Krymský most kontrolují ruští potápěčí. Krymský guvernér hovoří o "touze po pomstě"

9. 10. 2022

čas čtení 7 minut
 
Ruští potápěči zkoumají rozsah škod způsobených silným výbuchem na ruském silničním a železničním mostě na Krym, nenáviděném symbolu ruské okupace a klíčovém logistickém spojení pro ruské jednotky na jihu Ukrajiny.

Ruské tiskové agentury citovaly místopředsedu vlády Marata Chusnullina, podle něhož potápěči zahájily práci v neděli v 6 hodin ráno, podrobnější průzkum nad čarou ponoru by měl být dokončen do konce dne.

"Situace je zvládnutelná - je nepříjemná, ale ne fatální," řekl Kremlem dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov. "Samozřejmě se spustily emoce a je tu zdravá touha po pomstě."

Na mostě byl znovu zahájen omezený provoz a už včera po železniční trati po mostě projel zkušebně vlak s patnácti vagóny. Mezinárodní inženýrští odborníci nad tím na Twitteru vyjadřují svůj šok, protože je známo, že požár, který zachvátil vlak s pohonnými hmotami, zřejmě vážně poškodil ocelovou konstrukci mostu.

 
Rusko již dříve pohrozilo odvetou za jakýkoli útok na most. Radost na Ukrajině z poškození mostu - které pravděpodobně ztíží přístup zásob a posil k okupačním jednotkám na jihu - se mísily s obavami z možné eskalace válečného konfliktu.

Ukrajina se k útoku, který byl podle Ruska proveden bombou nastraženou v nákladním automobilu, přímo nepřihlásila. (Toto tvrzení Ruska je pochybné. Před příjezdem na most jsou všechna vozidla prohledávána ruskou policií: je nepravděpodobné, že by se podařilo provézt výbušninu. Spekuluje se o tom, že výbuch na mostě byl proveden dálkově řízeným člunem, poškození mostu je podle odborníků nejvýraznější, když se provede zezdola.)

Jeden z vysokých ukrajinských představitelů zveřejnil vzkaz Putinovi "vše nejlepší k narozeninám" se záznamem zkázy a pošta v zemi - během několika hodin - zveřejnila návrhy na pamětní známku, na níž je most v plamenech, což vyvolalo otázky, zda byl výbuch očekáván.

Podle Aksjonova má poloostrov zásoby paliva na měsíc a potravin na více než dva měsíce. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly na jihu Ukrajiny mohou být "plně zásobovány" prostřednictvím stávajících pozemních a námořních tras.

V sobotu večer ve městě Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny zahynulo při nočním raketovém útoku nejméně 17 lidí, uvedl v neděli místní představitel. Byly poškozeny obytné domy a silnice v obytné čtvrti, uvedl Anatolij Kurtev na Telegramu.

Anton Geraščenko, vysoký prezidentský poradce Volodymyra Zelenského, uvedl, že 40 osob bylo zraněno, ale tyto údaje jsou pouze předběžné.

Na Krymu byl asi 10 hodin po sobotním výbuchu obnoven omezený silniční provoz a ruské ministerstvo dopravy povolilo obnovení železniční dopravy.

Most je hlavní tepnou pro ruské síly, které kontrolují většinu jihoukrajinské Chersonské oblasti, a pro ruský námořní přístav Sevastopol, jehož guvernér místním obyvatelům řekl: "Zachovejte klid, nepanikařte."

Rusko zabralo Krym Ukrajině v roce 2014 a 19 km dlouhý krymský most, který region napojuje na ruskou dopravní síť, otevřel s velkými fanfárami o čtyři roky později prezident Vladimir Putin. Kyjev požaduje, aby ruské síly Krym  opustily, stejně jako ukrajinské území, kterého se zmocnily při invazi, kterou Putin zahájil v únoru.

Zatím nebylo jasné, zda byl výbuch Kerčského mostu úmyslným útokem, ale poškození tak významné stavby přišlo uprostřed několika porážek Ruska na bojišti a mohlo by dále zpochybnit  ujišťování Kremlu, že konflikt probíhá podle plánu.

Putin v sobotu podepsal dekret, který nařizuje přísnější zabezpečení mostu i infrastruktury zásobující Krym elektřinou a zemním plynem, a nařídil vyšetřování.

Ruští představitelé uvedli, že zahynuli tři lidé, pravděpodobně cestující v autě jedoucím v blízkosti nákladního vozu, který vybuchl. Na horním patře mostu se vznítilo také sedm cisternových vozů z vlaku o 59 vagonech, který směřoval na poloostrov.

Několik hodin po výbuchu Rusko oznámilo, že jmenovalo nechvalně známého veterána s krvavou minulostí svým nejvyšším velitelem pro válku na Ukrajině. Sergej Surovikin v devadesátých letech střílel do prodemokratických demonstrantů a v roce 2017 vedl ruskou vojenskou expedici v Sýrii, kde byl obviněn z používání sporné taktiky, včetně nevybíravého bombardování protivládních bojovníků.


Jeho jmenování může naznačovat, že Moskva nyní chápe, že její armádě hrozí na Ukrajině kolaps, neboť kyjevské síly postupují ve všech čtyřech jižních regionech, které Putin podle svých slov anektoval.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v sobotním videoposelství o výbuchu na mostě nezmínil, pouze řekl, že na Krymu je sice zamračeno, ale také teplo.

"Ale jakkoli je zamračeno, Ukrajinci vědí... naše budoucnost je slunečná," řekl. "Je to budoucnost bez okupantů, a to na celém našem území, zejména na Krymu."

Zelenskij však také uvedl, že ukrajinské jednotky se zapojily do velmi tvrdých bojů u Bachmutu, strategicky důležitého města na východě Ukrajiny, které se Rusko snaží dobýt

"Nepochybně jsme svědky začátku rozsáhlých negativních procesů v Rusku," uvedl v komentáři Zelenského poradce Mychajlo Podoljak, který obvinil z boje Putinovo okolí, když výbuch připsal ruským operátorům.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že reakce Kyjeva na zničení civilní infrastruktury "svědčí o jeho teroristickém charakteru".

Ruský Národní protiteroristický výbor uvedl, že na vozovce mostu vybuchl v 6.07 hodin (0307 GMT) nákladní kamion. Uvedl, že se částečně zřítila dvě ramena silničního mostu, ale že oblouk překlenující kanál, kterým proplouvají lodě mezi Černým a Azovským mořem, nebyl poškozen.

Ministr pro mimořádné události Alexandr Kurenkov řekl ruské státní tiskové agentuře Tass, že rychle uvažující železničáři, kteří odpojili hořící vagony s palivem, zabránili rozšíření požáru.


Moskva vykresluje převážně ruskojazyčný Krym jako historickou součást Ruska a zejména letos jako místo, kde mohou jeho občané trávit dovolenou.

Výbuch "příliš neovlivní zásobování armády", řekl Kirill Stremousov, Ruskem dosazený zástupce správce Chersonské oblasti.

"Budou však problémy s logistikou Krymu," dodal v příspěvku na sociálních sítích.

Zdroj v angličtině  ZDE

1
Vytisknout
4617

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2022