Masové střelby v USA jsou stále častější a smrtelnější, ukazuje analýza

7. 7. 2022

čas čtení 4 minuty

Ráno 4. července prezident Joe Biden vychválil tento den jako den, kdy se "oslavuje laskavost našeho národa".

Necelou hodinu po jeho tweetu zahájil střelec na střeše palbu do davu diváků, kteří se shromáždili, aby si užili průvod na předměstí Chicaga, který se konal 4. července. Zabil sedm lidí a desítky zranil, uvádí analýza zveřejněná v listu Guardian.

Pondělní masová střelba v Highland Parku ve státě Illinois vnesla novou úzkost do země, kterou již letos otřásly vraždy školáků v texaském Uvalde a černošských nakupujících v Buffalu ve státě New York.

Pokud se vám zdá, že masové střelby jsou stále častější, jde podle analýzy dat Marshallova projektu o správnou intuici.

Podle jedné z nejkonzervativnějších definic "masové střelby", kdy střelec na veřejném místě povraždí čtyři a více cizích lidí, počet těchto zločinů v posledních letech skutečně stoupá - včetně počtu obětí.

Masové střelby představují jen zlomek denního počtu úmrtí způsobených střelnými zbraněmi v USA, kde každý den zemře při jiných násilných činech se zbraní v ruce přibližně 124 lidí.

Naše analýza vychází z údajů neziskové výzkumné skupiny Violence Project, která používá úzkou definici masové střelby převzatou od Kongresové výzkumné služby, která radí federálním zákonodárcům.

Podle údajů Violence Project došlo v letech 2017 až 2021 k 31 masakrům, zatímco v letech 2012 až 2016 to bylo 24 masakrů. V posledních pěti letech došlo k více masovým střelbám než v jakémkoli jiném srovnatelném časovém období od roku 1966.

Projekt Violence Project definuje masové střelby jako jednotlivé incidenty, při nichž jsou zabity čtyři a více osob (bez střelce), a to na veřejných místech, jako jsou školy, obchody nebo pracoviště. Nezahrnuje vraždy, k nimž došlo v důsledku domácího násilí nebo v průběhu jiného trestného činu, jako je ozbrojená loupež nebo násilí gangů.

Podle této definice došlo v roce 2022 zatím ke čtyřem masovým střelbám: Highland Park, Uvalde, Buffalo a Tulsa v Oklahomě, kde střelec vtrhl do ordinace lékaře v nemocničním komplexu a předtím, než si vzal život, zabil čtyři lidi. Podle tohoto počtu se rok 2022 vyrovná loňskému roku, kdy došlo k celkem šesti masovým střelbám.

S tím, jak masové střelby v USA dosáhly rekordního počtu, vzrostl i počet mrtvých a zraněných. Od roku 2017 do roku 2021 pachatelé zabili 299 lidí, což je přibližně o třetinu více než 221 obětí v pětiletém období, které skončilo v roce 2016. Počet zraněných byl pětkrát vyšší.

Velkou část nárůstu počtu úmrtí i zranění lze přičíst nejsmrtonosnější masové střelbě v novodobé historii USA, ke které došlo v roce 2017 na hudebním festivalu v Las Vegas. Střelec ozbrojený několika útočnými zbraněmi zabil 58 obětí. Dalších 887 lidí bylo zraněno, včetně desítek zraněných při tlačenici, uvádí projekt Violence Project. Ale i bez tragédie v Las Vegas byl počet mrtvých a zraněných v posledním půlstoletí ve srovnání s pětiletým obdobím končícím rokem 2016 stále vyšší.

Masová střelba ze 4. července byla čtvrtou masovou střelbou za necelé tři měsíce. Ve všech čtyřech případech střelci použili vysoce výkonné zbraně, uvedly orgány činné v trestním řízení. Prezident Biden minulý měsíc podepsal nejvýznamnější bezpečnostní opatření týkající se zbraní za poslední desetiletí, ačkoli nový zákon neobsahuje zákaz útočných zbraní a velkokapacitních zásobníků, o což Biden a demokraté usilovali.

Z naší analýzy vyplývá, že v posledních pěti letech byla při téměř polovině případů masové střelby použita útočná zbraň, zatímco v předchozích pěti letech to byla třetina případů.

 

Celý článek v angličtině ZDE

USA
-1
Vytisknout
5343

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2022