The Uber Files: Více než 124 000 uniklých souborů o globálních špinavých obchodech Uberu

12. 7. 2022

čas čtení 2 minuty

Více než 124 000 interních firemních spisů a dokumentů, včetně soukromé komunikace mezi vrcholovými manažery, je základem nové reportáže zveřejněné v neděli pod názvem "The Uber Files" - podrobného pohledu na giganta v oblasti přepravy, který agresivně lobboval u vlád po celém světě za zmírnění regulací a přijetí legislativy příznivé pro zisk společnosti, avšak často škodlivé pro tradiční konkurenty v taxislužbě a vlastní řidiče.

Dokumenty, které nejprve získal britský deník The Guardian a které následně poskytl Mezinárodnímu konsorciu investigativních novinářů (ICIJ), předkládají usvědčující obraz technologické společnosti se sídlem v USA, která způsobila revoluci v oblasti přepravy pomocí aplikace pro chytré telefony, jež umožnila nezávislým řidičům stát se okamžitě taxikáři, informuje web commondreams.org.

Podle ICIJ:

Když se Uber stal z malého startupu v Silicon Valley světovou multimiliardovou společností, propagoval se jako vůdce digitální revoluce. Technologická společnost však prosazovala svůj program staromódním způsobem. Skandály a přešlapy společnosti Uber ve Spojených státech, od špehování vládních úředníků po úniky informací o pochybeních vedoucích pracovníků, se staly předmětem knih, televizních seriálů a novinových vyšetřování.

Nyní nový únik záznamů odhaluje příběh o tom, jak se vedoucí pracovníci přepravního gigantu prosazovali na nových trzích, jak zvládali následky a jak utráceli spoustu peněz za globální stroj na získávání přízně politiků, regulačních orgánů a dalších vedoucích představitelů, kteří jim často ochotně podávali pomocnou ruku.

Guardian uvádí, že rozsáhlý únik dat "odhaluje eticky pochybné praktiky, které podpořily přeměnu společnosti v jeden z nejslavnějších exportních artiklů Silicon Valley".

Podle deníku se spisy týkají "pětiletého období, kdy Uber vedl jeho spoluzakladatel Travis Kalanick, který se snažil prosadit taxislužbu do měst po celém světě, i když to znamenalo porušování zákonů a předpisů o taxislužbě".

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
7728

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2022