Podle demografických ukazatelů se Rusko propadá na světové dno

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty
Jurij Krupnov z Moskevského institutu demografie, migrace a regionálního rozvoje říká, že údaje Organizace spojených národů ukazují, že Rusko nyní čelí "zániku a zmizení z historie". Analytik listu Nakanuně Jevgenij Černyšov shrnuje údaje, které na to ukazují.

Podle většiny demografických kritérií, jak je uvádí OSN, se Rusko nachází ve spodní polovině všech zemí a podle některých je téměř na úplném dně. To je pravda, se kterou je třeba počítat. Ale místo aby vláda něco podnikla, popírá fakta a obyvatelstvo je drženo v nevědomosti o skutečném stavu věcí.

Většina úředníků se bojí říct pravdu, protože se obávají, že se dostanou do problémů se svými šéfy a budou tak nadále prezentovat falešně pozitivní obraz o tom, kde se země nachází. Ale zatímco to dělají, populace vymírá mnohem rychleji, než se mnozí domnívají.

Následují důkazy z roku 2021:

· Rusko je z hlediska úmrtnosti na 15. místě od konce z 236 zemí, které OSN zkoumala.

· Tato pozice neodrážela dopad COVIDu, protože tím trpěly i ostatní země a umístění Ruska nezměnil.

· Očekávaná délka života v Rusku klesla v roce 2021 o 4,5 roku, což je druhý největší pokles ze všech zemí.

· Rusko vloni zaznamenalo o milion více úmrtí než porodů, což je poprvé od roku 1950, kdy nějaká země utrpěla takový pokles.

· Rusko se umístilo na 193. místě mezi zeměmi světa s mírou plodnosti 1,49 dítěte na ženu za život.

· Co se týče úmrtnosti před dosažením věku 40 let, Rusko se umístilo na 158. místě na světě; a pokud jde o úmrtnost před šedesátkou na 179.

· Mezi muži mezi 15-60 let se Rusko umístilo na 212. místě, dokonce pod nejchudšími africkými zeměmi.

· A tato čísla jsou obzvláště špatná, protože Rusku se podařilo výrazně snížit dětskou úmrtnost. V tomto údaji je na 40. místě na světě.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4520

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2022