Vladimir Putin označil výbuch na mostě z Ruska na Krym za "teroristický čin"

10. 10. 2022

čas čtení 5 minut
 

Tvrdí, že za výbuchem na Kerčském mostě stojí ukrajinské speciální jednotky

Po devíti měsících vraždění a mučení civilistů, po srovnávání celých měst se zemí, nyní Rusové charakterizují útok na most jako 'terorismus'. To je nesmírná drzost.
Vladimir Putin obvinil z výbuchu na důležitém mostě spojujícím Rusko a Krym Ukrajinu a víkendový útok označil za "teroristický čin" provedený "ukrajinskými tajnými službami" v souvislosti s rostoucím očekáváním, že Kreml plánuje brzkou a tvrdou eskalaci války.

"Není pochyb. Jedná se o teroristický čin s cílem zničit kriticky důležitou civilní infrastrukturu," uvedl ruský prezident ve videu zveřejněném v neděli večer na kremelském kanálu Telegram k výbuchu na Kerčském mostě, k němuž došlo v sobotu.

"Byl vymyšlen, proveden a nařízen ukrajinskými speciálními službami."



Putin hovořil po setkání s Alexandrem Bastrykinem, šéfem ruského vyšetřovacího výboru, který prezentoval závěry ohledně výbuchu a požáru na mostě.

Bastrykin uvedl, že zahájil trestní řízení ve věci "teroristického činu". Podle jeho slov trasa kamionu vedla přes Bulharsko, Gruzii, Arménii, Severní Osetii, Krasnodar (region na jihu Ruska) a další místa.

Jeho výroky připravily půdu pro očekávanou reakci Moskvy, která v pondělí svolala svou radu národní bezpečnosti, aby projednala výbuch, který zasáhl most spojující Ruskem okupovaný Krym s ruskou pevninou.

Výbuch na mostě přes Kerčský průliv, který je klíčovou zásobovací trasou pro moskevské síly na jihu Ukrajiny, vyvolal v sobotu radostné zprávy ukrajinských představitelů, kteří se však k odpovědnosti nepřihlásili. Most je také hlavní tepnou pro přístav Sevastopol, kde sídlí ruská černomořská flotila.

Útok byl ponižující ranou pro Putinovu prestiž, který v roce 2018 osobně otevřel silniční úsek devatenáctikilometrového mostu a podpořil jeho výstavbu za 4 miliardy dolarů. Ukrajinci most vnímají jako nenáviděný symbol agresivně expanzivních ambicí Ruska.
 
Putinovo vyjádření přišlo den po útoku a  po povýšení brutálního zločince, generála Sergeje Surovkina na nejvyššího velitele ruských sil na Ukrajině po stále častější veřejné kritice narůstajících vojenských neúspěchů Moskvy v posledních týdnech.

Ruská bezpečnostní služba FSB v neděli prohlásila, že v posledních dnech zaznamenala "značný nárůst" ukrajinské palby na ruské území.

"Od začátku října se výrazně zvýšil počet útoků ukrajinských ozbrojených formací na ruské pohraniční území," uvedla FSB, která je zodpovědná za bezpečnost hranic.

Dohromady tato vyjádření představují zlověstný náznak toho, že Moskva možná plánuje eskalaci konfliktu s Ukrajinou.

Mezitím při nejnovějším růském bombardování civilních obětí na Ukrajině  zahynulo nejméně 12 lidí při ruském ostřelování obytné čtvrti v Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny, regionu, o němž Kreml tvrdí, že jej nezákonně anektoval, přestože jej celý neovládá.

Bezprostředně po úderech městská rada uvedla, že bylo zabito 17 osob, ale později tento údaj upravila na 12. Regionální policie v neděli odpoledne oznámila, že bylo zabito 13 osob a více než 60 jich bylo zraněno, z toho nejméně 10 dětí.

Záběry z následků v Záporoží ukazovaly devítipatrovou budovu ve městě, která stále hořela a částečně se zřítila, zatímco záchranáři se snažili vyprostit mrtvé a zraněné, přičemž regionální guvernér Oleksandr Staruch varoval, že pod troskami mohou být další lidé.
 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij označil tento nejnovější  útok za "absolutní zlo". "Záporoží znovu. Opět nemilosrdné údery na pokojné lidi. Na obytné domy, a to zrovna uprostřed noci," uvedl na Telegramu. Absolutní podlost. Absolutní zlo. Divoši a teroristé, od toho, kdo vydal tento rozkaz, až po všechny, kdo tento rozkaz splnili. Určitě ponesou odpovědnost. Před zákonem i před lidmi."

Údery na Záporoží se zdají být součástí promyšlené taktiky používané i proti dalším městům v blízkosti frontové linie konfliktu, včetně Charkova, Mykolajiva a Slovjansku, která byla opakovaně zasažena.  Nejméně dalších 19 lidí zahynulo ve čtvrtek při ruských raketových úderech na obytné domy v Záporoží, které následovaly po ruském úderu na konvoj civilních automobilů v regionu, při němž před více než týdnem zahynulo 30 lidí.

Vzhledem k tomu, že se Rusko snažilo význam útoku na most bagatelizovat, začali někteří nacionalističtí blogeři Putina  kritizovat za to, že se útokem na most nezabýval, poznamenal washingtonský Institut pro studium války.

Abbas Galljamov, nezávislý ruský politický analytik a bývalý autor Putinových  projevů, uvedl, že ruský prezident nereagoval dostatečně důrazně, aby uspokojil rozzlobené válečné jestřáby.

"Protože oni zase vidí, že když úřady říkají, že vše jde podle plánu a my vítězíme, že lžou, a to je demoralizuje," řekl.

Záporoží se nachází v blízkosti frontové linie, kde kyjevské síly provádějí rozsáhlý protiútok proti ruským jednotkám. Ukrajinou kontrolované průmyslové město leží v Záporožské oblasti, kde se nachází také Ruskem okupovaná jaderná elektrárna, která byla terčem silného ostřelování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5192

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2022