsíce či dokonce roky dříve. Zdá se však, že požadavky vojenské výroby a západní sankce je posunuly přes okraj.

Zpráva o bankrotech v obranném sektoru přinejmenším upozorňuje na významné problémy ruské ekonomiky, a to i v jejích nejkritičtějších sektorech. Představuje také další způsob, jak potíže v ruské ekonomice a politickém systému působí jako omezení schopnosti Moskvy provádět pokračující agresi na Ukrajině.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4119

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2022